Ja swoj ścisnąłem kluczem MORSEM po czym wciskałem i powoli wkręcałem i poszło bez problemu![]()
dobrze jest wpuścić kilka kropel płynu hamulcowego lub specjalnego smaru pod gumkę osłonową.łatwiej będzie wkręcać tłoczek w zacisku i przy okazji wszystko się "zakonserwuje".
moja druga ulubienica...
Mi kiedyś parę lat temu poradzono aby pod gumki /osłony/ wpuścić militech .Robię tak do dziś naprawdę polecam w żadnym samochodzie po zapuszczeniu tego uszlachetniacza nie miałem problemu z zaciskami
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
dziwne...ja wymieniałem u siebie klocki i ładnie się tłoczek wcisną bez żadnego problemu... dodatkowo poradzę odkręcić korek od płynu hamlucowego, zmniejszy się ciśnienie, może trochę płynu uciec ale na tyle go ucieknie co wciśnie się tłoczek i podejdą nowe klocki
Jeszcze raz wielkie dzięki, ścisk + klucz do szlifierki i poddał się![]()
Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem
A ja dodam do tego tematu, że tam jest po prostu gwint i nie trzeba go wciskać i wkręcać, lecz tylko wkręcać- tak dziś robiłem i tak poszło
natomiast niech ktoś powie jak tą gumkę zabezpieczającą tłoczek założyć? nie chce franca wejść
PANOWIE !!!!
NIE WOLNO wciskać "na siłę" tylnego tłoczka, ponieważ na tylnym zacisku znajduje się hamulec ręczny.
Oczywiście po zastosowaniu odpowiedniej siły da się to zrobić, ale w tym momencie tylne zaciski są do wymiany, bo zostały zniszczone i nie ma co liczyć na odpowiednie zadziałanie hamulca tylnych kół.
Tylne tłoczki trzeba mozolnie wkręcać i tyle, oczywiście nie niszcząc zewnętrznej jego gładzi, są tam nacięcia i to one pomagają w odpowiednim zachaczeniu klucza (są takie specjalne w odpowiednich sklepach lub na giełdach samochodowych do wkręcania tłoczków hamulcowych).
Tak jak koledzy pisali "starym" dobrym patentem jest wpuszczenie kilku kropel płynu hamulcowego pod gumkę uszczelki, aby się tłoczek nie zacierał.
A przednie tłoczki można spokojnie wciskać.