Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Zamarzające szyby

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    Środków higroskopijnych jest wiele, choćby NaOH - choć to zły przykład - i wiele innych. Pamiętaj, że nie chodzi jedynie o sam fakt posiadania osusacza a o jego wydajność - rolka papieru toaletowego daje najlepszy współczynnik wydajności do ceny

---------- Post dodany o godzinie 18:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:32 ----------

Klima ma wbudowany osuszacz powietrza, więc nie jest do zaskakujące - znikanie wilgoci z szyb to właśnie jego zasługa
    Można rozsypać 10 kg ryżu który też pochłania wodę... ale chyba wolę zaparowane szyby

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kuba18nh
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

no dobra Panowie wielkie dzieki za zainteresowanie i rady jutro bede próbował wymienie tez filtr kabinowy bo mam wrażenie że ten mój nawiew też jakoś nie chodzi tak jak powinien:/

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co do zamarzania szyb od wewnątrz dorzucę swoje 5 gr. Przed opuszczeniem samochodu w mroźny dzień warto go bardzo dokładnie przewietrzyć. Nie powinno się zostawiać ciepłego powietrza wewnątrz, gdyż w przeciwieństwie do powietrza zimnego posiada ono w swoim składzie duże ilości rozpuszczonej pary wodnej. Jeśli zamkniemy wewnątrz samochodu w mroźny dzień ciepłe powietrze wówczas podczas powolnego obniżania temperatury w środku na zimnych powierzchniach czyli na szybach osadzać się będzie para wodna, która z czasem zacznie zamarzać.

Podczas rozgrzewania samochodu po dłuższym postoju na mrozie warto ogrzewanie i nawiew ustawić na max. obieg powietrza obowiązkowo na zamknięty (szybciej się nagrzeje), jednak należy wówczas opuścić wnętrze (co by nie chuchać na zimne szyby) i zająć się doprowadzeniem do porządku szyb z zewnątrz. Po ok. 5 min. można śmiało wsiadać do środka, uchylić delikatnie szybę (1-2 cm), zmienić obieg powietrza na otwarty i w trasę
    Ostatnio edytowane przez as ; 21-12-2009 o 00:30
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    Podczas rozgrzewania samochodu po dłuższym postoju na mrozie warto ogrzewanie i nawiew ustawić na max. obieg powietrza obowiązkowo na zamknięty (szybciej się nagrzeje)
    ale ile się w tym czasie nagrzeje jak silnik jest jeszcze zmrożony, i tak zawsze dopiero jak przejedziesz się dobry kawałek to się nagrzeje a tak byś chyba musiał z 10 min go na postoju grzać chyba że się mylę
    Cytat Napisał as Zobacz post
    uchylić delikatnie szybę (1-2 cm)
    gorzej jak zmrożony silniczek na to nie pozwala[COLOR="Silver"]
    Ostatnio edytowane przez nietyx ; 21-12-2009 o 21:42

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał nietyx Zobacz post
    ale ile się w tym czasie nagrzeje jak silnik jest jeszcze zmrożony, i tak zawsze dopiero jak przejedziesz się dobry kawałek to się nagrzeje a tak byś chyba musiał z 10 min go na postoju grzać chyba że się mylę
    Też piszę, żeby nie sadzać czterech liter wewnątrz tylko ustawić na zamknięty obieg powietrza, aby się szybciej nagrzało - przy sprawnym termostacie 5 min. i jest OK

Cytat Napisał nietyx Zobacz post
    gorzej jak zmrożony silniczek na to nie pozwala
    Zakładam, że osoby odwiedzające forum są na tyle inteligentne, żeby nie torturować silniczka opuszczania szyb, gdy są one przymarznięte do uszczelek. Chociaż po 5 min. grzania wewnątrz nie powinno być tak źle. Ja na szczęście nie mam zmartwienia z elektrycznymi szybami więc wystarczy nieco wyczycia przy kręceniu korbką

Co do jeżdżenia z zamarzniętymi szybami - nie polecam, bo bardzo łatwo wówczas o kolizję/wypadek tym bardziej jeśli ma ktoś do pokonania na dzień dobry labirynt ciasnych uliczek osiedlowych :/
    Ostatnio edytowane przez as ; 22-12-2009 o 00:05
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sigma
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    AR 156 1.9 JTD S Wagon i AR 155 2.0 TSpark, AR 147 1.9 JTD 03 FL

Talking

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    A pozbycie się wilgoci z wnętrza nie pomaga ? To jest przyczyna Twoich problemów. Dopóki nie wywietrzysz i wysuszysz wnętrza nie pozbędziesz się tego problemu.

