Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Ruszajacy sie wklad lampy caly.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    Z tym profesjonalizmem to nie przesadzajmy - twój pomysł jest również bardzo dobry i przede wszystkim prostrzy w realizacji. Co do alternatywy, którą przedstawiłem - zleciłem tylko wykonanie aluminiowego przegubu suwaka wg swojego projektu natomiast pomysł i cała reszta z montażem włącznie to moja robota. Jeśli jest ktoś zainteresowany rysunkiem technicznym aluminiowego przegubu suwaka - proszę o kontakt na PW
    Albo tez mógłbyś zlecić wykonanie większej ilości takich przegubów i oferować forumowiczom za drobną opłatą, albo zebrac zamówienia od chętnych
    Tylko może być problem bo Twoj projekt nie każdemu się przyda gdyż te plastiki potrafią pękać również z drugiego końca, tak jak na przyklad u mnie albo całkiem się rozsypywać.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Gdybym tylko mógł to zapewne pomógłbym innym forumowiczom i wcale nie chodzi tutaj o jakiś zarobek, bo pewnie jeśli już to zrobiłbym to po kosztach. Uważam jednak, że zarówno Twoją, jak i moją konstrukcję należałoby zoptymalizować tzn. połączyć obie koncepcje i stowrzyć coś co niemal każdy forumowicz byłby w stanie zamontować bez obaw samemu. Przyznam, że najbardziej napociłem się przy wierceniu otworów fi 3,5 w tworzywie - to bez wątpienia najtrudniejszy zabieg w całej tej operacji :/
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Troszkę poza tematem ale w sumie w temacie.Pękające zaczepy reflektorów to przypadłość nie tylko AR.Winnym nie jest producent a użytkownik auta!Najpierw do żarówki podłączamy przewód a potem wkładamy w gniazdo żarówkę nie odwrotnie!
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Troszkę poza tematem ale w sumie w temacie.Pękające zaczepy reflektorów to przypadłość nie tylko AR.Winnym nie jest producent a użytkownik auta!Najpierw do żarówki podłączamy przewód a potem wkładamy w gniazdo żarówkę nie odwrotnie!
    Może faktycznie masz nieco racji Kolego, jednak nie jest to chyba za bardzo wygodne, bo jednoczesne plątanie się z kabelkami i sprężynkami mocującymi żarówkę do przyjemności nie należy. Tylko co mają powiedzieć osoby, którym zaczepy popękały nie podczas wymiany żarówki a w czasie najnormalniejszej w świecie eksploatacji samochodu?

Osobiście uważam, że główną przyczyną jest zastosowane przez producenta rozwiązanie konstrukcyjne regulacji, bo to tworzywo jest na prawdę bardzo kruche :/

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Postanowiłem odświeżyć nieco temat i mam nadzieję, że administrator nie przetrąci mnie za pisanie jednego posta pod drugim a jeśli już, to proszę o łagodny wymiar kary

Jakiś czas temu udało mi się naprawić jeden z reflektorów mocując aluminiowy przegub do wykonanego z tworzywa sztucznego suwaka sterującego położeniem zwierciadła. Pisałem o tym kilka postów wcześniej - wszystko działa bez zarzutu i przyznam, że jestem zadowolony. Drugi z reflektorów miał zostać naprawiony w identyczny sposób, jednak to co ujrzałem po jego rozmontowaniu nieco mnie zaskoczyło. Wykonany z bardzo kruchego tworzywa sztucznego suwak był tak popękany, że nie było do czego przykręcić aluminiowego przegubu. Postanowiłem wykonać kompletny suwak i zastąpić całą uszkodzoną część. Zleciłem więc wykonanie profilu z PE w jednej z pobliskich firm. Przekrój poprzeczny profilu odpowiada przekrojowi prowadnicy. Profil musiałem oczywiście przyciąć na odpowiednią długość i nieco przypiłować, ale myśle, że się opłaciło i całkiem nieźle mi to wyszło. Po tym wszystkim zamontowałem do suwaka aluminiowy przegub, zmontowałem cały reflektor i jest chyba lepiej niż, gdy auto opuszczało fabrykę

Poniżej zamieszczam 3 zdjęcia, 2 z nich przedstawiają gotowe suwaki, zaś na ostatnim widoczny jest wykonany z zielonego PE profil, którego z resztą trochę mi zostało i byłbym w stanie odstąpić po kosztach, jeśli oczywiście ktoś byłby zainteresowany
    Ostatnio edytowane przez as ; 23-05-2010 o 23:20

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

Jaki koszt kolego ? A może byś miał 4 szt ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Poniżej zamieszczam 3 zdjęcia, 2 z nich przedstawiają gotowe suwaki, zaś na ostatnim widoczny jest wykonany z zielonego PE profil, którego z resztą trochę mi zostało i byłbym w stanie odstąpić po kosztach, jeśli oczywiście ktoś byłby zainteresowany
    Piękna robota - jak by cokolwiek zostało to chętnie przygarnę materiał na cztery sztuki. Napisz jeszcze skąd pochodzą aluminiowe uchwyty - dorabiane czy jakiś gotowiec ? Osobiście postaram się znaleźć kawałek profilu PE i zlecę mojemu ojczulkowi wytoczenie całości na małej tokarce. Sam jestem ciekaw efektu końcowego jednak Twoje rozwiązanie wydaje się zdecydowanie trwalsze i chętnie bym się mu przyjrzał z bliska
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co do widocznego na trzecim zdjęciu samego profilu wykonanego z zielonego PE 1000 (bez aluminiowego przegubu) zostało mi 5 kwałków po 65 mm oraz 3 odcinki po 340 mm. Tak, jak już wcześniej wspomniałem nie mam zamiaru na niczym zarabiać, jednak nie chciałbym również dopłacać do tego interesu więc profil puszczam niemal po kosztach tj. 8 zł za 5x65 mm lub 1x340 mm. Zarówno jeden, jak i drugi wariant zawiera materiał wystarczający na wykonanie 5 szt. suwaków. To tak na wszelki wypadek ze względu na to, iż sama obróbka PE 1000 do przyjemności nie należy. Nie mam na myśli trudnej skrawalności, bo idzie całkiem ładnie, ale uzyskanie estetycznej powierzchni przy obróbce ręcznej. Osobiście przy obróbce wykończeniowej pomagałem sobie drobnym papierem ściernym oraz palniczkiem gazowym.

Co do aluminiowych przegubów dorabiane były na specjalne zamówienie. Przyznam, że sporo mnie kosztowały, bo po 12 zł za szt. Posiadam 4 nadliczbowe sztuki. Jeśli byłby ktoś zainteresowany mogę puścić po kosztach, ale tylko cały komplet tj. 4 szt. za 48 zł.

Jeśli są wśród Was osoby, które lubią sobie pomajsterkować lub mają możliwość zlecenia gdzieś (w niższej cenie) wykonanie suwaka lub metalowego przegubu dysponuję rysunkami technicznymi obydwóch elementów. Rysunki te mogę oczywiście udostępnić za FREE, bo to robiłem akurat sam

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.9JTD 77KW 2000'

Domyślnie

Jeśli są wśród Was osoby, które lubią sobie pomajsterkować lub mają możliwość zlecenia gdzieś (w niższej cenie) wykonanie suwaka lub metalowego przegubu dysponuję rysunkami technicznymi obydwóch elementów. Rysunki te mogę oczywiście udostępnić za FREE, bo to robiłem akurat sam

Cześć, byłbym Ci bardzo wdzięczny za te rysunki. Mam znajomego tokarza i chciałbym z nim to wykonać.