Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Temat: Awaria po wymianie rozrządu

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

kurczę ładnie ci go przycieło. po mojemu to nie były posmarowane panewki przed złożeniem tego wcześniej. po drugie zbyt może za mocno skręcili tą stopę wariatora i było za ciasno i pociągneło go. ale poczekajmy na ekspertyzę bo mogę się mylić.
    a i nie wydaje mi się by to była wina wariata no chyba że by musiał być w kształcie jajka
    Ostatnio edytowane przez cinas ; 10-10-2009 o 19:40

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

No właśnie, może problem tkwi w panewkach.
    Bo w sumie co by musiało być z tym wariatem nie tak?

btw. Teraz się cieszę, że nie kupiłeś u mnie bez urazy

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

nie wiem jak skonstruowane sa panewki akurat w benzyniaku ale efekt taki jakby zamienili panewki w inne miejsca. tzn zalozyli panewki nie w te same miejsca gdzie byly wczesniej i nie spasowaly na "stopkach"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Tanifiat to ASO (bodajże z Suwałk) i sprzedaje częsci oryginalne. a co do tego obrazka to wygląda na błąd montażowy (może nie zalali wariatora olejem)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Ale przecież to jest zrobione przez SYF jaki tam się dostał - chłopaki nie byli za bardzo dokładni. Nie została przetarta panewka,ani wariat przed założeniem i naniesiona "mgiełka". Dostało się coś i przy obrocie tak zrysowało. Robota na szybko - być może się uda !!

cin_ek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał puotek Zobacz post
    ...

btw. Teraz się cieszę, że nie kupiłeś u mnie bez urazy
    tak przy okazji to dzięki za podesłanie oferty.

Jeżeli okaże sie że wariator jest ok to czy zakładać go czy lepiej nowy? Czy mogło się z nim coś stać oprócz tych przetarć?
    Dzięki za wszystko odpowiedzi póki co, i coraz bardziej wygląda to mi na ich błąd niestety jutro dadzą znać co z wariatorem ale przecież można go jakoś uszkodzić przed tym badaniem tak żeby to nie była ich wina

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Nie wiem, czy mam nosa do takich spraw, ale najbardziej widzi mi się, że ten wariator był krzywy i dlatego tak załatwił panewkę. To można sprawdzić, ale trzeba mieć czujnik zegarowy i tzw. kły - wtedy wyjdzie, czy było bicie.
    Inną przyczyną, również prawdopodobną, jest krzywy wałek rozrządu. Co prawda jest mało porawdopodobne żeby mechanicy skrzywili ten wałek podczas odkręcania starego wariatora lub zakręcania nowego, ale wszystko jest możliwe.
    W pozostawienie jakichś większych zanieczyszczeń w panece lub brak ciśnienia oleju raczej wątpię.
    Przy okazji dobrze byłoby sprawdzić wszystkie panewki wałka rozrządu.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 11-10-2009 o 11:50

cin_ek
    Gość

Domyślnie

Pokazali mi stary wariator i był idealnie gładki to samo wałek, w bloku silnika też nie ma wytarć. Jedynie wariator i panewki, z tym że wariator nie jest tak bardzo porysowany. Mają jutro właśnie gdzieś wariator założony na wałek oddać na Żmigrodzka aby sprawdzić czy nie ma tak jak napisałeś bicia.
    Mam jeszcze jedną teorię: Olej nowy pochodził z beczki może w oleju był jakiś syf który dostał się między panewkę a wariator?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Myślę, że brudny olej można raczej wykluczyć. Nawet gdzyby były tam jakieś zanieczyszczenia to powinny zostać wyłapane przez filtr oleju. Gdyby natomiast jakieś zanieczyszczenia "poszły" do kanałów olejowych to wtedy miałbyś załatwione również inne panewki.
    Teoretycznie istnieje też możliwość, że mechanicy źle skręcili panewki wariatora, ale nie sądzę żeby tego nie zauważyli przy osadzaniu simeringu.
    Kiedyś walczyłem z pompą wody w innej marce. Żeby oszczędzić trochę kasy, kupiłem łożysko, nowy wirnik i reperaturkę, i samodzielnie naprawiłem pompę. Wszystko elegancko złożyłem i zamontowałem w samochodzie. Niestety, pompa ciekła. Powodem był nieosiowo wykonany wirnik. Takie części powinny być wykonywane z tzw. jednego zamocowania. Wtedy jest pewność, że nie będzie bicia. Niestety, jak widać, można czasami kupić bubla.
    Mam tylko nadzieję, że nie masz mocno uszkodzonej głowicy.

cin_ek
    Gość

Domyślnie

a jak sprawdzić czy są uszkodzenia głowicy? wczoraj nic o tym nie wspominali mówili że wystarczy nowy wariator i panewki i będzie śmigać jak trzeba