Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: [Stelvio] Ładowarka indukcyjna

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Oooo, dzięki wielkie za info :-).
    A podpowiesz jak tam się dostać najprościej? Czy "wyrywać" tą srebrną pokrywę w której obsadzone są wszystkie joysticki, czy raczej demontować podłokietnik wraz z pokrywą ładowarki?

Jestem właśnie po trasce gdzie w połowie drogi telefon mi się zagotował w ładowarce Alfy - tym razem z AAwireless.
    Dałem mu ostygnąć i podłączyłem ładowanie z dodatkowej ładowarki wireless Xiaomi o której wspominałem. I już do końca był ledwo letni pomimo "ładowania turbo" (czyli niby na dużej mocy) i ciągnięcia prądu dla AAwireless. A poziom baterii powoli ale rósł, czyli bilans był pozytywny.

Moja teoria jest taka, że zestaw alfoładowarka-telefon nagrzewają się do kupy i włącza się zabezpieczenie baterii. No i wtedy już kupa.
    Dołożenie wiatraczka (może z kawałkiem prostego czujnika temperatury) ma szansę rozwiązać temat. Spróbuję na początek testowo chłodzenia od przodu ale to raczej słabe.

Kolejny raczej słaby pomysł to próba załatwienia tego programowo, i wsadzenie w telefon prostego scryptu czytającego temp baterii i odcinającego ładowanie po przekroczeniu iluś tam stopni. Baterii nie naładuje ale chociaż nie zagotuje...

Użytkownik Świeżak Avatar kczan
    Auto
    '21 Giulia Veloce TI 2.0 280HP

Domyślnie

Sam wiatraczek raczej nic nie zdziała. Przemyślałbym za to jeszcze jeden wariant - czy telefon leży stabilnie na ładowarce? Zakładam że jeśli cewki indukcji nie są ciągle w optymalnej pozycji względem siebie, to może to prowadzić do ciągłego włączania i wyłączania ładowania, co w zależności od konstrukcji w telefonie może powodować nadmierne nagrzewanie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Czemu ma nie zdziałać, po to się je w końcu stosuje na radiatorach. Skoro zasilacz ładowarki się nie pali to chłodzenie powinno pomóc (akurat elektronika to moja działka). Może i nie załatwi tematu ale spróbować warto.

Jasne, że masz rację odnośnie przylegania. Ale to już sprawdziłem jako pierwsze podejrzane. W pokrowcu i bez, wyżej i niżej, również z dociskiem do padu - wszystko na kant d*. I żadnych komunikatów o przerwach w ładowaniu w samochodzie. Ale ok, dopiszę jeszcze alarm do telefonu żeby powiadamiał o przerwach żeby już na 100%, to proste.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Czemu ma nie zdziałać, po to się je w końcu stosuje na radiatorach. Skoro zasilacz ładowarki się nie pali to chłodzenie powinno pomóc (akurat elektronika to moja działka). Może i nie załatwi tematu ale spróbować warto.

Jasne, że masz rację odnośnie przylegania. Ale to już sprawdziłem jako pierwsze podejrzane. W pokrowcu i bez, wyżej i niżej, również z dociskiem do padu - wszystko na kant d*. I żadnych komunikatów o przerwach w ładowaniu w samochodzie. Ale ok, dopiszę jeszcze alarm do telefonu żeby powiadamiał o przerwach żeby już na 100%, to proste.
    Chłodzenie w środku tunelu nic nie da sprawdź z innym telefonem . Tunel rozebtrac byl gdzies manual boczki tunelu zdejmujesz tyl z plastyków na koncu bo bokach sa 3 sruby odkrecasz i wyjmujesz caly po odpieciu kostek z tylu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź.

Jak mi inny wpadnie w łapy na dłużej to sprawdzę. Ale fakt jest 100%, że ta fabryczna ładowarka ma po prostu archaiczną wydajność i chłodzenie.
    Jeśli tego nie poprawię to ostatecznie ją wywalę )tzn. pewnie zostawię ma boku żeby się system nie pluł) i zamontuję swoją o której wiem, że działała wcześniej super z różnymi telefonami (mam ją dość długo z wcześniejszego samochodu).
    "W środku tunelu" to zgaduję, że chodzi Ci o brak przepływu powietrza, że zamknięta przestrzeń. Może coś wymyślę. Na razie dodałem gadżety programowe do testów.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź.

Jak mi inny wpadnie w łapy na dłużej to sprawdzę. Ale fakt jest 100%, że ta fabryczna ładowarka ma po prostu archaiczną wydajność i chłodzenie.
    Jeśli tego nie poprawię to ostatecznie ją wywalę )tzn. pewnie zostawię ma boku żeby się system nie pluł) i zamontuję swoją o której wiem, że działała wcześniej super z różnymi telefonami (mam ją dość długo z wcześniejszego samochodu).
    "W środku tunelu" to zgaduję, że chodzi Ci o brak przepływu powietrza, że zamknięta przestrzeń. Może coś wymyślę. Na razie dodałem gadżety programowe do testów.
    Tak będziesz mieszał gorące powietrze ja wstawiłem pod plastyk chinczyka za 20zl i ładuje.

Auto

Domyślnie

Wiatraczek sobie będzie hulał, ale w ciasnym zamkniętym tunelu to nic nie da Trzeba by się zabrać za odprowadzenie powietrza. Ja w swoim egzemplarzu z placu niestety nie mam wbudowanej ładowarki, więc kupiłem coś takiego - https://ibaseus.com/product/baseus-c...s-charger-15w/ sprawdza się doskonale i zupełnie jej nie widać.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie rozbierając nie mam pojęcia co tam pod spodem jest odnośnie miejsca i wymiany powietrza. W sumie myślałem, że przestrzeń nie jest tam jakaś szczególnie szczelna...

Fajny ten Baseus :-).
    Ale nie rozumiem jednej sprawy. Oni to sprzedają w komplecie tylko z zasilaczem 230V. Czego więc używasz do zapalniczki, USB 5V/3A czy coś bardziej "specjalnego"?
    I to się nie grzeje z tymi 15Watami?? Szok trochę.

Auto

Domyślnie

Nie rozbierając nie mam pojęcia co tam pod spodem jest odnośnie miejsca i wymiany powietrza. W sumie myślałem, że przestrzeń nie jest tam jakaś szczególnie szczelna...

Fajny ten Baseus :-).
    Ale nie rozumiem jednej sprawy. Oni to sprzedają w komplecie tylko z zasilaczem 230V. Czego więc używasz do zapalniczki, USB 5V/3A czy coś bardziej "specjalnego"?
    I to się nie grzeje z tymi 15Watami?? Szok trochę.
    Mogę potem podesłać zdjęcie jak to u mnie wygląda. Dokupiłem takie zasilanie: https://homescreen.pl/ladowarka-samo...-24w-grey.html - do drugiego wejścia mam podpiętą kamerkę, która też niemały prąd ciągnie. O dziwo całość się zupełnie nie grzeje, a odczyt napięcia co prawda można sobie wsadzić między książki, ale zawsze to jakiś sygnał jeśli np. wskaże 10V.

EDIT:
    Tak to ukryłem u siebie Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG-1493.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	108.1 KB
ID:	283398
    Ostatnio edytowane przez kczan ; 07-04-2022 o 11:05

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto