Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Jak włączę prawy kierunek miga kontrolka awaryjnych

turbo42
    Gość

Domyślnie cd

Czy to na pewno pomoze panie Kazzzzzex?Prubowalem juz wszystkiego,ale tego patentu jeszcze nie.Czy przerabial pan to na swoim przykladzie?
    Czyli co mam wyjac tylne lampy i przeczyscic wszystkie styki czy tylko mase?I powinno byc ok?Bede dzis jeszcze prubowal i dam znac czy cos to dalo.

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kazzzek Zobacz post
    Problem ten jest bardzo banalny. Macie "słabą masę" na tylnych lampach. Proponuję zacząć od dokładnego przeczyszczenia kostek od tylnych lamp papierem ściernym i jakimś kontaktronem [tylko nie WD-40] a jeśli nie pomoże możecie podłączyć dodatkowy kabelek od minusa w kostce do masy gdziekolwiek w bagażniku. Gwarantuje, ze pomoże...
    Brzmi to bardzo prawdopodobnie

Swoją drogą ciekawa usterka w 166
    U mnie jak na razie wszystko działa poprawnie - kierunki to kierunki, a awaryjne to awaryjne - mam nadzieję, że tak zostanie

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

kolega tak mial lub ma bo nie wiem czy to naprawil ale mechanik mu powiedzial ze problem tkwi w przerywaczu od kierunkowskazow. a czy tak jest na 100% wam nie powiem.
    pozdro
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

turbo42
    Gość

Domyślnie cd.

Witam panowie,przeczyscilem dzisiaj kostki kierunkowskazow tyl w bagazniku i zapsikalem kontaktorem do tego przeznaczonym,wyczyscilem przerywacz kierunkow pod kierownica,wyczyscilem przekaznik kierunkow znajdujacy sie za akumulatorem,wymienilem zaroweczki strzalek kierunkow w licznikach i dalej lipa!!!!!Nadal nie migaja strzalki kierunkow na zegarach.Kierunkowskazy na zewnatrz bardzo ladnie migaja,slychac pieknie pracujacy przerywacz pod kierownica,ale strzalek zielonych na licznikach jak nie bylo tak nie ma.Doradzcie prosze co jeszcze mozna zrobic?
    Moze trzeba wymienic ten przekaznik za akumulatorem?Albo cos innego sam juz nie wiem.
    Czy podlaczenie pod komputer np.w ASO wykaze gdzie tkwi problem.Prosze podeslijcie jakis pomysl.Chce sprzedac Alfunie i zakupic mlodszy model,ale z ta usterka nie zabardzo ja wystawic na sprzedaz.
    Dzieki serdeczne.

jair
    Gość

Domyślnie cd.

... u mnie, na razie jest status quo tj. kierunkowskazy i awaryjne są, wszystko działa jak należy, nie ma tylko kontrolki awaryjnych.
    Nie wydaje mi się, żeby to przekaźnik robił te wolty z paleniem bezpiecznika kierunkowskazów. Być może to sprawka styków w lampach tylnych, ale nie mam warunków by je teraz czyścić.
    Dowiedziałem się przy okazji, że jest jeszcze jakiś drugi przekaźnik kierunkowskazów, duży zielony, za pedałem gazu, z prawej strony, obok sterownika air bag-u. Może to ten fiksuje?

turbo42
    Gość

Domyślnie cd.

Witam panowie,mam pytanie czy te przekazniki do kierunkowskazow do kupie na alledrogo,czy tylko w ASO?Bo juz sam nie wiem co zrobic z tymi nieswiecacymi strzalkami kierunkow na tablicy rozdzielczej.Moze jak wymienie kazdy po koleji to wtedy moze dojde do sedna sprawy.Podpowiedzcie cos?

jair
    Gość

Domyślnie

... wiem, że w ASO przekaźnik ten czarny, ze skrzynki bezpieczników (jak na zdjęciu), kosztuje 220 zł, a na Allegro można trafić używany za kilkadziesiąt zł.
    ... jak się ma sprawa z zielonym, nie wiem, nie znam się na elektryce i więcej niestety nie pomogę

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jarzit
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.0TB V6 Turbo 205PS jest służbówka i szukam

Unhappy kierunki

U mnie też się pojawił ten problem. Światła sią kierunkowskazów a na desce nie mam podświetlonych strzałek. Miga lampka świateł awaryjnych. Rady zawarte w tym poście nie dały efektu. Czy czeka mnie zakup nowego przekaźnika. Czy ktoś się uporał z tą usterką?

Dodam, że sprawdziłem żarówki podświetlenia w tablicy deski. Sprawne. Bezpiecznik wszystkie OK.

pomocy

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Witam,
    Koledzy "błądzicie we mgle" nie znając układu elektrycznego.
    Za pracę kierunkowskazów odpowiedzialny jest moduł (przerywacz) R2 umiejscowiony na tablicy bezpieczników.
    Natomiast za wskaźniki (strzałki) na tablicy oraz wyłącznik świateł awaryjnych odpowiedzialny jest moduł elektroniczny M83 zlokalizowany na tunelu środkowym przed dźwignią zmiany biegów.
    Jak czytam z postów powyżej to "fachowcy" skasowali jednego kolegę za nic.
    Jak powiedziałem gdy jest uszkodzony przerywacz R2 brak jest kierunkowskazów. Natomiast gdy jest uszkodzony moduł M83 to jest brak awaryjnych i całkowicie lub częściowo nie działają wskaźniki na tablicy.
    Panowie bez znajomości układu elektrycznego oraz braku schematu to jak pisałem "błądzicie we mgle".
    Radzę ściągnąć instrukcje serwisową ze schematami DTE lub eLearn i dopiero potem "bawić" się elektryką.
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ENZO
    Mieszka w
    Podkarpacie
    Auto
    Leon 1.8T

Domyślnie

Tak jak pisze kolega wyżej - trzeba sprawdzić zielony moduł znajdujący się pod ICSem , dostępny po zdjęciu tej "skórzanej" osłony od strony pasażera . Najczęstszą przyczyną awarii tego modułu jest wyciekający płyn z nagrzewnicy , który dostaje się do wnętrza i uszkadza ścieżki na płytce .