Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Możliwości 1.9JTD 8V (EDC15)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał maroz Zobacz post
    Czyli raczej nie ma się czego obawiać w eksploatacji z takim programikiem (wypalenie tłoka - kiedy to może tak wogóle nastapić czy padnięcie pompy). Jaki wzmocniony pasek w takim razie mógłbys polecić? Czy po wymianie IC trzeba korygowac program (zmieni sie dolot), czy można to pozostawić. Co byś jeszcze polecił do zmiany bez dalszego zwiększania parametrów dla zdrowia silnika? Myslę, że takie informacje przydadzą się innym i ostrzegą o konsekwencjach przy samodzielnym wgrywaniu przypadkowych map. Widzę że posiadasz konretną wiedzę i starasz się nią dzielić za co wielkie dzięki
    Pozdrawiam
    Oczywiście może dojść do awarii jeśli kierowca nie ma mózgu. Jazda skoksowanym autem na seryjnym osprzęcie (w tym IC, wydech itd) z pełnym gazem na autostradzie to bardzo duże obciążenie termiczne dla motoru co moze spowodować jego awarię. Jeśli ktoś jeździ bardzo ostro i często goni auto po autostradzie to warto:
    - zmienić ic
    - rozluźnić wydech
    - zamotnować dwa proste zegary (ciśnienie doładwoania wtedy widzisz gdy coś zaczyna szaleć oraz temp oleju; wbrew pozorom kotłując auto bardzo łatwo przekroczyć 120st a pamiętajmy ze 115tka nie ma chłodnicy oleju - jedynie wymiennik)

Po ICu i wydechu warto zrobić korektę softu, pologować auto na drodze i zobaczyć co się dzieje (może się okazać że turbo górą przeładowuje ponad ciśnienie bezpieczne - dla 1749va to max 1,35 bara z czego nie więcej niż to w górnym zakresie obrotów) - trzeba wtedy korygować zmienną geo.
    Ad map z netu - wgrywanie tego bez sprawdzenia seryjnego auta, jak i diagnostyki po modzie to dla mnie szczyt bezmyślności. Kilka map z netu które forumowicze podesłali nie robiła prawie nic (tu efekt placebo ) niemniej większość miała totalnie bezmyślnie podbite parametry, limitery temperaturowe itd w pełnym zakresie - najlepsza jaką widziałem to rail o ponad z 1350 na prawie 1500 barów (samo ciśnienie, bez korekcji temperaturowej, limitera itd) czy doładowanie z 1,1 na 1,8 bara na seryjnej sprężarce, map sensorze itd... Limitery temperaturowe to w dużym skrócie ochrona przed bezmózgowym kierującym tak więc zmiana powyższych to naprawdę proszenie się o problemy... W dużym skrócie ecu widząc duża temp ropy ogranicza ciśnienie na railu i otwarcie wtrysku, jeśli autor softu ma to w dupie paliwo będzie lało się lało prawie zawsze (np w przypadku zbyt małego boostu) - EGT osiągnie bardzo duże wartości po czym prawdopodobieństwo szukania nowego słupka jest bardzo wysokie...
    Konsekwencje sugeruje przemyśleć samemu. Dużo można w JTDku zrobić ale mając odpowiednią wiedzę oraz znając wytrzymałość poszczegolnych elementów - znając = testując to uprzednio na swoim aucie.

Ad paska - oryginał ricambi z innego modelu, jeśli jesteś zainteresowany zapraszam na priv.
    Pozdro

Użytkownik Alfa i Omega Avatar SzlendaX
    Mieszka w
    Kolno
    Auto
    156 Sport Wagon 1.9 JTD + Chip Madeno Citroen C5 X7 Tourer 2.0 16v

