Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Homologacja opon a ubezpieczalnia

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Oni w tych ASO sami nie wiedzą co sprzedają. Instrukcja obsługi Stelvio 2021, strona 243 stoi jak byk, że dla Alfy Romeo specjalnie opracowano opony Pirell z oznaczeniem "AR" a jak inne to "mogą prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania samochodu". Co by to nie miało znaczyć i jakie ma konsekwencje pseudoprawne dla co poniektórych ubezpieczycieli. Natomiast jest to jednoznacznie wyraźne stwierdzenie co AR poleca/sugeruje.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Gdybym ja miał takie problemy i musiał to całymi dniami roztrząsać, to bym chyba nie miał czasu na pracę i życie rodzinne.
    Ludzie, dawniej, w lepszych czasach, jeździło się na oponach, które akurat udało się zdobyć spod lady i wszyscy byli szczęśliwi, że je mają. W dupach wam się poprzewracało.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    '24 Stelvio Tributo Italiano

Domyślnie

Tak, a wiesz co jest najlepsze?
    Że na tej samej stronie (dla MY 24 strona 276 instrukcji), są podane wymienione parametry opon....których żadne zimowe Pirelli nie spełnia
    Czyli opona nie spełnia wymagań, ale są specjalnie dla AR - makes perfect sense!

Zimowe 20'' z katalogu Pirelli w tym rozmiarze:
    https://www.pirelli.com/tyres/pl-pl/...5R20&year=2024

Zimowa 19'' Pirelli:
    https://www.pirelli.com/tyres/pl-pl/...5R19&year=2024

A tak wyglądają parametry z instrukcji:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Parametry.jpg
Wyświetleń:	175
Rozmiar:	83.1 KB
ID:	290195

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Naprawdę w to wierzysz, że firma Pirelli projektowała jakieś specjalne opony do tak niszowego samochodu jak Stelvio, nie mówiąc już o Giulii?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    '24 Stelvio Tributo Italiano

Domyślnie

Nie, tylko AR mogło chociaż upewnić się, że ich własna homologacja zgadza się z tym, co rekomendują
    Generalnie mam jasność: to jest bullshit i pozostaje mieć nadzieję, że tak też będzie egzekwowany w sytuacji podbramkowej

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Wątpię żeby Alfa się narażała prawnie mówiąc nie prawdę. Zresztą, zaraz projektowała... Dobrali razem jakiś optymalny model a marketingowe bzdety w manualu fajnie brzmią. Jeden Włoch napędza drugiego i obaj zadowoleni a niektórzy użytkownicy jak @yak mają problem :⁠-⁠).

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Oni w tych ASO sami nie wiedzą co sprzedają. Instrukcja obsługi Stelvio 2021, strona 243 stoi jak byk, że dla Alfy Romeo specjalnie opracowano opony Pirell z oznaczeniem "AR" a jak inne to "mogą prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania samochodu". Co by to nie miało znaczyć i jakie ma konsekwencje pseudoprawne dla co poniektórych ubezpieczycieli. Natomiast jest to jednoznacznie wyraźne stwierdzenie co AR poleca/sugeruje.
    każdy cyta co chce przeczytać- opis któy podałeś dotyczy kwestii rozmiarów opon ich nośności i prędkości nie kwestii oznaczenia AR. wystarczy poczytać tutaj co wielu kombinowało z oponami rozmiarami bo" po poprzednim aucie zostały i prawie psuja" do tego naped na wszystkie koła - stąd zapis producenta. Weźmiesz instrukcje innych marek- jest to samo- dedykowane opony do BMW Merca etc. element marketingu i spółpracy z koncernami
    idąc tym tropem - lejecie tez dedykowany opisany w instrukcji płyn do spryskiwaczy?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał yak Zobacz post
    Nie, tylko AR mogło chociaż upewnić się, że ich własna homologacja zgadza się z tym, co rekomendują
    Generalnie mam jasność: to jest bullshit i pozostaje mieć nadzieję, że tak też będzie egzekwowany w sytuacji podbramkowej
    w sytuacji podbramkowej sprawdzą parametry opony pod kątem rozmiaru, nośności i prędkości nie "dedykowania" producenta

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dareek, to co napisałem tyczyło się wyłącznie tego co twierdziło ASO (że AR niczego nie poleca) a tego co jest w instrukcji (wyraźnie coś poleca pisząc o Pirelli a nie wymieniając kilku różnych producentów bądź odwrotnie - nikogo a tylko rozmiary. Sugestia jest jasna).
    A generalnie to ja się z Tobą zgadzam.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał Nelson Zobacz post
    Naprawdę w to wierzysz, że firma Pirelli projektowała jakieś specjalne opony do tak niszowego samochodu jak Stelvio, nie mówiąc już o Giulii?
    Nie do mnie pytanie ale odpowiem: wiem, nie muszę wierzyć.
    Dotyczy innego wiodącego producenta opon do Stelvio.
    Opony zostały specjalnie dostosowane, wg wyśrubowanych specyfikacji Alfa Romeo.
    Ten sam model opony bez specyfikacji AR, jest inną oponą.

Zresztą doskonale to widać po podstawowych parametrach opon dedykowanych np. BMW, gdzie ten sam model opony i rozmiar ma różne parametry, w zależności od homologacji.
    Ostatnio edytowane przez daras ; 20-10-2024 o 12:15
    Giulia Super 2.2 MultiJet

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio FE

Domyślnie

Dwa michaly Primacy rozerwane po najechaniu na kraweznik. Link4 grzecznie wszystko wyplacil, zero uwag.