Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Czy boxer jest kolizyjny ???

seba270
    Gość

Domyślnie

Wszystkie boxery 8v są kolizyjne choć wiadomo że pasek może sie zerwać w takim momencie kiedy zawory będą zamknięte. Wystarczy samemu wymieniać rozrząd żeby stwierdzić że przy otwartych zaworach nie da sie obrócić wałem. Np kiedy pierwszy tłok jest u samej góry do prawym wałkiem można przekręcić tylko w jedną stronę bo w drugą następuje już kolizja.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał belfer27 Zobacz post
    skok tłoka jest na tyle mały, że nawet przy pełnym otwarciu zaworów nie ma on możliwości dotknąć któregoś z nich. Zazwyczaj tyczy to silników 8v (jak to już wspomniał kolega..) i głównie w tych o większej pojemności i mniejszym stopniu sprężania.
    1.9jtd 8v tez jest bezkolizyjny??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys Zobacz post
    Niestety nie... Natomiast co do boxera, to kiedyś koledze się właśnie zerwał pasek w silniku 1,3 ( alfa 33)i mimo przestawiania wałka rozrządu i kręcenia wałem korbowym nic nie blokowało tłoka. Może późniejsze wersje mają inną budowę, ale w tamtym nic się nie stało i po sprawdzeniu kolizyjności działał normalnie na nowym pasku. Biorąc pod uwagę, że średnica tłoka w boxerach AR była bardzo duża (chyba tylko porsche miało większą swego czasu), przez co jego skok był mniejszy, to więcej miejsca na zawory często powodowało, że przy zerwaniu paska tłok nie uszkadzał zaworów. Reasumując to wszytko, prawdopodobieństwo pokrzywienia zaworów jest dużo mniejsze niż np w innych silnikach a szczególnie 16v.

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys Zobacz post
    Każdy diesel jest kolizyjny - niestety.

Co do boxerka to troszkę się zamotałem mamy tu dwie przeciwstawne opinie, oczywiście dziękuję wszystkim za dotychczasową rozmowę ale może jakiś konkret poparty praktyką
    z takiego silnika ??? Bo nie wiem co robić - rozbierać głowicę czy zakładać pasek - wał obraca się bez przeszkód ale jeżeli pogiął zawory to też będzie się tak obracał jak by był bezkolizyjny.

seba270
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Bedboys Zobacz post
    Każdy diesel jest kolizyjny - niestety.

Co do boxerka to troszkę się zamotałem mamy tu dwie przeciwstawne opinie, oczywiście dziękuję wszystkim za dotychczasową rozmowę ale może jakiś konkret poparty praktyką
    z takiego silnika ??? Bo nie wiem co robić - rozbierać głowicę czy zakładać pasek - wał obraca się bez przeszkód ale jeżeli pogiął zawory to też będzie się tak obracał jak by był bezkolizyjny.
    Ja na twoim miejscu założył bym rozrząd obrócił silnikiem kilka razy czy nic nie blokuje jeszcze można kompresje pomierzyć. Bo być może miąłeś szczęście i nic nie uszkodziło.

Jakub1989
    Gość

Domyślnie

A Boxer 1.7 16v też jest bez kolizyjny jak 8 zaworówki?

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Jakub1989 Zobacz post
    A Boxer 1.7 16v też jest bez kolizyjny jak 8 zaworówki?
    Tutaj już jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że się silnik uszkodził.
    Rozmawiałem z kolegą mechanikiem i potwierdził słowa "Seby", że teoretycznie każdy boxer jest kolizyjny, ale rzadko się zdarzało przy zerwaniu paska, żeby się uszkodziły zawory. Więc szansa na powodzenie przy pękniętym pasku jest duża. Jednak nie odpalaj po założeniu paska a sprawdź obracając wałem.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar daroo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 145 boXer, Fiat Stilo 1.8 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Tutaj już jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że się silnik uszkodził.
    Rozmawiałem z kolegą mechanikiem i potwierdził słowa "Seby", że teoretycznie każdy boxer jest kolizyjny, ale rzadko się zdarzało przy zerwaniu paska, żeby się uszkodziły zawory. Więc szansa na powodzenie przy pękniętym pasku jest duża. Jednak nie odpalaj po założeniu paska a sprawdź obracając wałem.
    kolego muszę cię zaskoczyć. boxer jest kolizyjny! przeskoczył mi pasek (nie urwał się) i pogięło zawory. mechanik mi je wyjął i pokazywał, także nie powtarzam po kimś tylko mówię z praktyki.
    Drugi mocny argument że jest kolizyjny: swego czasu naszło mnie żeby sobie na parkingu pogazować do zamknięcia obrotomierza. dało się tak zrobić 2razy. efekt? 550zł za remont głowicy i wymianę pogiętych zaworów.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Właśnie dlatego, że Ci przeskoczył pasek a nie urwał doszło do pogięcia zaworów. Gdyby się urwał wtedy wszystko staje w miarę szybko (chyba że stało się to na wysokich obrotach), podczas gdy przy połączeniu paskiem na złym ustawieniu (po jego przeskoczeniu) masz cały czas cykl ruchu tylko w złej kolejności i zarówno tłoki, jak i zawory mają większe prawdopodobieństwo spotkania się. Zazwyczaj podczas zerwania paska, któreś dwa tłoki mają minimalną kompresję, co może je zatrzymać, ale musi to się stać na wolnych obrotach i przy dużym udziale.... szczęścia.
    Poza tym ja już skorygowałem swoją teorię, więc nie ma już dyskusji o kolizyjność, tylko o tym, że czasem może się udać w bokserze i to wiele częściej niż np w TS'ach.

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Wyjaśniło się, boxer jest kolizyjny, pogięło zawory w obydwu cylindrach, w jednej ssący w drugiej wydechowy.