Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Temat: Alfa Romeo 156 / diesel vs benzyna

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Ether Zobacz post
    Chyba odwieczne pytanie padające przy kupnie autka.
    Tak, dokładnie. A odpowiedź jest bardzo prosta. Jakie kupić auto? Zadbane.
    Jeżeli znajdziesz dobre, zadbane bezawaryjne auto to będzie cię ono
    mało kosztowało. Bo najdroższy jest serwis, a nie paliwo. fiergloo zwraca
    na to uwagę parę postów wyżej.

Jeżeli znajdziesz porządny samochód w dieslu, super, bierz diesla. Ale jeżeli
    znajdziesz zadbaną benzynę to nie martw się paliwem, bo auto odwdzięczy
    Ci się omijając serwisy z daleka.

Jeżeli znajdziesz zadbanego i diesla i benzynę bierz diesla.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

Każdy przy zakupie mówi żeby kupować zadbany egzemplarz. No ale kupując auto ja nie znam jego przeszłości, poprzedniego właściciela itp. Więc skąd mogę wiedzieć czy dany egzemplarz jest "zadbany". Mogę ocenić jedynie blacharkę ale co kto lał do silnika i kiedy wymieniał to chyba żaden mechanik nie oceni.
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

jak szukałem 147-ki w dieslu założyłem sobie że wydam na nią 20 tyś. przy zakupie.
    niestety musiałem dołożyć prawie drugie tyle żeby kupić to czego oczekiwałem.

Cytat Napisał ozzy Zobacz post
    Jeżeli znajdziesz porządny samochód w dieslu, super, bierz diesla. Ale jeżeli
    znajdziesz zadbaną benzynę to nie martw się paliwem, bo auto odwdzięczy
    Ci się omijając serwisy z daleka.
    obawiam się że za kwotę którą masz ciężko będzie ci znaleźć takie auto...

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał KamilP Zobacz post
    Każdy przy zakupie mówi żeby kupować zadbany egzemplarz. No ale kupując auto ja nie znam jego przeszłości, poprzedniego właściciela itp. Więc skąd mogę wiedzieć czy dany egzemplarz jest "zadbany". Mogę ocenić jedynie blacharkę ale co kto lał do silnika i kiedy wymieniał to chyba żaden mechanik nie oceni.

Do silnika nikt Ci nie zajrzy, ale jeżeli przed zakupem podjedziesz do
    porządnego warsztatu, gdzie już alfę kiedyś widzieli i mają Examiner i potrafią
    się nim posługiwać i nie tylko wymieniają części ale również naprawiają auta
    to są w stanie określić stan w jakim jest silnik. 100% pewności nikt Ci nie da.

Ja mam taką strategię (ponieważ nie jestem mechanikiem), że jeżeli obejrzałem auto, wydaje mi się świetne
    i chcę je kupić to jadę do ASO i mają mi wszystko sprawdzić, nie ważne ile
    mnie skasują. Raz w życiu tak nie zrobiłem i długo żałowałem. Następnym
    razem już byłem mądrzejszy i bardzo sobie moją aktualną alfę chwalę.
    A wy róbcie jak uważacie, ale wychodzenie z założenia że nie da się
    stwierdzić w jakim stanie jest auto jest kompletną bzdurą. Nie da się
    tego określić na 100%, ale na 90% spokojnie.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Ether
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i duży odzew.

Na początek napiszę, ze z diesla brałem pod uwage głównie 1,9jtd 115KM a z benzyny 1,6 120KM. Mocniejsze silniki nie są mi potrzebne. max to 150km/h na autostradzie będę jeździć... A więcej czasu będzie wolniej.
    Widze, że temat został przeniesiony więc dodam, że interesuje mnei nie tylko 156 ale i 147 i chyba ku temu drugiemu się bardziej skłaniam.

