W samochodzie nic nie było modyfikowane, więc to pewnie lekko zastana sztanga... Jak wyczyszcze turbo to dam znać jak to wyglądało a tymczasem dzięki za odpowiedzi koledzy![]()
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
W samochodzie nic nie było modyfikowane, więc to pewnie lekko zastana sztanga... Jak wyczyszcze turbo to dam znać jak to wyglądało a tymczasem dzięki za odpowiedzi koledzy![]()
Przeładowanie, turbo na stół i czyszczenie geometrii. Miałem to samo. Sztanga nie cofa się do końca i dlatego błąd
Whiplash, a wzrosło ci spalanie?
Nie jestem jedynym uzytkownikiem auta wiec nie zwaracam nigdy na to uwagi. Zona ciezka noge ma![]()
Okazało, się, że to jednak zabrudzona zmienna geometria, turbina poszła do sprawdzenia i niedługo dowiem się jak bardzo zaboli finansowo zrobienie wszystkiego co należy. Martwi mnie jednak spalanie, które było wyraźnie większe kiedy występowały problemy z turbiną. Stąd pytanie, czy problem z zaciętą zmienną geometrią może wpłynąć na wzrost spalania? Czy należy szukać przyczyny gdzie indziej?
Moze. Profilaktycznie wyczyscilbym na Twoim miejscu czujnik cisnienia w kolektorze dolotowym. Jest do niego latwy dostep. Grunt to go niczym nie dotykac tylko wymyc np plynem do czyszczenia przepustnic. Potrafi byc tak zarosniety ze wyglada jak jednolity czop z sadzy.
Poza tym zaopatrz sie w interfejs diagnostyczny np elm327 i program pokroju multi ecu scan.
Porównując zadane i odczytane parametry przeplywu (masa powietrza) i cisnienia powietrza bedziesz mial poglad na dzialanie czujnikow, lub ewentualne przedmuchy czy nieszczelnosci ukladu dolotowego. (zakladam w tym miejscu ze turbina i uklad jej sterowania beda juz sprawne).
Ile powinien kosztować taki interface?
Czy taki będzie ok? Przecenieniony z ponad 100
I czy istnieje jakiś dobry darmowy software do diagnostyki?
Okazało sie ze alfa trzyma też trochę tylnymi zaciska i, to podobno jest powiązane z tym że nie ma ręcznego, czy jest to moze jakiś typowy problem tego modelu? Są tam hamulce brembo, bo to wersja ti.