Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Temat: Filtr kabinowy w AR 156

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał cysio
    ezeli parują ci szyby to sprawdź czy nie masz wilgoci w samochodzie, bo to jest główną przyczyną. I nie byłbym taki pewien na twoim miejscu zanim odpowiesz NIE.
    Patrz tutaj:
    http://www.alfa156.net/te...?/tech/wet.html
    http://www.flyvholm.dk/wetalfa/
    Hehe - Cysio dzieki za pomoc! jezeli chodzi o wode pod wykładzinami to jej nie mam, (w pierwszej kolejnosci to sprawdzilem )suchutko, zreszta co by dmuchac na zimne prysnalem solidnie bitexem cale podwozie, mam nadzieje ze na jakis czas zabezpieczy mni eto przed rdza i wilgocia od dolu.
    Prawdopodobnie zatem musze zmienic filtr - cieszy mnie fakt ze jednak nie trzeba zdejmowac wycieraczek - bo to moglby byc problem

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

No dobra - odgrzewam temat parujacych szyb: :?
    Bo - podazajac za wieloma wszelakimi radami
    - wymienilem filtr kabinowy na nowy z aktywnym weglem,
    - wymienilem trojniczek od dysz wycieraczek (z ktorego lecial plyn do podszybia),
    - sprawdzilem podloge - sucho,
    - spryskalem szyby antifogiem - troche pomaga ale tylko troche,
    - sprawdzilem ujscie (za rada Marcins737'a) wody z podszybia - wedlug mnie jest okey i raczej nie powinno miec to wplywu na parowanie szyb............ i nic!

Szyby generalnie jak parowaly tak paruja. Ktos ma jeszce jakies pomysly? Ogolnie jak wsiada sie do samochodu ma sie wrazenie ze powietrze wewnatrz stoi.....

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Gdzie natomiast znajduje się filtr kabinowy w Alfie 156 po liftingu wnętrza i jak zabrać się za jego wymianę?
    Poproszę o pomoc, bo nigdy tego jeszcze nie robiłem, a chyba najwyższa pora nieco oczyścić atmosferę.
    Poza tym czy aby na pewno są dwa? W takim układzie gdzie szukać jednego, a gdzie szukać drugiego, hm?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

http://www.wixfiltron.com.pl/2005/do...kcja/1035k.pdf
    Tutaj masz link i filtr jest jeden i montaż jest prosty :mrgreen: Pozdrawiam! Jeżeli link się nie będzie otwierał napisz

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Siekier może to wina nagrzewnicy już kiedyś był temat z takim objawem w 166 popatrz czy się z niej nie leje albo czy się poci.

lacky
    Gość

Domyślnie

podpinam sie pod temat. a co jesli wlacze ogrzewanie w mojej Beli i przez pierwsze 5minut czuc plyn chlodniczy w samochodzie ,jesli przelacze na zimne to jest ok.czy to moze wina nagrzewnicy???

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Małe sprostowanie z mojej strony do wszystkim mylacych strony samochodu. Filtr jest z PRAWEJ strony od pasażera, a nie z lewej. Strony w samochodzie podajemy tak jakbysmy w nim siedzieli - ZAWSZE. Dlatego prosze nie robić zamętu bo, ktoś gotów szukać np. wlewu paliwa z LEWEJ strony samochodu i nie zatankuje

Yaro
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Gdzie natomiast znajduje się filtr kabinowy w Alfie 156 po liftingu wnętrza
    Wewnatrz kabiny kolo wentylatora w tym samym miejscu co w AR147. I to sa dwa filtry. I link w PDF ktory tu poprzedni kolega podal jest bledny. AR156 po lifcie maja filtr kabinowy inny i gdzie indziej. Proponuje kupic Ci polski filtr Filtron K 1105A-2x i wewnatrz znajdziesz instrukcje ze zdjeciami jak i gdzie to wymienic .
    lacky: zapach plynu sugeruje niestety nieszczelna nagrzewnice wewnatrz auta. To najgorsze z mozliwych wyjsc niestety. Trzeba rozebrac pol auta zeby ja wyjac, massakra. Caly kokpit z przodu do demontazu, wspolczuje... A moze to jednak nie to?
    Silne parowanie wewnatrz auta moze byc spowodowane tez ciaglym jezdzeniem z zamknietym ukladem recyrkulacji. Po prostu brak z zewnatrz swiezego powietrza.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Yaro
    Cytat Napisał alces1
    Gdzie natomiast znajduje się filtr kabinowy w Alfie 156 po liftingu wnętrza
    Wewnatrz kabiny kolo wentylatora w tym samym miejscu co w AR147. I to sa dwa filtry. I link w PDF ktory tu poprzedni kolega podal jest bledny. AR156 po lifcie maja filtr kabinowy inny i gdzie indziej. Proponuje kupic Ci polski filtr Filtron K 1105A-2x i wewnatrz znajdziesz instrukcje ze zdjeciami jak i gdzie to wymienic
    Czyli kupić filtr i w środku jest instrukcja gdzie go znaleźć, co zdemontować by go wymienić itp, tak? A w ogóle jest z tą wymianą jakiś problem, czy może to lightowa sprawa?
    No, a jak to w końcu jest - mam jeden filtr, czy dwa? Przypominam, że moja 156 jest po lifcie wnętrza
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Yaro
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    mam jeden filtr, czy dwa?
    Mozna powiedziec ze to jeden filtr w dwoch czesciach . Tak wiec w opakowaniu sa dwie identyczne sztuki . I instrukcja tak jak pisalem.
    Potrzebujesz klucz 10 do odkrecenia wytlumien pod wentylatorem (jesli je masz) oraz klusz nasadowy 5,5 z przedluzkami i najlepiej mala grzechotka, bo dostep jest dosc trudny.
    Przy wymianie pamietaj o tym, ze te filtry maja kierunek przeplywu - nie pomyl .