ja to mialem w zeszlym roku i do tej pory jest dobrze.Napisał Sysio166
ja to mialem w zeszlym roku i do tej pory jest dobrze.Napisał Sysio166
Jako mechanik moge wam powiedziec,że to nic poważnego mechanicznie,chodzi o to,że czynnik chłodzący co rok powinno sie uzupełniac.Ta infornacja ma na celu sprawdzenie poziomu czynnika badz odgrzybienia, uzupelnienia ukladu klimy.Ale kiedy sie wylącza to znak ,że czynnika chlodzacego w naszych Bellach już braknie.Kompletne spr.układu klimy w ASO to wydatek rzędu 250zl warto to zrobic....
Nie zgodze się z kolegą. Rzeczywiście, może ona w ten sposób sygnalizować każdy błąd, ale co ma nabicie i odgrzybienie klimy do jej zawieszania?? Jeśli u Was wystarczyło nabicie to gratuluję-być może kłopot z głowy. Moja była podłączana pod examiner w ASO w zeszłym roku i wykazało właśnie jeden z tych "zaworków" (holender, nie moge sobie nazwy przypomnieć)
silownik przeslony?? Bo mi w BB wlasnie cos takiego zdiagnozowali - niby sa 3, ale juz wiedza ze tylko jeden jest walniety i wiedza ktory. pieron wie czy dobrze wiedza. Jak na razie silownik jest zamowiony, a klima jeszcze bardziej spieprzona niz byla - bo teraz chlodzi tylko w pozycji LOW, a od 16stopni juz grzeje na cieplo.... Nie dosc ze mi nie naprawili to jeszcze bardziej spieprzyli :/
w zadnym wypadku urządzenie nie mierzy sobie, ile ma czynnika!!
Jedynie moze sobie sprawdzić, jakie ma ciśnienie w układzie i na tej podstawie załączy sprężarkę bądź nie.
Również pojawił mi się ten problem a dzień wcześniej uzupełniałem czynnik, więc to raczej nie jest to.
Gdy pojawił się błąd klima przestała działać w pozycji AUTO, natomiast jak ustawiłem sobie ręcznie regulację nawiewu i temp, to działała prawidłowo.
Włączenie zapłonu i wyłączenie - problem znika.
Podejrzewam, że jeden z motoreduktorów sterujących klapami powietrza się zacina, ale właśnie nie dam sobie całej deski sciągnąc.
Jeden z tych "zaworków" to był właśnie motoreduktor!! To właśnie było to słowo, to właśnie się zacinało :roll:
Witam wszystkich użytkowników tego forum. Jestem nowym użytkownikiem super autka, czyli 166-stki 3.0 z 2000 roku. Mi również pojawia się ten komunikat o błędzie klimatyzacji. Wewnątrz auta temperatura jest w porządku, tzn. grzanie działa jak należy. Niestety na razie nie mam jak sprawdzić czy działa również chłodzenie autka. Czy możecie mi powiedzieć jak sprawdzić czy sprężarka działa poprawnie i czy wszystko jest w porządku. Niestety teraz po zakupie autka spłukałem się całkowicie i na diagnostykę w ASO nie mam pieniędzy.
Witam serdecznie!
Widzę , że problem jest dosyć powszechny. Mi także pojawił się ten komunikat przy zmianie z grzania na chłodzenie z recyrkulacją. Teraz, kiedy zrobiło się ciepło, padło zupełnie. Chłodziło i już nie chłodzi. Jutro jadę do ASO i już się boję kwoty, jaką zarządają za "nicnierobienie". W Bydgoszczy niestety nie ma alternatywy do A...x-u.
Pozdrawiam
gg:6987665
zeby sprawdzic czy działa sprezarka otworz maske wez kogos aby siedzial w samochodzie a ty sluchajNapisał slawek1082
jak uslyszysz takie dosc glosne cykniecie a potem odglos jak dzialajaca lodowka znaczy ze działa. dosc dziwny sposob ale 100% skuteczny
![]()
Dzięki!
Jeszcze chłodzi, ale ledwie. Różnica między trybem Econ, a Auto jest widoczna , ale nie satysfakcjonująca. Do tego dochodzi ten komunikat. W aso wszystko się wyjaśni.
Zastanawiam się także nad zaworem EGR, ale to oczywiście z innej bajki. Pogadam z mistrzami w serwisie. Ceny mają niestety zabójcze, a z wiedzą często bywa jeszcze gorzej.