Wrzuć na tylne siedzenie dwie rolki papieru toaletowego i po paru dniach powinno się to zauważalnie zmienić - to nie żart - im bardziej chłonny tym lepszy. Po jakimś czasie rolki zrobią się wilgotne. Poszukaj, którędy dostaje się wilgoć do środka. Sprawdź uszczelki drzwi i okien, sprawdź szczelność filtra pyłkowego. Weź sobie do serca to, co napisał Lesio a szybko i skutecznie pozbędziesz się problemu
    Dokładnie najpierw trzeb wysuszyć wnętrze )))) wymieniać dwa razy w roku filtr pyłkowy w tedy nie będzie tak parować i pamiętaj jeździjmy na ciepło w tedy każde autko schnie nie tylko Alfa ) pozdro ( 145 Bardo fajnie grzeje także powinna wysychać tylko trzeba jeździć )) )

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał sigma Zobacz post
    Dokładnie najpierw trzeb wysuszyć wnętrze )))) wymieniać dwa razy w roku filtr pyłkowy w tedy nie będzie tak parować i pamiętaj jeździjmy na ciepło w tedy każde autko schnie nie tylko Alfa ) pozdro ( 145 Bardo fajnie grzeje także powinna wysychać tylko trzeba jeździć )) )
    Ostatnio wyczytałem na Łonecie, że absolutnie nie wolno włączać silnika i skrobać szyn, bo silnik jest słabiej smarowany podczas postoju i szybciej się zużywa. Najlepiej delikatnie ruszać... ekolodzy w natarciu !!!!

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał macminik Zobacz post
    Ostatnio wyczytałem na Łonecie, że absolutnie nie wolno włączać silnika i skrobać szyn, bo silnik jest słabiej smarowany podczas postoju i szybciej się zużywa. Najlepiej delikatnie ruszać... ekolodzy w natarciu !!!!
    Co to za pierdołyt wypisują w tym łonecie?
    Zimny silnik i olej dają większe cisnienie oleju ze względu na wyższe obroty i gestośc zimnego oleju inaczej jest gdy silnik jest rozgrzany, wtedy faktycznie smarowanie jest słabe na wolnych obrotach

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sigma
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    AR 156 1.9 JTD S Wagon i AR 155 2.0 TSpark, AR 147 1.9 JTD 03 FL

Domyślnie

Nie mam słów do łonetu )) i co na nim wypisują ) pozdro

brooklyn10
    Gość

Domyślnie

Ja bym jeszcze sprawdził czy niema jakiegoś "źródełka", którym wilgoć dostaje się do kabiny.
    Miałem dokładnie taka samą sytuację kiedy jeździłem jeszcze Ranult19. Wiecznie parował cały środek i trzeba było drapać w zimie szyby z dwóch stron. Okazało sie, że podszybie zjadła rdza i woda/wilgoć dostawała sie do kabiny. Posprawdzaj czy wykładzina pod dywanikami nie jest wilgotna, pomacaj ją tam głęboko przy bezpiecznikach i pod schowkiem.
    W mojej AR swego czasu była walnięta uszczelka przy tylnych drzwiach i woda czasem w małych ilościach kapała do środka mocząc kawałek kanapy - tam tez posprawdzaj.

Dodatkowo zmień miejsce parkowania. W mojej AR zauważyłem, że jeśli w zimie parkuję pomiędzy garażem, a szczelnie zabudowanym ogrodzeniem sąsiada auto jest bardziej zamarznięte niżbym parkował przy ulicy. Być może chodzi tu o przepływ powietrza.