Cytat Napisał kamien007 Zobacz post
a ja podepnę sie do tematu. ale chodzi o skrzypienie ale. słyszę ze tarcze skrzypią albo klocki. w każdym kole. czemu tak się dzieje?? mam krzywe tarcze czy co ale skrzypi jak wolno jadę np. jade na 2biegu bez gazu to słuchać to skrzypienie/piszczenie z kół tez mi wstyd jak wjeżzam w ludzi ze takie dzwięki wydają koła. co z tym zrobic. przeceiz tarcz nie osmaruje olejem hehehe
Rozbierz zaciski wyczyść je i posmaruj tłok dociskający klocki, bo najprawdopodobniej klocki nie wracają po naciśnięciu hamulca. Przez to nie tylko masz odgłos nieciekawy, ale też tarcze Ci się grzeją niepotrzebnie i klocki zużywają.

---------- Post dodany o godzinie 21:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:45 ----------

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
Kilka dni wstecz pisałem o tym samym- to mnie obsztorcowano, że odświerzam temat.U mnie tak straszliwie skrzypiała tuleja w dolnym wahaczu.Zrobiłem jak mi poradzono-poluzowałem połączenia na tulejach skrzypiącego wahacza i strzykawką wcisnąłem olej silikonowy- pomogło.
Nie wiem kto Ci to poradził, ale pojęcia o zasadach działania zawieszenia nie miał za grosz... Przecież ta tuleja musi siedzieć sztywno, a jej poluzowanie to nic innego, jak sygnał do wymiany wahacza, lub w najlepszym wypadku tych tulei (choć tego ostatniego nie polecam).