Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Podczas jazdy bez dodawania gazu na 3-biegu drążek skrzyni biegów drży

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Amsterdam / Wodzisław Śląski
    Auto
    AR 159 2.4 Q4 Ti

Domyślnie

Tak więc byłem dzisiaj w serwisie i pan mechanik całkiem racjonalnie wyjaśnił mi z czym jest najprawdopodobniej problem. Otóż skrzynia ma 3 drążki po 1 na każde dwa biegi. Problem leży po stronie zużytych łożysk na drugim drążku dla biegu 3/4. Żeby było śmieszniej akurat na serwisie stałą Alfa w której podobna awaria była naprawiana, z tym że w jej przypadku łożyska na 3/4 były na tyle zużyte że wyły niemiłosiernie, podobno właściciel przejechał autem z takimi łożyskami 3tyś km.

Same łożyska nie są jakoś dramatycznie drogie, ~120zł za sztukę, niemniej ewentualna naprawa może trochę zaboleć ponieważ koszt robocizny oceniono wstępnie na 1200zł(!). Powodem tego (podobno) jest to, że wyciągnięcie skrzyni z 1.9JTDM wymaga rozebrania połowy przodu samochodu i zajmuje w serwisie ponad 8h.
    Zaleceniem pana mechanika było... jeździć, a jeżeli problem się nasili bądź łożyska zaczną wyć wtedy podjąć się naprawy.

Czy wyciągnięcie i rozebranie skrzyni na pewno wymaga tyle czasu? Przyznam szczerze że zużyte łożyska w skrzyni mnie trochę niepokoją.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm

Domyślnie

Witam,
    Jak dalej potyczyla sie ta sprawa?
    Teraz ja jestem nowo upieczonym wlascicielem 159ki i mam tez taki problem na trojce...

Pozdrawiam,
    Michal

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Auto
    AR 159 2.4 Q4 Ti

Domyślnie

Auto jeździ niemniej wibracje na 3 i 4 czasami nadal wracaja. Ostatnio byłem na przeglądzie w serwisie który to naprawiał i rozmawiałem i tym. Pewnie już niedługo wstawie auto żeby ponownie rozebrali skrzynię

Wysyłane z mojego NexusHD2 za pomocą Tapatalk 2
    AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

Chyba powszechny problem, też mam wibrację przy hamowaniu silnikiem na 3 biegu. Co ciekawe nie zawsze, chyba to zależy od obrotów / rezonansu. Zastanawiam się tylko czy jest to "groźne" czy nie przejmować się. 1200 zł za wyjęcie i rozebranie skrzyni... To chyba lepiej się przyzwyczaić do drgań

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

U mnie też występują drgania drążka na 3 biegu, nic z tym robił na razie nie będę chyba, że się nasili bądź zacznie coś wyć, na razie cisza więc nie ruszam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Auto
    AR 159 2.4 Q4 Ti

Domyślnie

No chyba można to dopisać do listy standardowych dolegliwości w 1.9 16v. Nie słyszałem jeszcze o tym problemie w 2.4, inny model skrzyni? Pytanie jest czy komuś się udało permamentnie problem rozwiązać. Tomek_KRK mógł by się może wypowiedzieć?

Wysyłane z mojego NexusHD2 za pomocą Tapatalk 2
    AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

Cytat Napisał noe9 Zobacz post
    No chyba można to dopisać do listy standardowych dolegliwości w 1.9 16v. Nie słyszałem jeszcze o tym problemie w 2.4, inny model skrzyni? Pytanie jest czy komuś się udało permamentnie problem rozwiązać. Tomek_KRK mógł by się może wypowiedzieć?
    Ja mam 2.4 i mam ten problem

MarekK
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał noe9 Zobacz post
    Tak więc byłem dzisiaj w serwisie ... ewentualna naprawa może trochę zaboleć ponieważ koszt robocizny oceniono wstępnie na 1200zł(!). Powodem tego (podobno) jest to, że wyciągnięcie skrzyni z 1.9JTDM wymaga rozebrania połowy przodu samochodu i zajmuje w serwisie ponad 8h.
    Zaleceniem pana mechanika było... jeździć, a jeżeli problem się nasili bądź łożyska zaczną wyć wtedy podjąć się naprawy.

Czy wyciągnięcie i rozebranie skrzyni na pewno wymaga tyle czasu? Przyznam szczerze że zużyte łożyska w skrzyni mnie trochę niepokoją.
    Kochane serwisy. W temacie napraw, dotyczy skrzyni biegów.
    Jeżeli byłeś w ASO, to weź pod uwagę ilu ludzi to ASO musi wyżywić... Każdy ma znajomego z dobrym warsztatem mechanicznym bez autoryzacji.
    Przykład: robocizna za wymianę tarcz, klocków i płynu ham (bez wahacza) w ASO - koszt 650 PLNów brutto. Szok!
    Znajomy warsztat mechaniczny - 120 zł z wymianą wahacza włącz. Niech będzie mniej dobry kolega i weźmie 250 zł, to i tak jest o co powalczyć. Trzeba brać pod uwagę, że warsztaty potrafia podzielić się z klientami upystem na częściach, itd... ASO - nigdy.
    Do rozebrania samochodu i wymiany części nie trzeba ASO, które przyzwyczajone jest traktować klientów jak łosi na pastwisku...
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 159 1.9 16v 150km

Domyślnie

1200zł to nawet dobra cena dzisiaj dzwoniłem tu http://www.skrzynie.com.pl/m32-wady-skrzyni.html i zakrzyczeli 2500zł :/ za samą wymianę łożysk, skrzynie im trzeba dowieść ale jestem skłonny tyle dać żeby było dobrze! może ktoś kojarzy tą firmę ?

Użytkownik Świeżak Avatar naprawiak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 1.9 JTDm Berlina

Domyślnie

Witam,

mam ten sam problem w mojej świeżo zakupionej Belli. Drgania lewarka na 3 biegu podczas hamowania silnikiem. Aż boję się kosztów, ale jeździć na razie się da...

Dodam, że mam również dziwny szum - wycie podczas jazdy (także na luzie), ale prędkość powyżej 20-30k/h i mam nadzieję, że to łożyska kół...