Domyślnie

witam. ja w swojej belli mam zalozonego chipa. i tutaj moje pytanie czy przejscie z 105 KM / 255 nm na 130 KM / 330 nm jest realne bez ingerencji w mechanike?? I jeszcze jedno pytanie czy dozwolone jest przelanczanie z seri na chipa i na odwrot podczas jazdy< czy mam to robic za wylaczonym zaplonie??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał SzlendaX Zobacz post
    witam. ja w swojej belli mam zalozonego chipa. i tutaj moje pytanie czy przejscie z 105 KM / 255 nm na 130 KM / 330 nm jest realne bez ingerencji w mechanike?? I jeszcze jedno pytanie czy dozwolone jest przelanczanie z seri na chipa i na odwrot podczas jazdy< czy mam to robic za wylaczonym zaplonie??
    Heh ma kolega brelok czy remapowany sterownik?
    Nie ma czegoś takiego jak przechodzenie z programu a na b w sterowniku bez ponownego reflashu, wszelkie breloki, magiczne pudełka itd ze zworkami podpinane w szynę rail etc muszą być podłączane na wyłączonym zapłonie, zmiany ewentualnych zworek w brelokach również.
    Swoją drogą powinien kolega wiedzieć co ma zrobione, jak ma zrobione, przez kogo i czy w teorii jest to bezpieczne.
    Ad konkretnej treści pytania - 80Nm przyrostu zależy od wytrzymałości przeniesienia napędu, wydajności sprężarki itd. W CF2 turbo bez zmiennej geo musiałoby generować sporo ponad bezpieczny boost aby takie wartości przyrostu uzyskać niemniej wszystko jest do sprawdzenia na hamowni.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Kolno
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Heh ma kolega brelok czy remapowany sterownik?
    Nie ma czegoś takiego jak przechodzenie z programu a na b w sterowniku bez ponownego reflashu, wszelkie breloki, magiczne pudełka itd ze zworkami podpinane w szynę rail etc muszą być podłączane na wyłączonym zapłonie, zmiany ewentualnych zworek w brelokach również.
    Swoją drogą powinien kolega wiedzieć co ma zrobione, jak ma zrobione, przez kogo i czy w teorii jest to bezpieczne.
    Ad konkretnej treści pytania - 80Nm przyrostu zależy od wytrzymałości przeniesienia napędu, wydajności sprężarki itd. W CF2 turbo bez zmiennej geo musiałoby generować sporo ponad bezpieczny boost aby takie wartości przyrostu uzyskać niemniej wszystko jest do sprawdzenia na hamowni.

Pozdrawiam
    juz kupilem swoja belle z tym "ustrojstwem". Samochod byl sprowadzony z holandi a chipa wstawila firma Madeno Racing http://www.madeno.nl/
    No wlasnie ja mam w kabinie przełacznik (seria - madeno). Pod maska nie rzucil mi sie w oczy jakis dodatkowy gadzet ktorego niepowinno byc w serii...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

juz kupilem swoja belle z tym "ustrojstwem". Samochod byl sprowadzony z holandi a chipa wstawila firma Madeno Racing http://www.madeno.nl/
    No wlasnie ja mam w kabinie przełacznik (seria - madeno). Pod maska nie rzucil mi sie w oczy jakis dodatkowy gadzet ktorego niepowinno byc w serii...
    Zobacz po kablu co to jest i dokąd idzie. Obstawiam brelok.

Pozdro

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Ostróda
    Auto
    Ford Mondeo MkIII 2.0TDCI

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    wszystko jest do sprawdzenia na hamowni.
    właśnie...
    kolega tu operuje sporą wiedzą i doświadczeniem a gdzie są choć jakiekolwiek wykresy/dane z hamowni tych,którzy "za darmo z netu" zrobili mody w swoich silnikach...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał pajer76 Zobacz post
    właśnie...
    kolega tu operuje sporą wiedzą i doświadczeniem a gdzie są choć jakiekolwiek wykresy/dane z hamowni tych,którzy "za darmo z netu" zrobili mody w swoich silnikach...

Znając zycie nikt nawet nie myślał o weryfikowanie parametrów, począwszy od poprawnej analizy parametrów wozu a na pomiarze na profesjonalej hamowni obciążeniowej kończąc...
    Pozdro

Mieszka w
    Kolno
    Auto

Domyślnie

szukalem tego breloka i nigdzie go nie widac... a po kablu nie znalazlem bo bym musial konsole srodkowa rozbierac... Mozliwe ze Madeno biezo prawie 1000 euro za breloka(sprawdzalem na stronie)???

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar KULI
    Mieszka w
    ZABRZE
    Auto
    2.4 JTD 215Km/458Nm by CINEK

Domyślnie

kolego CINEK ty sie zajmujesz ogólnie strojem aut?jeżeli tak to jaki koszt strojenia ile mozna zrobic w miare z 2.4 150km.
    Przed strojeniem chciałbym tylko wymienic IC

POzdrawiam KULI

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

szukalem tego breloka i nigdzie go nie widac... a po kablu nie znalazlem bo bym musial konsole srodkowa rozbierac... Mozliwe ze Madeno biezo prawie 1000 euro za breloka(sprawdzalem na stronie)???
    Nie widziałem więc nie wiem co tam masz...
    Chyba ze rozbierali sterownik i dorzucili coś od siebie ale wątpie. Imho brelok będzie podpięty do szyny rail.
    Pozdro

---------- Post dodany o godzinie 23:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:29 ----------

Cytat Napisał KULI Zobacz post
    kolego CINEK ty sie zajmujesz ogólnie strojem aut?jeżeli tak to jaki koszt strojenia ile mozna zrobic w miare z 2.4 150km.
    Przed strojeniem chciałbym tylko wymienic IC

POzdrawiam KULI
    Trzeba zobaczyć jaka spręzarka tam siedzi (zwyczajowo GT22 ale były i inne). Zrobić można sporo, zależy ile $ chcesz na to wydać. IC centralny wypadałoby zrobić, seryjny jest malutki.
    Tak zajmuję się strojeniem, modyfikacjami itd ad reszty priv.

Pozdro