To już znaczenia nie ma, po prostu:
Sprzedający:
Pan Z
Adres
Sprzedaje samochód
Kupujący:
Pan X
Adres
Pan Y
Adres
Podpisy wszystkich na dole + data.
Ja mam dowód na siebie, mama jest jako współwłaściciel. Zniżki mam za nią -60% i za siebie zwyżki jakie tylko się dawiekowe itp. w sumie 890 zł chyba wyszło w UNIQUa.
ja też mam w hdi i na razie nie zmieniam bo wszędzie wychodzi drożej nawet axa z polecenia. a co do podatku to jest od 1000zł. ja zapłaciłem tyle co na umowie (czyli troszkę zaniżone) ponieważ babka nie miała alfy 33 w swojej mądrej książce![]()
raz na 3 lata mozna darowac i jesli kwota nie przekracza 10 tys to nic sie nie placi
ale jesli babka ci wyceni auto np.na 20 to nie musisz dawac tacie 50% tylko mozesz mniej np.30 ;]
ja jestem pierwszym wlascicielem a tata drugim i nie bylo problemu z ubezpieczeniem
wyszlo mi za oc jakies 560zl w MTU
w mtu maja jeszcze ubezpieczenie znizek OC i ACkoszt niewielki za oba jakies 50zl i w razie czego Twoj tata nie straci znizek
gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P
NajtańszyJa mam 27 lat, prawko od 1999, reszta jak w podpisie/profilu, z tym, że nie mam zniżek i za OC+AC+Assistance (full opcja) płącę właśnie koło 2500
Nie mówcie, że mogłem z ojcem itp., bo wiem, ale nie chciałem
Ale co do opcji z współwłaścicielem, to u nas w Pruszkowie w starostwie są od razu wsyzstkie formularze+porada w tym pokoju, w którym się rejestruje-więc może się przejdz u siebie o Wydziału Komunikacji i zobacz, bo może próbujesz wyważyć otwarte drzwi
![]()
Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...
wlasnie nie
"ubezpieczenie utraty zniżki za bezszkodowy przebieg ubezpieczenia
to szczególna ochrona finansów Klientów, którzy jeżdżą bezpiecznie i posiadają wysokie 60% zniżki. W przypadku powstania szkody ubezpieczeni Klienci zachowają dotychczasową 60% zniżkę za bezszkodowość w OC i/lub AC."
z tego co pamietam to w ciagu roku jak sie ma 1 zdarzenie jakies to wtedy sie nie traci ;]
gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P
W sumie tak... choć w moim przypadku - nie... Miałem na Astrę OC + Assistance w HDI (mBank) i gdy 26.05 koleś mi zajechał drogę i skasowałem Asterkę to mi miła pani na infolinii wciskała, że nie mam u nich polisy a tym bardziej nie mam Assistance (weryfikacja po rejestracji, peselu, danych adresowych etc. i nic!), (za które płaciłem w wariancie midi 15zł. mies!) i że mam sobie samemu zapchać skasowane auto do garażu. Więc polecam bo tanio, ale co do obsługi to ODRADZAM! Później dostałem przeprosiny, ale nerwów miałem co nie miara z kombinowaniem lawety na szybko o 23:00..
Ja polecam teraz AXĘ, jeżeli chodzi o samo OC. Jak chcesz AC to chyba nie wahałbym się dopłacić do PZU, bo bratu wypłacali szkody w tydzień. A ostatnio coś chyba u nich potaniało, warto sprawdzić
Ja za OC+As Midi w Ax'ie płacę ze zniżkami 30% 1254zł na rok, ale to dlatego, że nie mam 25lat...![]()
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Co ty piszesz, to jakieś legendy z lat 90-tych. Obecnie jest tak, że jak przywalisz w kogoś to tracisz 10%, jeżeli zrobisz masakre to więcej. Żeby stracić wszystkie zniżki to musisz coś porządnie przeskrobać. Wiem, bo miałem kiedyś obcierke i w linku nawet składki nie zmienili co oznacza, że nie obcieli mi znizek ;P
Witam ponownie!
Pisze co zalatwilem i co sie dowiedzialem, moze komus kto bedzie kiedys w podobnej sytuacji sie przyda
W US placi sie 2% tylko jezeli jest spisywana umowa kupna-sprzedazy, jezeli jest wystawiana faktura vat marża (np kupujac z komisu) jest sie zwolnionym z tej oplaty.
Spisalem umowe darowizny (w najblizszej lini pokrewienstwa nie placi sie podatku).
Zarejeestrowalem auto na siebie i na ojca (nie wazne kto jest wpisany jako pierwszy)
Znizki z ojca przechwycilem wiec wcale nei wyszlo tak zle z ubezpieczeniem a przy okazji sam sobie nabijam. Musze tylko uwazac na moja niunie
Dziekuje wszytskim za rady, pozdrawiam.