Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Parujące szyby i długie nagrzewanie wnętrza

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał msl Zobacz post
    To i ja się podłącze piszesz że jeździsz Paskiem i tam po dwóch lub trzech minutach działa ogrzewanie "grzeje" - jedno podstawowe pytanko czy to jest benzyniak czy diesel ? bo benzyniak się na ogół szybciej nagrzewa niż diesel. Co do parowania sprawdziełeś m.in. filtry itd. to co mi przychodzi do głowy to zobacz wycieraczki pod nogami a bardziej chodniki pod nimi tam może być problem parowania.
    ...kolega napisał kilka postów wyżej że to diesel
    ...co do wykładziny, to bardzo trafna uwaga ...sprawdz czy woda jakoś do środka się nie dostaje (zapchane kanały odprowadzające w tym szyber - jeśli go posiadasz ) bo to najczęstsza przyczyna parowania szyb...

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar meydey232
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 16v 2002r

Domyślnie

Co do wykładziny to była moja pierwsza myśl bo kiedyś w clio miałem podobny problem z tym, że wtedy nie dosunąłem szyby i podczas mycia się nalało Teraz wykładzina suchutka, szyberdachu nie posiadam i bardzo się z tego ciesze. Filtr mam suchy i niedawno wymieniony tak jak już pisałem. Sprawdzę wieczorem te kanały odprowadzające, tylko naprowadźcie mnie dokładniej żebym żadnego nie przeoczył

mrutyś
    Gość

Domyślnie

kanały odprowadzające masz jak zdemontujesz te plastiki pod szybą. Mi kiedyś parowało ale zrobiłem tak ze ustawiłem deskę na tylnej kanapie na desce farelkę włączyłem na maxa jako że stał na zewnątrz a nie w garażu wybrałem noc kiedy miało nie padać, odsunąłem szyby po 1,5cm każdą i zostawiłem na noc... jedyna uwaga to taka, że trzeba to zrobić tak aby farelka nie była powodem zastania rano spalonego samochodu i tak aby ta wilgoć z wnętrza miała gdzie uciec... u mnie pomogło, mija 2 lata i nie parują jak parowały, owszem czasem się zdarzy że zaparują jak jest zimno i deszczowo, biegnie się do samochodu i wsiada się i mokrym i zdyszanym, ale to nie ma opcji aby nie zaparowało
    Ostatnio edytowane przez mrutyś ; 30-11-2009 o 09:36

Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto

Domyślnie

Wyjdę z pracy to poodkręcam te plastiki i zobaczę. Sposobu z farelką jednak nie będę u siebie praktykował bo wole mieć srebrny samochód w całości niż czarny w kawałkach Zresztą nawet jeśli bym chciał to nie mam jak bo mieszkam w bloku, a samochód stoi w garażu jakieś 500m dalej i nie mam tam źródła prądu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

a co z podgrzewaną szybą tylną? jakoś słabo ona grzeje?

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Skoro masz garaż, to zostawiaj uchylone szyby w aucie.. nie powinny być wtedy zaparowane.

Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto

Domyślnie

Szyba tylna grzeje w pewnej części bo mam uszkodzone ogrzawanie przez pomysłowość poprzedniego właściciela... Myślę nad wymianą szyby, ale to dopiero na wiosnę lub w lato. Tył tyłem niech se będzie zaparowany, najbardziej tu zależy mi na przedniej i przedniej bocznej Aczkolwiek miło by było jakby wszystkie były czyste.
    Cóż mi po tym, że w garażu będą uchylone jak za dnia samochód stoi na dworze. W garażu nie muszę nawet odsuwać szyb bo z zasuniętymi mi nie paruje. Dzieje się tak tylko gdy stoi na dworze.

iro84
    Gość

Domyślnie

co do ogrzewania tylnej szyby nie wiem w jakim masz stanie te uszkodzenia ale możesz spróbować czegoś takiego jak klej elektroprzewodzący ze srebrem np http://www.allegro.pl/item812035743_...ania_szyb.html

Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto

Domyślnie

Próbowałem, dokładnie tym samym klejem. Działało przez jakiś czas i znowu nie działa. Samochód miał wybitą przednią i tylną szybę przez jakiś "chuliganów". Poprzedni właściciel wstawił nowe szyby i najwidoczniej przy montażu tylnej urwał po prawej stronie tą blaszkę do ogrzewania. Przykleiłem ją tym klejem i śmigało, a teraz widzę że znowu nie działa. Musze to kiedyś jeszcze raz rozkręcić i zobaczyć.