Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: InfoCenter - prośba do ludzi którzy mają 156 po 2004r.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzysztofzok
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16V Q-tronic Distinctive

Domyślnie

witam!

podzielę się z wami moim doświadczeniem.
    mam AR 156 '03 przejściówkę - lift środka, z zewnątrz stara buda (ale piękna)
    miałem wysoki InfoCenter z typowym problemem - niskie temperatury świeci, im cieplej, tym wszystko coraz bardziej zanika.
    postanowiłem zrobić podmiankę na InfoCenter z modelu po pełnym lifcie - tzw. niski.
    wymieniłem cały komplet łącznie z obudową na niską właśnie - całość zajęła ok 45-60 minut roboty.

zacznę od tego, że wyświetlacze gabarytowo są takie same - ten "poliftowy" nie wyświetla nic w najwyższym - górnym rzędzie (tam gdzie w starym jest bodajże data i czas)
    wtyczki dokładnie są takie same, wystarczy przepiąć wtyczkę ok 20-pinową znajdującą się w schowku i prowadzącą do wyświetlacza (cała skomplikowana wymiana) - więcej zabawy jest ze śrubkami...
    druga rzecz to wymiana czujnika temperatury - w sumie pierdoła, podważyć "nosek" wydłubać, wsadzić do nowej obudowy.

teraz następna sprawa - obudowy - poza różnicą niska - wysoka to są podobne w 95% - kształt dolny - pasuje w deskę idealnie, nie ma żadnej różnicy, oczywiście musi być z auta EUROPEJSKIEGO nie anglik.
    różnica występuje w miejscach wkręcania wkrętów mocujących - w starym część wkrętów (skręcających górną i dolną część obudowy InfoCentera) jest pod kątem a w nowym prawie wszystkie na pionowo (takie szczegół)

reasumując - zabieg ten raz na zawsze rozwiązał problem znikających napisów na wyświetlaczu - czy zimno czy gorąco bangla aż miło.
    wyświetla wszystko poprawnie, żadnych adaptacji, podpinania kompa itd, tylko zmiana języka była konieczna (bo domyślnie ustawia się włoski)

na zakończenie polecam tą przeróbkę każdemu bo filozofii nie ma efekt cieszy.
    p.s. jak ktoś byłby zainteresowany to mam do sprzedania poliftowy-EURPOPEJSKI InfoCenter (niski) wraz z kratkami nawiewu do sprzedania (jak szukałem dla siebie to znalazłem 2 i oba zakupiłem) z 2005 roku (z auta francuskiego, o przebiegu 115 tys. km, sam demontowałem). Cena kompletu 350,00 peelenów.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Podpisuje się i potwierdzam! A wyświetlacz wystaw w Bazarze to pójdzie aż miło

Użytkownik Pasjonat Avatar Proxim@Ar
    Mieszka w
    Opole, Piła
    Auto
    Brera Tbi

Domyślnie

A czy jest szansa,żeby w tym nowym zaaplikować może jako dodatkową opcję zegarek cyfrowy? Tyle tam jest miejsca na tym wyświetlaczu..
    147 2001, 1.6 105 KM- była
    156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
    156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
    156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
    159 2006 1.9 JTD- była
    159 2005 1.9 Distinictive- była..
    156 2003 2.0 TS+LPG- była
    156 2003 2,5 V6- była..
    156 FL 2005 1.9 jtd- była
    166 FL 2005 2,4 jtd - była
    Alfa Romeo Crosswagon - był..
    156 FL 3.0 V6 - była
    Brera Tbi 2010 - jest
    Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Panowie moge tylko jedno potwierdzic iż pasuje. Moja przygoda rozpoczęła sie od kupna całego wyswietlacza w małej budce, ale jak sie później okazało to sprzedawca wyciął mi wała, gdyż na zdjeciu była deska z europejczyka z wyswietlaczem europejskim , ale dałem sie nabrac na zakup poza allegro i przyszedł mi anglik, co mnie tak wk***ło, kontaktu z goscie oczywiscie brak... dałem sie zrobic jak małe dziecko...
    Jednak podjąłem próbe przekładki tego anglika do mojej budy. Wyswietlacz był z wersji JTS, a ja mam JTD ale wszystkie wiązki sa takie same, wymiana można powiedziec plug&play. Tylko bydka nie pasowała do mojego otworu. Postanowiłem rozebrac moją i tą nową. Okazało sie że cała elektornika sterująca tym wyswietlaczem jest taka sama jak w moim, o dziwo wyświetlacz równiez taki sam!!! To że po liftingu wydaje nam sie, że jest mniejszy to celowy zabieg producenta, który to wprowadził czesciowe zasłoniecie wyswietlacza w jego górnej czesci, przez co nam sie może wydawac, że jest mniejszy, ale sam wyswietlacz jest taki sam! jak w wersjach przed liftem.

Co z tym zrobiłem? Postanowiłem wymienic sam wyswietlacz z tego po całkowitym lifcie (rocznik na nim 04, na moim 02). Po wymianie wyswietlacza, pełen obaw składam to do kupy i w trase celem sprawdzenie. Auto jezdziło ok godziny, w trasie jak i w miescie z ogrzewaniem puszczonym tylko na ten wyswietlacz i temp. ustawioną na 25st.C - jezdziłem w koszulce co tak było ciepło w aucie

Do dzis (jakoś dwa tygodnie tak smigam), wyswietlacz ani razu sie nie zbuntował, cały czas wszystko idelanie pokazuje. Dodatkowo mam w nim menu przed liftowe, które to mi osobiscie bardziej leżało

Tak wiec podsumowując. Mam 156 1.9jtd z 02r. (duży wyswietlacz), a kupiłem z 156 2.0jts z 04r. (mały wyswietlacz) i wszystko pasuje.

Jak znajde nick tego goscia to sie nim pochwale. Powinien sie wstydzic, jak tutaj gdzieś przypadkiem sie nawinie to go pozdrawiam i tylko żałuje że jest z drugiego końca polski, bo gdyby to było bliżej to osobiscie zdałbym mu relacje z naprawy!!!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

Da fotkę jak to wygląda po swapie
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jak wygląda? Identycznie tak jak wczesniej Sama wymiana wyświetlacza nie zmienia nic w menu i jego grafice, czy obsłudze. Tak jak pisałem wczesniej, dając ogrzewanie na max. na wyświetlacz i tak jeżdząc np. 30 min nic sie z nim nie dzieje, a na starym już po 15min boki były rozmazane, że np. nie widziałem jaka jest temp. zewnetrzna, śniezynki już widac nie było, a teraz wszystko działa tak jak ma działac.

Nie wiem jak wam to zoobrazowac, Myśle, że ten kto trzymał w rece obudowe z wyświetlaczem dla wersji przed liftem jak i po lifcie wie o co chodzi. Cały wkład z wyświetlaczem jest identyczny w obydwu wersjach. Mało tego ja to przełożyłem z anglika do europejczyka. Jedynie co musieli zmienic to samą szate graficzną po lifcie, bo gdy przełożyłem stary wyświetlacz do nowego sterownika to rónież pokazywał po "nowemu", i odwrotnie po przełożeniu samego wyswietlacza do reszty elektroniki kompa. pokazuje po "staremu", co mi np. bardziej odpowiada
    Ostatnio edytowane przez majster ; 26-12-2011 o 18:50