Co do egzemplarzy, to jeszcze nie zdarzyło mi się niestety znaleźć diesla, który byłby zadbany. Poza tym, że liczniki przekręcono o połowę w dół, to do tego albo dymiły z każdego miejsca jak się tylko dały, ale hałasy z silnika były takie, że nawet dziecko by tego nie kupiło. Benzyny jeszcze nie miałem okazji na oczy widzieć w tych autkach, ale zainteresowałem się nimi ostatnio, gdy nie mogłem po prostu znaleźć nic z JTD.
    Za 18k zł widzę już w miare ciekawe egzemplarze, nawet z PL salonu (wada czy zaleta?), wyglądają na zadbane, ale jak jest w praktyce to nie mam pojęcia... Ale już na samych zdjęciach robią większe wrażenie niż te w dieslu samym swoim wyglądem. I przebiegi wyglądają realniej...

Co do funduszy, to te 20k to naprawdę maks jaki jestem w stanie dać, każda złotówka powyżej i każde naprawy potem żeby doprowadzić je do stanu używalności to już nie dla mnie. Dlatego też szukam by silnik był zadbany i mechanika również, a sam wygląd, a więc typu lekko porysowany lakier itp schodzą na 2 plan, za to bym się wziął już kiedyś, jak fundusze dojdą...

Po waszych wszystkich wypowiedziach przychylam się do benzyny, jednak chciałbym jeszcze poznać waszą opinię na temat tego silnika 1.6 120KM. Jak on się sprawuje? Szczerze mówiąc to widzę tylko oferty z tym silnikiem w rejonie dolnego śląska. I jakie jest realne spalanie tego motorku w 147? może jest jakiś użytkownik tego silnika co byłby mi w stanie to powiedzieć.

I jeszcze do jednej rzeczy chciałbym wrócić. Czy wykonując 10k kilometrów rocznie kupienie bardziej zadbanej benzyny, która jednak będzie droższa w utrzymaniu, jest lepszym rozwiązaniem niż kupienie diesla, do którego pewnie trzeba będzie coś dołożyć by go do lepszego stanu doprowadzić, gdzie jednak paliwo będzie tańsze i zaoszczędzę gotówkę na eksploatacji?

Dzięki raz jeszcze za wszystkie wypowiedzi i rozświetlenie mi tematu :-)

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Z moich obserwacji wynika, że za sumę która podałeś łatwiej będzie kupić zadbaną 156 niż zadbaną 147. To pierwsze. Po drugie, jeżeli 20 tys. to dla Ciebie absolutny max, to kup auto za 18 tys. Nawet jeżeli trafisz na wyjątkowo uczciwego sprzedawcę, to nikt, absolutnie nikt nie da Ci gwarancji, że nic się nie trafi. Z oczywistej przyczyny. No może w salonie znajdziesz egzemplarz z gwarancją, ale tam w cenie będziesz miał koszty ewentualnych napraw oraz marżę. Więc nawet w dwóch dychach się nie zmieścisz.
    Obiektywnie oceniając - raczej masz znikomą szansę kupić zadbany rocznik od 2002 w górę po lifcie za dwie dychy wliczając w to wszystkie opłaty. Nikt nie sprzeda Ci auta za cenę niższą niż mógłby je sprzedaćno chyba, że trafisz na przypadek losowy.
    Tak jak napisał Ozzy - podstawa to serwis, Examiner, szarpaki, pomiar grubości lakieru.
    Do tego ktoś z Klubu, kto mieszka niedaleko, do studzenia emocji...
    Książka serwisowa (o ile jest), też daje sporo informacji o stanie auta.
    Teraz subiektywnie - tylko diesel.
    Statystycznie biorąc, mimo większych przebiegów trafiałem częściej na dobrego diesla niż dobrą benzynę. Z dieslami miałem też mniej problemów eksploatacyjnych. Ale może to tylko taki fart :-)
    I powtarzając jednego z kolegów - "Na co patrzeć kupując Alfę?". NA WŁAŚCICIELA!!!
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Uczulam po raz drugi na wydatki na diesla. Za 20 000 szybciej trafisz zadbaną benzynę- bo jak ktoś sądzi, że Niemiec wywalał ciężko zarobione pieniądze na podatki i dopłaty, żeby auto stało w garażu i sprzedaje go za okazyjne pieniądze potem to grubo się myli.

