Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Co myślicie o cziptuningu?

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    TS trzeba aż dławić bo jego moc jest porażająca, a dieselka......trzeba wzmacniac by dorównał TS lub innemu benzyniaczkowi.
    Heh, zbyt mocny silnik włożyli do TS-a......., ależ rozrzutność producenta, się uśmiałem

Cytat Napisał H_A_L_T_I Zobacz post
    Chcąc mocniejszego diesla trzeba takiego kupić
    Z tą wypowiedzią się zgodzę.

Co do pytania z tematu moje zdanie jest takie: chip-tuning = będziesz miał wydatki ...

... a pierwsze poleci sprzęgło.

Oczywiście to tylko moje zdanie
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

piotrlubin
    Gość

Domyślnie

nie chodzi mi o wariowanie na drodze ale o lepsze wyprzedzanie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

śmiało chip-uj autko, będziesz miał radośc jak byś je drugi raz kupił, różnica znaczna odczuwalna na drodze, znowu nie będziesz chciał wysiadac z auta
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Gereme
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 Ti 1,9 JTD 16V SportWagon, obecnie jest Alfa Romeo BRERA 2.4 JTDm 210 KM

Domyślnie

Kolega H_A_L_T_I napisał "może podnieść/obniżyć max. moment obrotowy - przenieść go w dowolne miejsce skali obrotomierza " chyba się troszkę przeliczyłeś z możliwościami sofcika. To przenieś moment obrotowy by max leżał przy 100 obr/min. Doprawdy można się uśmiać, naprawdę dobry tekst......

"Kolega z TS-a niesteczy chipa nie zrobi co najwyżej niech założy sportową końcówkę wydechu i zdławi silnik filtrem stożkowym" tu też masz rację. TS trzeba aż dławić bo jego moc jest porażająca, a dieselka......trzeba wzmacniac by dorównał TS lub innemu benzyniaczkowi.
    Oj Wujek Wujek, chyba się troszkę zagolopowałeś. Sądzę, że H A L T I pisząc "może podnieść/obniżyć max. moment obrotowy - przenieść go w dowolne miejsce skali obrotomierza "miał na myśli normalny zakres pracy silnika a nie extremalne experymenta...
    ...no ALFA, no fun !!!

piotrlubin
    Gość

Domyślnie

ponoć sprzęgło jest dostosowane do większych mocy

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500

Domyślnie

Kolega H_A_L_T_I napisał "może podnieść/obniżyć max. moment obrotowy - przenieść go w dowolne miejsce skali obrotomierza " chyba się troszkę przeliczyłeś z możliwościami sofcika. To przenieś moment obrotowy by max leżał przy 100 obr/min. Doprawdy można się uśmiać, naprawdę dobry tekst......

"Kolega z TS-a niesteczy chipa nie zrobi co najwyżej niech założy sportową końcówkę wydechu i zdławi silnik filtrem stożkowym" tu też masz rację. TS trzeba aż dławić bo jego moc jest porażająca, a dieselka......trzeba wzmacniac by dorównał TS lub innemu benzyniaczkowi.
    Widzę, że kolega Wujek się czepia
    Sam robię mapy i wiem co można.....
    Proszę nie popadać w skrajności

Pozdrawim

Tfaruk
    Gość

Domyślnie

Polecam chipa jak najbardziej - oczywiście polecam wariant pisania softa, a nie żadne boxy, itd..
    Jeżeli chodzi o wytrzymałość podzespołów, to jeżeli chip jest zrobiony z głową to nie powinno mieć to tak dużego wpływu, jak niektórzy tutaj piszą...

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500

Domyślnie

Cytat Napisał Tfaruk Zobacz post
    Polecam chipa jak najbardziej - oczywiście polecam wariant pisania softa, a nie żadne boxy, itd..
    Jeżeli chodzi o wytrzymałość podzespołów, to jeżeli chip jest zrobiony z głową to nie powinno mieć to tak dużego wpływu, jak niektórzy tutaj piszą...

Co to znaczy z głową??
    Po co mp podnosić moc i moment o 2%??
    Po to się chipuje żeby wymiatało.....

---------- Post dodany o godzinie 12:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:54 ----------

[QUOTE=Lopezius;264053]Heh, zbyt mocny silnik włożyli do TS-a......., ależ rozrzutność producenta, się uśmiałem

Pisząc o zdławieniu miałem na myśli filtr stożkowy...... który w 70% przypadków jest źle założony - chodzi tu głównie o ciepłe powietrze które potem zasysa.... to tak na marginesie.....

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Z głową, to znaczy, że należy tak przerobić charakterystykę silnika, żeby nie przeciążać jego i osprzętu przy obrotach, do których nie został przystosowany. Większość silników posiada rezerwy mocy, wynikające ze sztucznego przestrajania ich tak, aby normy emisji gazów i inny eko-szajs były spełnione - w przypadku doładowanych diesli ok.20% to bezpieczne minimum, w przypadku wolnossącej benzyny - niestety, 5-8%. Oczywiście są silniki, które mogą więcej, i są silniki, których lepiej nie zaczepiać, ale JTD do tej drugiej kategorii na pewno nie należą.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Bardzo zniesmaczają mnie ludzie pokroju "wujka"- nie wniósł nic merytorycznego do wątku, tylko opluł jadem innych- dla mnie osobiście powinno się takich forumowiczów od razu banować.
    Do kolegi PiotrLubin- mam nadzieję, że nie wybierasz sie do Wrocka do niejakiego Seby, który robi chipa z hamownią za 600zł i mniej(wystawia się z chipami na Allegro)- cóż delikatnie mówiąc, robienie u niego chipa to loteria, wrzuć w google autoseba, autotronica itp i poczytaj zanim pojedziesz, no chyba, że jedziesz do kogos innego- sprawdzonego. Poczytaj o chipowaniu w dziale tuning, tuning mechaniczny, tam sie dowiesz czy warto i gdzie warto, bez pseudo wywodów "wujka" itp
    Ostatnio edytowane przez b.piotrus ; 08-01-2010 o 18:28
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,