Odnośnie hamulców - ja zmieniałem tydzień temu u kolegi klocki. Niestety po jego wymianie moje hamulce nie działały w sumie wcale, wszystkie możliwe systemy przestały działać. Przyznał się potem, że próbował dobrać się do komputera jakimś swoim super hiper systemem, ale jedyne co dostał to komunikat o blokadzie. W serwisie Alfy, powiedzieli mi, że aby wymienić klocki z tyłu trzeba najpierw w kompie cofnąć tłoczki, a mój kolega zrobił to niejako "na siłę". Serwis zresetował kompa, skalibrował hamulce od nowa i wszystko jest ok. No prawie, bo nie mam opcji dołożonych przez Lio, ale w poniedziałek jadę na 3 przegląd (tak tak, 45 tys w 11mcy) to poproszę o wykonanie przywrócenie konfiguracji auta. Lio się zarzeka, że zadziałają Sales Codes i wszystko wróci do normy.
Ja też się zdziwiłem że na ostatnim serwisie po 24 tyś ASO powiedziało mi żebym sobie podładował akumulator spokojnie przez noc ponieważ ma 75% naładowania i że jakieś błedy się pojawiły pomimo tego że nic mi się nie wyświetla... Powiedziałem im że niestety nie mam takiej możliwości i żeby podładowali go prze najbliższe 3h... i tak to zostawiłem... Ciężka sprawa z tym ASO. Generalnie jak się kupuje Auto zwłaszcza nowe auto to ma działać... i zarabiać na siebie... Dziwna sprawa... Czyli 3 lata 90000 tyś i trzeba się pożegnać na wszelki wypadek... i żadnych gwarancji nie przedłużać...
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale ostatnio gdzieś przeczytałem, że dla tych nowych typów akumulatorów, stan naładowania 75% jest stanem optymalnym z punktu widzenia ich trwałości i do takiego stanu jest dostosowane działanie elektroniki na akumulatorze. Pojemność akumulatora dobiera się do potrzeb auta z zapasem 25%, żeby nie dopuszczać do jego przeładowania i mieć odpowiedni zapas na odzyskiwanie energii np. podczas hamowania silnikiem. Niestety, nie umiem znaleźć linka do tego artykułu![]()
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
z tego co wiem to IBSy często profilaktycznie wymieniają (jak są problemy z aku itp, a są), a w wersji Q nie widzę powodu żeby był inny, tak więc nie ejst to jakaś kosmiczna część, ani droga, prosty czujnik na aku.
sarkastycznie piszesz czy serio?
75% naładowania aku to standard - właściwie większość uzytkowników nie jest w stanie osiągnąć więcej już po kilku dniach używania auta, nawet jak doładują aku na 100%. tak działa ten "inteligentny" alternator (ja uważam że debilny system ładowania) w tych autach w połączeniu ze S&S i całą elektroniką która ssie prąd również podczas parkowania. 75% to próg powyżej którego ładowanie jest ograniczane mocno.
ileśtam błędów w aucie to też standard - ale to są błędy łapane przy np rozruchu, włożeniu kluczyka itp - typu przez chwilę jeszce nie odpaliła komunikacja wzmacniacza audio z BCM itp - ASO nie zwracają nawet uwagi na takie, czyszczą i tyle. pewne błędy wynikają zapewne z niedopracowanego ich wykrywania - np na starcie.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.