Zasada do wszystkich aut- nie kupuje się wozu za ostatnie pieniądze to raz.

Zasada nr 2- ograniczone zaufanie- często auto się sprzedaje, nie z samej chęci niesienia radości innym obcym ludziom, tylko dlatego, że nadciąga jakiś remoncik.
    zgadzam sie z Tobą Fiergloo w 100%

Ether, to moze cos w okolicach 1.8TS, tak jak koledzy mówią, lepiej wydaj mniej na auto zeby miec na ewentualne naprawy na poczatku a na pewno takie bedą po jakims czasie, niestety 20tys to kwota z którą nie kupisz raczej auta w którym nie bedzie nic do zrobienia

Ether
    Gość

Domyślnie

Paweł156 - liczę się z tym, że naprawy będą jakieś na pewno, czyli zawieszenie, płyny itp, klocki na początku, bardziej mi chodzi o to, żebym nie musiał w silnik pakować kasy, bo już znam takich co sobie upakowali w sami silnik po 5k złotych i dopiero odzyskał on sprawność...

No właśnie z rejonu Dolnego Śląska to jak sie szuka do tej kwoty 20k złotych to w 80% są to 147 i w większości w benzynie. Dlatego też troszke już odpuściłem 156, bo cięzko jest je znaleźć i do tego z dieslem. A jak są to ich stan naprawdę pozostawia wiele wiele do życzenia.

Dlatego chciałbym jeszcze usłyszeć opinie osób posiadających ten silnik 1.6 120KM w benzynie, bo szukając ofert jest go dość dużo w tym rejonie w 147, i coraz bardziej się nad nim zastanawiam, bo czasu na szukanie auta też dużo już nei mam...
    No chyba, że trafi sę fartownei coś w dieslu, ale na farty już nie licze :]
    Ostatnio edytowane przez Ether ; 21-08-2009 o 08:30

Ether
    Gość

Domyślnie

Muszę powiedzieć, że jednak zdecydowałem się, że poszukam 156 z około 2000/1999 roku w 2.4JTD. Znajde za 15k już taką, a reszte będę miał na dodatkowe koszty, jak będzie trzeba wykonać. Wnętrze sobie sam lekko zmeinie zmieniająć panel (bo pewnie sie kupi z tym brzydkim drewnem) i kierownice tez juz wiem ze mozna wymienic, wiec jest dobrze. A jak się uda zaoszczędzić pieniązki, to jakieś 1,5k się przeznaczy na audio.
    Co do benzyny, to podobała mi sie wizja jazdy na niej, jednak z drugiej strony znajac moj styl jazdy (agresywny) to bym zaplacil jednak majatek. Teraz moj tato robi sredni w dieslu na trasie 6.5 litra, a ja na tej samej potrafie 7,5-8 miec, a w miescie to juz lepiej nie mowic, a jednak tam bede dluzej jezdzil. Wiec przyszlosciowo patrzac jednak tak chyba bedzie najlepiej. A w przyszłości, jak juz sie dorobi co nie co, to się zainwestuje juz w jakis inny nowszy model, pewnie 159 bedzie juz bardzo tanie gdy to nastapi
    Dzięki za odpowiedzi i jakoś rozwianei moich wątpliwości.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Z tego co wyczytałem w Ether-a to osobiście polecam jednak benzynę. Jeździsz niewiele a przyjemność z samej jazdy jak i (przede wszystkim) dźwięk silnika powala na kolana oczywiście nie ujmując jednostką na ON
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...