jaki to modul ?
jaki to modul ?
Sterowania skrzynią, ten który odpowiada właśnie za przełączanie - jak się rozkalibrował ponownie to gubi parametry.Jeśli okaże się, że pomoże ponowna kalibracja to będziesz pewien, że to elektronika szwankuję.
Sprawdz czy można zmienić oprogramowanie u Ciebie, czy masz już aktualne.
Ostatnio edytowane przez MarcinTM ; 14-10-2009 o 08:01
po pierwszej kalibracji wszystko bylo ok , ale jak podjechalem do marketu na zakupy i auto postalo 30min to po powrocie tylko "2" bieg , telefon do mechanika on przyjezdza robi kalibracje , wszystko ok i jade do domu , auto stoi cala noc i rano znowu tylko "2" , jak myslicie co do wymiany ?
Musisz kolego sprawdzic wersje softu czy jest aktualna.Z tego co wiem, fabryczny mial problem,ale i tak mysle,ze tutaj elektronika wysiada - niska temperatura moze wplywac na trzymanie parametrow.
ten modul o ktorym piszesz to aktywator ?
Dokładnie to coś:
http://www.allegro.pl/item741419490_...6_2_0_16v.html
O tym mówię - ale jeśli po podłączeniu kompa nie widać błędu, a tylko gubi to elektronika. Często jest problem z wybieranymi zakresami,ale by wywalił wtedy błąd - u Ciebie definitywnie moduł dostaje "Alzheimera".
Najtaniej?
- Sprawdzić połączenia z modułem - przy odłączonym aku, rozpiąć i spiąć moduł
- Sprawdzić oprogramowanie (jego wersje)
- Wymienić moduł, ale wcześniej podmienić jak jest taka możliwość i sprawdzić czy jest dobrze.
Z tego co pamiętam (Bubu pewnie się zainteresuję) konfiguracja jest zapisana w 93cxx coś podobnego jak w ECU bez selespeed'a. Niska temperatura powoduję właśnie wysypanie się tego elementu.
Coś ode mnie z e-Learn:
Gdy system rozpozna usterkę elementów włącza odpowiednie strategie funkcjonowania.
W zależności od uszkodzonego elementu system ogranicza następująco jego działanie;
• przy awarii dźwigni wybierania biegów system przechodzi na funkcjonowanie automatyczne CITY, aby samochód mógł dojechać do najbliższej autoryzowanej stacji obsługi;
• przy awarii elektrozaworu sprzęgła, blokuje sterowanie sprzęgłem i samochód zostaje zatrzymany;
• przy awarii czujnika sprzęgła blokuje sterowanie sprzęgłem i samochód zostaje zatrzymany;
• przy awarii elektrozaworu włączania, blokuje akceptację zmiany biegów;
• przy awarii elektrozaworu wybierania, blokuje akceptację zmiany biegów;
• przy awarii czujników włączania i wybierania przedłuża czas zmiany biegów i akceptuje tylko 1-szy, 2-gi i wsteczny bieg;
• przy awarii czujnika obrotów silnika, wejścia i wyjścia skrzyni biegów akceptuje tylko 1-szy, 2-gi i wsteczny bieg;
• przy awarii czujnika ciśnienia oleju steruje pompą elektryczną w pętli otwartej;
• przy awarii przełączników dźwigni wybierania biegów, przełącza na działanie automatyczne (CITY).
No tak,ale jak nie będzie działać po konfiguracji skrzyni![]()
... u mnie komputer nie pokazuje zadnego bledu , a mimo to mam tylko "2" po dwukrotnym pchnieciu galki , po jednokrotnym pokazuje "1" ale wraca na "N"
Będziesz pewny kolego po ponownej regulacji kompa - jeśli pomoże i znów na jakiś czas będzie działać to przyczyna mechaniczna nie może być. Jeśli mechaniczna to po chwili by wyskoczył błąd lub byś nie miał możliwości zmiany biegów.