Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Jakie silniki pasują bez przeróbek do GTV?

drvitek
    Gość

Domyślnie

Witam

Nie zgadzam się z kolegami którzy doradzają remont silnika.
    Remontowałem już motory w kilku autach (u różnych fachowców), za każdym razem z marnym efektem.
    Trwałość takiej naprawy zwłaszcza przy szlifie wału i wymianie panewek jest niewielka. Luzy się pogłębiają, podpory wału gdy już raz zostaną naruszone to żadne nadwymiarowe panewki na długo nie wystarczą.
    Proponuję znaleźć rozbite auto lub anglika, w którym można odpalić silnik i posłuchać jak pracuje. Żaden rzemieślnik nie złoży tak silnika jak fabryka.
    Przy przekładce warto zmienić pasek rozrządu i sprzęgło.
    Oczywiście kupujesz kota w worku na to nie ma rady, no chyba że silnik jest jeszcze w aucie i da się zmierzyć kompresje, zobaczyć czy ma olej i ile go jest oraz czy są wycieki.

Pozdrawiam
    drwitek

Ferrari-1
    Gość

Domyślnie

Popieram kolegę drvitek . Ja ostatnio zrobiłem kapę silnika i po 1000 km. znów stoję . Ogólnie zaczynam mieć dość.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Więc skoro po remoncie jest jakiś problem to może trzeba pomyśleć o zmianie mechanika?
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

drvitek
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem to nie kwestia mechanika. Aby silnik był jak nowy to trzeba użyć nowych części jak blok, wał korbowy. korbowody, tłoki i cylindry głowica itd co oczywiście czyni całość nieopłacalną.
    Więc mechanicy szlifują wały, dają nadwymiarowe panewki, solidniejsi obrabiają blok szlifując krawędzie styczne czy frezują otwory. To podnosi koszty i poprawia trwałość ale nie zmienia faktu, że aluminium jest już zmęczone. Powstają mikropęknięcia, całość szybko łapie luzy i rozszczelnia się. Rzadko kto profesjonalnie wyważa układ korbowo-tłokowy. Generalnie wszystko wystarcza na kilkadziesiąt tysięcy.
    Moim zdaniem warto zadać sobie trud i obejrzeć używany silnik pod kątem wycieków i zbadać kompresję co da jako taki pogląd na kondycję jednostki.
    Kiedyś słyszałem o stacji demontażu pojazdów która dawała wydruk z manometru. Jeżeli sprężanie jest ok to reszta raczej też bo ona pada pierwsza

Pzdr
    drwitek

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Żębocin Krakow Kempten DE
    Auto
    AR Spider 2.0 V6 TB

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Więc skoro po remoncie jest jakiś problem to może trzeba pomyśleć o zmianie mechanika?
    tak zmiana mechanika bo ten ma braki wiedzy o naprawie podstawy silnika . a mam pytanie skoro dysponujecie tak obszernom wiedza
    skąd sie bierze moc przy max tyningu silnika i ile wytrzyma tak znany seryjny motor Subaru , a co mu da własnie ? szli i dodatki , wyruwnanie prowadzenia (blok ) to jest tylko dół. więc wracam do sedna ? zmien mechanika.

jas.bu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MarekV6 Zobacz post
    tak zmiana mechanika bo ten ma braki wiedzy o naprawie podstawy silnika . a mam pytanie skoro dysponujecie tak obszernom wiedza
    skąd sie bierze moc przy max tyningu silnika i ile wytrzyma tak znany seryjny motor Subaru , a co mu da własnie ? szli i dodatki , wyruwnanie prowadzenia (blok ) to jest tylko dół. więc wracam do sedna ? zmien mechanika.
    Po pierwsze - pisz staranniej.
    Po drugie - o który silnik subaru Ci chodzi? Co ma z tym wspólnego tuning? I co ma tuning wspólnego z trwałością - właśnie ją obniża!

Ja też jestem zdania, że remont silnika nie przywróci parametrów fabrycznych.
    Seria starczy na 300kkm, po remoncie takiego przebiegu się nie zrobi.
    Kiedys fabryczne Mercedesy W123 diesle robiły do remontu po 1000000km, po remoncie dobijały do 200000...

Sam robiłem remont w Golfie po 360kkm i niestety po remoncie skończył się już po 120kkm. Robiłem ten remont naprawdę starannie - nowe tłoki mahle - głowica komplet - zawory, gniazda, prowadnice, uszczelniacze - wał szlifowany (1-szy szlif) nowe panewki ACL, nowa pompa oleju.
    Rzemieślniczo nigdy nie da rady zrobić remontu z dokładnością fabryczną.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar richi102
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Ford Mondeo MK4 1.8 TDCI 2010

Domyślnie

Sorry za odkopanie tak starego tematu, ale czytałem całe forum o GTV i znalazłem ten temat i nie chciałem zakładac nowego.
    Do rzeczy:
    W obecnej chwili mieszkam w Irlandii i w tym roku wracam na stałe do Polski.
    Na stanie posiadam Alfę 156 2001r 1.6 TS. Bardzo dużo w nią zainwestowałem, zwłaszcza w silnik i szkoda mi ją będzie sprzedac za 2000euro (po tyle tu chodzą te roczniki w dobrym stanie).
    Po powrocie do polski chciał bym kupic jako drugie auto Spidera TSa od 1999r w górę ( pierwsza będzie 159)
    Teraz moje pytanie:
    Czy ten silnik upchnę do Spidera 1.8 TS 1999r up, z plastikową pokrywą? Czy różnica pojemności 1.6 < 1.8 wiąże się z jakimiś przeróbkami, a jak tak to czy z wielkimi?
    Jakie będą w przybliżeniu koszta takiej podmianki?
    Prosił bym o wszelki sugestie i porady bardziej doświadczonych, które mnie umocnią bądź oddalą w podjęciu decyzji.
    Z góry dzięki za odpowiedz.

Dante[PL]
    Gość

Domyślnie

jej 1.8 na 1.6 hmmm to powiem szczerze ze nie rozumiem dlaczego slabszy silnik chcesz dac...ale ale majac taki silnik spokojie przeszczepisz go do spidera...choc dalej nie wiem po co

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Ja nie jestem pewien czy będzie pasować a właściwie mam wątpliwości, że wejdzie bez przeróbek (mocowania itp)
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

drvitek
    Gość

Domyślnie

Chłopak chce być modny i zastosować downsizing a Wy się czepiacie :-)