Ja dalej będe drążył ten tematDlaczego może się zanieczyscic? Przewody korodują, czy co? Jeden mit już obaliłem... Tzn. ktoś usilnie próbował wmówic mi i paru innym "ludziskom", że mając prawie pusty bak w jtd można sobie układ zapowietrzyc... no cóż trzebabyło mi obalic ten mit. Próbowałem w różnych jtdkach i żaden się nie zapowietrzył...
Cóż wtrące się do tematu spalania Belli.
Moja mnie przeraziła, nigdy nie wiedziałem wkońcu zalałem do pełna i po przejechaniu 106.5 km zalałem znowu do pełna... wlazło 10.16 litra O_o
Więc to daje 10.16/106.5 = 9,5 l/100km
chyba troche za dużo.
Auto kupiłem lekko miesiąc temu i dopiero zrobiłem hamulce i płyn chłodniczy teraz czas na filtry powietrza, paliwa i oleju + wymiana oleju, powinno pomóc w spalaniu ;>
Silnik też ciągle zimny tak jakby termostat siadał i otwierał ciągle obieg... po przejechaniu 30 km z dosyć czasem przygazowaniem a on 50-60 stopni (była to 22.00 i w sumie ok 14 stopni na dworze)
także to też możę powodować większe spalanie tj włączone ssanie czy coś w tym stylu;>
Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?
Może to że też często lubię jeździć na 1.100 obrotów na 5 biegu? :> bądź coś robię nie umiejętnie co pożera ilości ropy ;P
Pozdrawiam i dziękuje za pomysły
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KMAlfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KMAlfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16
Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack
"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
Po pierwsze na 97% termostat masz do wymiany(chociaż moja przy zdupionym termostacie paliła mniej),po drugie faktycznie wymień filtry i olej,po trzecie ja max.spalanie w mieście odnotowałem 8l a na trasie 6,1l także Twoja zdecydowanie za dużo pali
Ja też często jeżdżę z min.ilością obrotów na 5 biegu ale to powinno wręcz zmniejszać a nie powiększać spalanie.
Ostatnio edytowane przez arturo ; 09-09-2009 o 08:42
Przy dodaniu gazu,co jest oczywiste,redukuję conajmniej do 4
Na trasie przy 80km na 5 biegu ile masz obrotów ? (teraz zauważyłem,że masz V6 także u Ciebie jest to mało wykonalne,u nas max.moment jest przy ok.1800obr/min a w V6 przy 5000obr/min także dieslem jeździ się trochę inaczej)
Ostatnio edytowane przez arturo ; 09-09-2009 o 09:27
tutaj mowa o dieslu a Ty masz V6moment obrotowy "u nas" jest nieco inny niż u Ciebie
dlatego "my" na trasie mamy np. 2100obr i mam ponad 100km/h
i zapewniam Cię że silnik nie stoi a pracuje optymalnie
na trasie przy 2k obr. mam ok 98km/h ale to nie jest wyznacznikiem czegokolwiek.
Proponuję aby spalanie sprawdzić na całym zbiorniku paliwa i na większym niż 100km przebiegu bo te 100km mogłeś zrobić w mieście np. 10x10km przez co silnik był zimny a więc więcej spalał.
Im większa ilość km tym mniejszy błąd "pomiaru".
Ostatnio edytowane przez mrutyś ; 09-09-2009 o 10:04
Kolego to nie żaden mit.Jak jeździsz z minimalna ilościa paliwa to pompa zaciąga wszelkie zanieczyszczenia z dna zbiornika - głównie płynne (np. wodę), a na to filtr ci nic nie poradzi.
Co do zapowietrzenia to nawet jeśli do tego dojdzie (po wyjeżdżeniu całego paliwa) to układ w JTD jest samoodpowietrzający, wiec po wlaniu paliwa i przekręceniu stacyki sam się odpowietrza
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Cóż będe musiał sprawdzić i wymienić jakoś termostat dziś przejeździłem 30 km po mieście troche bardziej dynamicznie... to prawie do 90 stopni doszło ... ale to włączona klima na max zimne, zmiana biegu przy 3500-4000 obrotów.
Teraz jeszcze ciekawi mnie to czy chłodnia mi działa bo na postoju raz po wymianie płynu chłodniczego doszło do 95-100 i nie włączyłą się w ogóle O_o
kolejna sprawa: wymiana termostatu = wymiana znowu płynu chłodniczego? :> eh dopiero co wlałem nowy
Spalanie racja źle zmierzone bo po 106.5km i to były jazdy właśnie typu 10x 5 km 2x 10 km 1x 30 km
ale i tak chyba za dużo spala no ale filtry i te sprawy trzeba wymienić i tak
Co do filtrów dziś kupiłem oleju nie było problemu z doborem (chyba jest dobry bo mieli tylko jeden rodzaj), do paliwa to samo, ale do powietrza (chyba powietrza bądź paliwa sam już zapomniałem) są jakieś dwa rodzaje i nie wiem jaki:
jeden ma średnice 81 mm i wysokość 183 mm a drugi średnica 80 wysokość 152 mm i teraz który to do mojego?
Alfa Romeo 156 2.4 JTD 136 KM Kwiecień 2000 rok, wersja ponoć sportowa (obniżony przód 35 mm, "karbon" w środku, progi na bokach, spojler) to ponoć charakteryzuje sportową wersję
Wybaczcie że tak w tym temacie ale nie chciałem nowego zakładać
Pozdrawiam
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KMAlfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KMAlfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16
Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack
"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"