Moim zdaniem panewka korbowodu
Moim zdaniem panewka korbowodu
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
andrew ale wytłumacz mi jak panewka morze grzechotać? rozumiem stukać ale jedno i drugie jednocześnie to chyba nie bardzo...
zapala się kontrolka braku smarowania na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku ?
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
nie, nic takiego się nie zapala, na kompie też zero błędów było jak ostatnio sprawdzałem
To można mieć nadzieję, że to coś w osprzęcie silnika napędzanego paskiem
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Ja też kiedyś miałem taki problem tyle że nie w Alfie, otóż jechałem wolno po mieście wracając z pracy i nagle usłyszałem taki stukająco grzechozący dzwięk tak jakby urwany zawór albo coś takiego początkowo myślałem że to hydropopychacz się rozsypał (tak wywnioskowałem z kolegą po dzwięku dochodzącym z silnika ) ale jak się okazało to było rozwalone łożysko napinacza paska rozrządu, poprostu na napinaczu który był wymieniony razem z rozrządem rozpadło się łożysko kólkowe a to wszystko działo się w moim poprzednim samochodzie Oplu Astra dobrze że rozrząd się nie przestawił![]()
Ja wiele lat temu miałem problem ze stukającym silnikiem w skodzie, w której zresztą sam wyremontowałem silnik. Okazało się, że stukała tulejka, znajdująca się w główce korbowodu i na sworzniu tłoka. Potem dopiero sobie przypomniałem, że po zakupie tych tulejek stwierdziłem, że jedna z nich miała nieco inny kolor od pozostałych 3. I właśnie ta tulejka po kilku tys. km dostała luzu. Pewnie była zrobiona z niewłaściwego materiału. To trzeba mieć pecha, ale może właśnie u Ciebie też jest luźna tulejka w główce korbowodu.
no właśnie gdyby tylko stukało to już rozkręcałbym te panewki a tak to sam nie wiem (odgłosy jakby mi ktoś wrzucił kulkę od łożyska do silnika) ... no nic jutro coś tam pogrzebię jeszcze... a tak poza tym to gdyby była ścięta panewka to czy nie powinno być jakiś opiłków w misce?
póki co odgłosy najbardziej pasują mi do tych z opisu Rafcia, choć niby nie tak dawno zmieniałem kompletny rozrząd ze wszystkimi rolkami i napinaczami... a co do popychaczy to też je podejrzewałem gdyż od dłuższego czasu kwalifikują się do wymiany (klekot czy to na ciepłym czy na zimnym) jednak nie sądzę by mogły wydawać taki dźwięk
dodam jeszcze opinię kolesia który robił mi wcześniej rozrząd, gdy usłyszał samo stukanie stwierdził - panewka, jednak gdy zaczęło grzechotać powiedział że na panewkę mu to nie wygląda... ogólnie to gówno z niego nie fachowiec ale innego co robił alfy w okolicy nie mam dlatego tak odwlekam decyzję oddania mu auta
a ponadto miałem w planach sprzedaż na wiosnę i kupno czegoś mocniejszego dlatego trochę mi komplikuje to wszystko ta cała sytuacja
Ostatnio edytowane przez provokator ; 03-09-2009 o 20:56
ok odświeżam temat gdyż przyszedł czas na naprawę
W związku z tym czy ktoś mógłby mi podać numery oryginalnych panewek korbowodowych i numery kolejnych panewek nadwymiarowych? z góry dzięki![]()
taka sugestia
wiem ze lepiej na zywo ale moze sproboj nagrac prace silnika moze ktos z alfaholikow mial u siebie podobny dzwiek i bedzie widzial co jest przyczyna
pozdrawiam i powodzenia z naprawa
gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P