Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Już jestem Alfistą :)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar daroo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 145 boXer, Fiat Stilo 1.8 16V

Domyślnie

poszukaj na allegro to wymienisz samą kratkę, nie trzeba całego boczku, Palić to powinna ci za 1razem. A co do rozrządu to paski, napinacze i pompa to niecałe 300zł

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Jesli chodzi o spalanie... 14.5 l/100 po 200 km... rewelacja Mam nadzieje ze wina lezy po stronie kierowcy i krotkich odcinkow jakie pokonuje.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

długo będziesz sie dźwięku boxera przyzwyczajał i zmieniał biegi za wcześnie)) co do oleju, idealny jest półsyntentyk do silników o przebiegu powyżej stu tys. km. Ja leję od lat valvoline maxlife 10w40. Sprawdzaj co najmniej raz na miesiąc (nie rzadziej!!) poziom oleju, będzie troszeczke pił.
    Uwaga! NIGDY nie piłuj silnika wyżej 3000 obrotów, dopóki temperatura nie dojdzie do 80 stopni. Pamiętaj NIGDY.
    A z tą benzyną...nie daj się zwariować. Boxer to stara konstrukcja, doskonale i niezawodnie chodzi na dobrej benzynie 95, dobrej to znaczy lanej na pewnych stacjach, typu Shell, PB czy Statoil. Absolutnie nie musisz przepłacać za jakieś "lepsze" paliwa. To nic nie daje. Bo zapłacisz i tak sporo: boxery to nie są silniki oszczędne. Chociaż 14/100 to za dużo.
    W cyklu miejskim, nawet jak jedziesz dosc ostro, powinien palić około 11/100.

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Myślę że właśnie chodzi o zmianę nawyków. Rozumię że nie powinno się jeździć poniżej 2500 obrotów. O tych 3000 na zimnym pamiętam. Olej już wymieniłem. Wlałem Quaker State 10W40... na tym pleju jeżdżę prawie od 10 lat i nie mam powodów by mu nie ufać.
    Zobaczymy jak będzie postępować zmiana nawyków u kierowcy.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Boxer to silnik prosty i dający dużo przyjemności z jazdy, rzadko już spotykane wrażenia bo auta są obsesyjne wyciszane. Musisz pamiętać o trzech zasadach: sprawdzać olej często i trzymać poziom raczej pod górną połową skali niż na dolnej, nie piłować silnika poniżej 80 stopni więcej niż na 3 tys obrotów (czyli pierwsze 10-15 minut jazdy musi byc spokojne i uważne) oraz zmieniać rozrząd maksymalnie co 60 tys km (najlepiej co 55 tys, ale znów bez przesady, nie musi być mniej).
    Zauważ, że auto ma nisko środek cięzkosci z uwagi na budowę silnika co pozwala na fajną jazdę po zakrętach i łukach. Natomiast spalanie... w mieście powinieneś osiągnąć srednią 10 do 11 litrów, w trasie jazda spokojna to 7 do 8 litrów a szybciej i ostrzej to dycha spokojnie może dobić