Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: WaHacze

Użytkownik Alfa i Omega Avatar lesio80
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Narazie Fiat Panda 1.2 i 60 szalonych chabet , AR będzie za jakiś czas

Domyślnie

QAP - też je posiadam , cały kpl. z przodu przejechałem już ok 5 tyś km i jak narazie nic się nie dzieje, to że gumy sa nienajlepszej jakości wiedziałem już wcześniej (zreszta wachacze też). Kupiłem takie poniewarz nie miałem tyle gotówki a auto było potrzebne na juz. Kupując wachacze miałem i FAST-y i QAP-y w ręce, oglądałem, porównywałem i różnicy nie zobaczyłem (wydaje mi sie że z tej samej fabryki wyszły tylko znaczek inny jest wybity). Jednak jak zobaczyłem TRW to jakość też była inna, i jak się sypną te co mam to tylko TRW kupię.
    To że skrzypi na progach zwalniających w mrożne dni wiedziłaem wcześniej z forum, i co zrobiłem - wystarczy psiknąć smarem silikonowym i problem znika, co prawda pewnie nie na długo ale denerwować nie będzie jakiś czas.
    Muszę jeszcze wypróbowac smar miedziowy, spróbować go powciskać (może stżykawką) w tuleje - co o tym sądzicie , zda to egzamin, czy więcej szkód narobie niż z tego pożytku będzie ??? ,albo wogule sobie odpuścić z tym smarem miedzowym

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

ciągnąc za koło było widać jak się wahacz nie trzyma się w jednym miejscu.. gumy były za miękkie i tyle. No chyba dwóch mechaników pod rząd bajek mi nie wciskało? Szczególnie jak sam widziałem jak to się naginało. Dodam, że ten co mi zbieżność ustawiał, wpierw sprawdził czy nie ma luzów i szybko obczaił ten feler, to mu wytłumaczyłem, że kupiłem wahacze o ponad połowę tańsze od oryginałów i się liczyłem z ich jakością:] Byle do wiosny później poprawki
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

mam podobny problem z górnymi wahaczami jedynie w mroźne dni. Gdy pokonuję nierówności lub przejeżdżam przez próg zwalniający to skrzypią jak stara wersalka. Jednak gdy silnik się rozgrzeje to przestają skrzypieć lub od czasu do czasu baaardzo cicho skrzypną to z prawej lub lewej strony.

Myślicie, że będzie to dobry pomysł wstrzyknąć coś tłustego pod gumy? co najlepiej?
    - wd 40
    - smar grafitowy
    - zwykły smar ??

i czym najlepiej, czy strzykawka z igłą nie uszkodzi gumy??

rolerr1
    Gość

Domyślnie

czy skrzypiece gumy w wahaczach są efektem ich zużycia czy tylko kiepskiej ich jakości?? pytam bo niewiem czy brac sie za ich wymiane na nowe czy jeszcze troche na nich pojezdzic!!??

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał rolerr1 Zobacz post
    czy skrzypiece gumy w wahaczach są efektem ich zużycia czy tylko kiepskiej ich jakości?? pytam bo niewiem czy brac sie za ich wymiane na nowe czy jeszcze troche na nich pojezdzic!!??
    SKrzypiące zawieszenie to przeważnie efekt normy w zimę naszych Belli np takie QAP itp zastępniki skrzypią nawet od początku wystarczy je nasmarować silikonem lub czymś podobnym

To Czy Wachacze masz do wymiany zależy od luzów na kole, najlepiej jedź do sprawdzonego mechanika który bez problemu Ci to na szybko sprawdzi i co dokładnie masz do wymiany.

Cóż też musze niestety cały przód robić bo mam podobno już 5 cm luzy... w co nie do końca wierze ale będe zmuszony na wachacze firmy QAP... oryginał dopiero za pół roku... wiadomo... kasa, a święta idą.
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    mam podobny problem z górnymi wahaczami jedynie w mroźne dni. Gdy pokonuję nierówności lub przejeżdżam przez próg zwalniający to skrzypią jak stara wersalka. Jednak gdy silnik się rozgrzeje to przestają skrzypieć lub od czasu do czasu baaardzo cicho skrzypną to z prawej lub lewej strony.

Myślicie, że będzie to dobry pomysł wstrzyknąć coś tłustego pod gumy? co najlepiej?
    - wd 40
    - smar grafitowy
    - zwykły smar ??

i czym najlepiej, czy strzykawka z igłą nie uszkodzi gumy??
    najlepsza opcja to smar silikonowy w sprayu

ideally
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał slider2002 Zobacz post
    najlepsza opcja to smar silikonowy w sprayu
    A ja podjąłem decyzję, że będę kupował wahacze na 'raty', tzn. w tym miesiącu kupię febi/trw górne a w następnym dolne i może jakieś końcówki.

Wolę jednak raz płacić za wahacze. Nie stać mnie na podróby.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał ideally Zobacz post
    A ja podjąłem decyzję, że będę kupował wahacze na 'raty', tzn. w tym miesiącu kupię febi/trw górne a w następnym dolne i może jakieś końcówki.

Wolę jednak raz płacić za wahacze. Nie stać mnie na podróby.
    z autopsji odradzam febi-bilstein , miałem górne i padła tuleja po ok 5000km
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

ideally
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    z autopsji odradzam febi-bilstein , miałem górne i padła tuleja po ok 5000km
    Bistein robi tak kiepskie? Hmm, trudno, kupie w takim razie TRW. Myślałem, że musze cały zestaw kupić, a jednak wyszlo co innego:

- lewy i prawy gorny
    - koncowki drazka reakcyjnego (czy jakos tak)
    - lewy drazek kierowniczy

Wiec nie jest zle.

Aha - zaplacilem 250zl za wymiane chlodnicy razem z plynem. Toż to rozbój w biały dzień chyba więcej do tego mechaniora nie pojadę.Czy może to normalna cena?

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał ideally Zobacz post
    Aha - zaplacilem 250zl za wymiane chlodnicy razem z plynem. Toż to rozbój w biały dzień chyba więcej do tego mechaniora nie pojadę.Czy może to normalna cena?

odradzam mechanika mój zrobił to za 70 zł

ItalAuto Katowice jeśli by ktoś chciał wiedzieć Osobiście polecam
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"