masz 1.9 czy 2.4?
masz 1.9 czy 2.4?
Czy do manualnej skrzyni jest ten sam olej co do automatu? Instrukcja podaje tylko jeden rodzaj do skrzyni mechanicznej. I w ogóle nie wspomina o jego wymianie
Jaka ilość wchodzi do automatu? Instrukcja podaje, że 2,8 litra do mechanicznej, ale moze to o manual chodzi
Tu masz wszystko. W dynamicznej ~ 16l. w statycznej ~3l.
http://www.prnd.pl/tf-80sc-automatyc...af40,4,36.html
- - - Updated - - -
Maszyna![]()
No każdy normalny serwis skrzyn automatycznych. Normalnie do tego aisina wchodzi 8 litrow, przy dynamicznej uzywają 12 litrow. 4 na przepłukanie wtedy idzie. I jest to normalna procedura, zdecydowanie lepsza niz 400 000 km bez wymiany oleju w skrzyni xd naprawa jej pewnie pochlonie ze 3-4 klocki (odpukac w niemalowane)
Za pierwszym razem jak spuściłem olej zeszło około 3.5 litra. Wziąłem dwie takie same banki 5 litrowe po płynie do spryskiwaczy i stary wlałem do jednej a nowy do drugiej. Zalałem taka samą ilość nowego co zeszło starego. Na forum i YT jest masa poradników i filmy że się zlewa stary, zalewa 4 litry, później odpala, temperatura, dolweki cuda wianki. Ja zawsze lałem tyle ile zeszło, może 100-200 ml więcej. Skrzynia pracuje idealnie. Jak oglądam i czytam porady mechaników to każdy po zapytaniu ile oleju do automatu czy manuala powtarza że tyle ile podaje instrukcja, może trochę więcej nie zaszkodzi ale na pewno nie za mało. Pozdrawiam
wiecej tez moze zaszkodzic, bo jak sie zwieksza temperatura oleju, zaczyna tez sie zwiekszac jego objetosc, a co za tym idzie tez cisnienie w ukladzie, podobnie jak w silniku.
moze tez nie kazdy wie, szczegolnie osoby, które nie maja doczynienia zbytnio z automatami, że: bagnet do sprawdzenia poziomu oleju w automacie ma dwa wskazniki: cold i hot. powinno sie zawsze sprawdzac na rozgrzanym oleju ile jest, odwrotnie niz przy silnikowym.
W Alfie 159 jest taki bagnet?