Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Wibracje podczas przyspieszania - jak to jest?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Ja przez weekend próbowałem to u siebie wywołać (Julka przekroczyła w weekend 20 tys km, czyli jak u ciebie Marek_o), ale nie udało mi się. Próbowałem i po prostu start spod świateł po prostu z gazem i zryw z hamulca z ok 2-3k obrotów. Nic nie wibruje, w żadnym z trybów DNA.
    A na wszelkiego rodzaju dźwięki jestem bardzo wyczulony.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Nie zauważyłem nawet, że pojawiły się jakieś nowe posty w wątku. Czyli jednak nie jest to jakiś super szczególny przypadek. U mnie sprawa niestety nadal pozostaje nierozwiązana. W kwietniu zeszłego roku zgłosiłem się ponownie do dealera, u którego kupiłem auto i tym razem po jeździe testowej postanowili się przyjrzeć usterce. Alfa do teraz stoi w serwisie (ponad 10 miesięcy)... Zostało wymienionych mnóstwo części, m.in. wał napędowy, dyferencjał, półosie, a ostatnio nawet cała skrzynia biegów i problem dalej występuje. Serwis był w kontakcie z fabryką, jakimiś ekspertami itp. i nic nie wymyślili. Chyba nie ma już więcej części, które mogliby wymienić. Nie rozumiem jak mogą nie być w stanie ustalić przyczyny. Marek_o, Molakxxx czy udało wam się coś zdziałać w tej sprawie?

Auto
    Stelvio sport 2018 USA

Domyślnie

U mnie przez zimę problem nie występował ale teraz mam wrażenie że znów zaczyna wibrować. Pewnie ma to związek. Gęstością oleju w skrzynce rozdzielczej. Gdzieś na zagranicznym forum alfy Romeo znalazłem post w którym ktoś z tym problemem dolał jakiś dodatek do oleju w transfer boxie zwiększający gęstość i to całkowicie zlikwidowało wibracje. Ponoć znany temat wśród użytkowników BMW ale nie znam szczegółów tej operacji i nie wiem ile w tym prawdy.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio 23 Veloce

Domyślnie

Ja przyznam, że tematu od ostatniej wizyty w sierpniu w serwisie nie ruszałem, odpuściłem. Niedługo będę miał przegląd dwuletni i wtedy zgłoszę to ponownie, ale już w innym serwisie. W międzyczasie szukałem informacji na forach zagranicznych. Problem się pojawia, ale zazwyczaj wymiana oleju w tranfser case i skrzyni rozwiązuje problem, czytałem tez o adaptacji skrzyni rozdzielczej, ale u nas serwis powiedział, że nie ma takiej procedury. Ja mam ten problem od nowości wiec trudno tu obwiniać zużyty olej. Mimo to wymieniłem go w transfer case, ale kompletnie nie dało to rezultatu.

paffer Czy możesz dać znać w jakim serwisie zgłaszałeś problem? Przyznam, że nie pocieszasz, wymienili Ci pół auto a usterka pozostała...

Mieszka w
    wrocław
    Auto
    166

Domyślnie

Piszecie o wibracjach jak czytam w tym przypadku jedynie brak wyważeń części wirujących jest powodem radzę zacząć od kół o potem wał napędowy , podpory luzy w zawieszeniu za miękkie gumy. W Alfie to jest nadzwyczaj możliwe.

Auto
    Stelvio sport 2018 USA

Domyślnie

To nie brak wyważeń.
    Po odpięciu wtyczki od transfer case czyli odłączeniu napędu na przód wibracje całkowicie ustają tak jakby problemu nie było.