Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Temat: halogeny - użycie ich przy skręcaniu 156

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Halogeny właśnie mam nowe, bo jedego nie miałem jak kupywałem auto , więc wymieniłem komplet. Pobocze może fakt, szerzej świecą, ale oświetlają co najwyżej metr przed autem.
    Pamiętam w 146 jeszcze jakoś świeciły, w poprzedniej 156 też bardzo słabo i tutaj to samo na nowych halogenach.... Chyba że da się je jakoś ustawić ? może tą śrubą na dole ?
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    Halogeny właśnie mam nowe, bo jedego nie miałem jak kupywałem auto , więc wymieniłem komplet. Pobocze może fakt, szerzej świecą, ale oświetlają co najwyżej metr przed autem.
    Pamiętam w 146 jeszcze jakoś świeciły, w poprzedniej 156 też bardzo słabo i tutaj to samo na nowych halogenach.... Chyba że da się je jakoś ustawić ? może tą śrubą na dole ?
    Przeciwmgielne w 146 po FL i 156 przed FL są identyczne (podobnie, jak i w Lanciach i kilku modelach Fiata) Dopiero te po FL mają nieco inny odbłyśnik, więc problem z ich gorszym świeceniem w poprzedniej AR 156 musiał wynikać z ich złego ustawienia. Postaw auto przed ścianą i ustaw je kręcąc właśnie tą śrubą od regulacji. Jednak nie możesz ich dorównać do widma świateł mijania, bo biorąc pod uwagę ich umiejscowienie będą Ci świecić za wysoko i odbijając się we mgle też nie dadzą dobrego efektu.

MaciekJTD
    Gość

Domyślnie

przeczytaj ten artykuł.
    http://www.auto-swiat.pl/wydania,Dos...e,19143,4.html

Kiedyś kolega w fordzie fieście zamontował taki moduł doświetlania: http://allegro.pl/item787664030_dosw..._film_hit.html

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Zrobić mozna wszystko ale mysle ze to za dużo zabawy i koszta.
    Pierwsza sprawa jak by należało zrobić to zmienić halogeny bo praktycznie zastosowanie ich jest bardzo małe. Druga sprawa to jakieś krańcówki bądź fotokomórki gdzieś w okolicach maglownicy. Kolejna rzecz to jakiś sterownik odpowiadający za zaświecenie świateł i obracanie soczewek pod odpowiedni kąt no i oczywiście sama instalacja a na koniec jakieś silniczki sterujące położeniem reflektorów. Jak ktoś ma za dużo kasy to może się pobawić
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

Cytat Napisał MaciekJTD Zobacz post
    przeczytaj ten artykuł.
    http://www.auto-swiat.pl/wydania,Dos...e,19143,4.html

Kiedyś kolega w fordzie fieście zamontował taki moduł doświetlania: http://allegro.pl/item787664030_dosw..._film_hit.html
    no ciekawe czy opłaca się w to zainwestować

obserwator737
    Gość

Domyślnie

jeżdżąc po parkingach ciągle będziecie słyszeć "żarówka się panu spaliła"

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

http://cubeelectronics.com Ci maja w ofercie sterownik swiatel ktory wprowadza rozne "bajery"
    doswietlanie zakretow itd
    fajna jest opcja właczenia swiatel pozycyjnych przy otwarciu samochodu widzialem takie cos w skodzie
    te wszytskie opcje sa z 1 urzadzenia czy sie myle??i kazda funkcja to inny sterownik?

moze ktos to kupil i moze cos wiecej o tym napisac??
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

adasco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał obserwator737 Zobacz post
    doświetlanie halogenem działa tylko do iluś tam km/h

czy aby na pewno we wszystkich autach, ktore to maja? Chyba, ze widzialem woz, w ktorym wlasnie byla taka "samorobka".

A samo ograniczenie predkosci jest nonsensem.... w trasie doswietlanie ma nawet chyba wiekszy sens, niz w miescie. Nie na darmo przepisy dopuszczaja uzywanie przeciwmglowych przy dorej przejrzystosci - na drogach kretych. To wlasnie doswietlanie.... tyle, ze tradycyjne. Sam tak wykorzystuje halogeny, takze na drogach wyboistych, czyli zamiejskich ktorejstam kategorii. Nisko umieszczone bardzo ladnie "wydobywaja" wszelkie zagrazajace spoilerowi garby.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

włączające się i wyłączające światło przy większej prędkości może zmylić kogoś jadącego z przeciwka - dlatego działa to (fabrycznie) do okreslonej prędkości (jak dla mnie miejskiej , parkingowej albo górskiej - jak zwał tak zwał)

do doświetlania wymyślono też reflektory skrętne (? Citroen DS daaaawno temu) - obecnie producenci dumnie nazywają to biksenonem skrętnym/ksenonem skrętnym , dynamicznym oświetleniem zakrętów albo jakkolwiek inaczej jak sobie dział marketingu wymyśli

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał adasco Zobacz post
    am tak wykorzystuje halogeny, takze na drogach wyboistych, czyli zamiejskich ktorejstam kategorii. Nisko umieszczone bardzo ladnie "wydobywaja" wszelkie zagrazajace spoilerowi garby.
    Dokładnie, na kiepskich drogach po nocy ekstremalnie mi pomagają.
    Pomysł fajny, nie pogardziłbym, gdybym coś takiego miał Może kiedyś się skuszę.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/