Ja moją mam od kwietnia. Przebieg 97000 z czego 4 tyś. moje. Właścicieli miała mnóstwo (prawie jak "panienka" przy drodze). W wyniku niedbalstwa poprzednich "właścicieli" wychodzą teraz różne pierdoły, na szczęście tylko pierdoły.
Ja moją mam od kwietnia. Przebieg 97000 z czego 4 tyś. moje. Właścicieli miała mnóstwo (prawie jak "panienka" przy drodze). W wyniku niedbalstwa poprzednich "właścicieli" wychodzą teraz różne pierdoły, na szczęście tylko pierdoły.
Swoją alfą śmigam od listopada 2005 roku i jest to moja pierwsza ALFA, wcześniej jeździła po niemieckich drogach. Kupiłem ją z przebiegiem 245 tyś km, a na dzień dzisiejszy ma już przejechane ponad 300tyś.
Wymieniłem w niej : Sprzęgło, tarcze hamulcowe, chłodnice, wahacze przednie, końcówki drążków kierowniczych, gumowe osłony na przegubach, łożysko przednie prawe,olej w skrzyni biegów, no i olej silnikowy + filtr powietrza,filtr oleju chyba 5 lub 6 razy
dzięki niej zawsze dojeżdżam do celu i to często przed czasem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Moja krajowa, jestem 2 właścicielem. Kupiłem ją na początku czerwca 2006r, miała wtedy 153000, dzisiaj przekroczyłem 180000. Nie powiem, ze nie miałem z nia problemów, wymieniłem całe zawieszenie (jeszcze nie do końca), a trzeciego dnia po zakupie staneła mi na srodku drogi i pojechała na lawecie do serwisu ;// Nie miałem jej wtedy 4 dni i naprawdę zdołowałem się troszkę..(( Teraz już przyzwyczaiłem się do jej fochów i humorków i śmigam dalej.
ja przejechalem uz moja 33 juz jakies 50tys km ..i chce wiecej i wiecej i wiecej !!
![]()
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Ja swoja kupilem w marcu zeszlego roku od pierwszego wlasciciela z wloch, miala ok 150tys dzis ma ok 205tys w tym czasie wymienilem rozrzad, oleje i filtry, tarcze i klocki przednie. Usterka ktorej nie potrafie usunac to katowanie sie przednich szyb przy ich zamykaniu (probowalem cos z tym zrobic ale nie potrafie) i cos z klima stalo sie w zime bo nie dziala (gdzies jest dziura). Bym zapomnial jak kupilem auto to nie dziala mi abs - kazdy diagnosta gada cos innego i nie potrafie dojsc co jest nie tak...(nie jest mi az tak potrzebny aby naprawiac to i wydawac kase metoda prob i bledow)
Moją kupiłem w kwietniu tego roku. Miała przebieg 203 tyś. a teraz ma 208tyś . Nc nie musiałem wymieniać bo oprzedni właściciel dbał o nią i wszystko było zrobione ( mam kwity na wszystko). Leję pa;iwko i jeżdzę![]()
Ja moją Alfunię kupiłem w holandii rok temu ze stanem licznika 137 kkm - dzisiaj 153 kkm, jak na moje oko 100% bezwypadkowa.
Do tej pory:
- rozrząd, tarcze z przodu, klocki, olej i wszystkie filtry 2 razy
- obsługa klimy
- termostat
- wahacze górne
- wahacze wzdłużne tylne
- konserwacja podwozia (strasznie słabo zabezpieczone)
- teraz zaczęło klekotać koło napędu paska wielorowkowego ale odkładam wymianę na późniejszy termin.
Poprzednią alfę (AR156 1.6TS rocznik 2000) kupiłem jako drugi właściciel z przebiegiem 40tys km zrobiłem nią 100tys km w 4 lata i nie miałem żadnych problemów i awarii - tylko same planowe przeglądy:
-rozrząd + wariator 2 razy
-klocki hamulcowe 2 razy
-tarcze hamulcowe
-świece + przewody
Zaraz po zakupie wymieniłem z przodu wahacze i drążek stabilizatora bo miały dość duże luzy. wymieniłem jeszcze potłuczone halogeny.
Obecna kupiłem jako nową w XII2005 i zrobiłem do dzisiaj 60tys km.
Nigdy nie miałe żadnej awarii unieruchamiającej samochód- wykonywałem tylko planowe przeglądy. Na gwarancji miałem wymienioną turbinę (nie była uszkodzona ale hałasowała), reflektory przednie (zmatowiałe szkła), siłownik hydrauliczny sprzęgła (przeciek).
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Nasza jest już z Nami nie całe dwa lata przebieg 144 tys. z Tego 19 tys. zrobione przez nas:]
z usterek to tylko :
termostat
reszta to rzeczy eksploatacyjne typu świece przewody tarcze klocki
aha i czeka mnie chyba wymiana sondy
jak narazie stwierdzam że mechanicznie jest doskonała i jak na razie bez awaryjna
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
Al Bundy kiedyś napisał:
"sprzedam Dodge'a - przebieg,lakier i olej oryginalny"
a tak serio to jak miał bym napisać co się wydarzyło to ..... Kupiłem ją 2 i pół roku temu od młodego gostka z kasiastej dzielnicy w Kluczborku (wcześnie 2 w dojczlandach), akcja była szybka - szukałem czegoś a'la 20v turbo albo beemwei 750 aż tu nagle - BACH, na allegro jest moja QV-eja! Anons był zaskakująco pozytywny, bezwypadkowa, nie wciąga oleju, alarm i właśnie tych rzeczy w niej nie było!Alarm....cyt."no gdzieś jest"....olej? cyt."dolałem do pełna jak ją kupiłem" a to że leżała na boku lub przytarła rów okazało się kilka dni później (zawiecha/rama ok, ale slady na kilku elementach).Moja przygoda zaczęła się niewinnie....od "fahmanów" z gazowni - mimo iż jestem przeciwnikiem obcych rąk na moich autach a szczególnie Alfy chciałem być fair i aby nie utracić gwarancji na instalacje pojechałem na przegląd gdzie panowie mi tak zestroili silnik (odcięcie było ustawione na 8500 obr!) że się obróciła panewka iiii sięę zaczęęęełłłłooooo DZIĘKI CHŁOPAKI - przez waszą głupotę, nauczyłem się tego silnika na pamięć
Opcja - remont kpl. za 7 tyś albo dół za ok 4 lub samemu - wybrałem opcję sam na sam z problemem. Udało się. Potem był klimatronik,łożyska na MCp, tuleje, 6x żarówki
teraz sprężyny (ventura), centralny i inne pierdoły.
jednym słowem - doświadczyła i doświadcza mnie na co dzień
Teraz ma 200 tyś (wnętrze silnika, zawiechy i innych części jak by to potwierdzają) ale sądzę, że jej realny przebieg to ok 300 tyś (śruby na liczniku od tyłu same z siebie nie rdzewieją)
PawełQV
AR 164'91 QV