Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: w kwestii montazu oryginalnego tempomatu..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Ja mam tempomat standardowo w wyposażeniu, działa po przekroczeniu chociaż o ząbek 30kmph i działa na każdym biegu - oby tylko prędkość była odpowiednia. Nie wiem w sumie nawet jak można by było powiązać skrzynię biegów z tempomatem - to chyba nie ma żadnego znaczenia. Co innego prędkość, bo jeśli zapnę na te np. 32kmph i gdzieś pojawi się jakiś mały podjazd czy coś i prędkość mi spadnie do tych 29kmph to tempomat się sam wyłącza. Tak samo jak wpada w poślizg.

Ogólnie wajcha tempomatu ma przycisk ON/OFF który może być cały czas na ON. W czasie jazdy, abo ponad 30kmph klikasz już sobie tylko plusik bądź minusik na kolejnym przycisku "obracanym" i tempomat się powinien załączać. Wyłącza się go hamując albo wciskając sprzęgło. Trzeci przycisk na skraju wajchy po kliknięciu wraca i utrzymuje ostatnio zapamiętaną prędkość.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ZoLtaR_
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 156Ti Sportwagon 2.4 JTD 20V

Domyślnie

czy na wlaczonym zaplonie przy wylaczonym silniku, zapiecie manetki na ON powoduje zapalenie kontrolki na wyswietlaczu?
    Alfa Romeo 156Ti SW 2.4 JTDm 20V

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR Spider 2.0 TS; AR Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Faktycznie jest napisane min. 30km/h, ale Panowie o jakiej jeździe mówimy na 4tym, 5tym i 6tym biegu przy prędkości 30km/h to trzeba jechać z górki i najlepiej z wiatrem aby samochód jechał, dlatego pisałem min 40km/h.
    I proszę sobie nie myśleć, że z tymi biegami tak sobie wymyśliłem, tak jest napisane w instrukcji cyt.

"Regulator stałej prędkości
    (Cruise control)
    (na zamówienie dla wersji/rynków, gdzie przewidziano)

Opis ogólny
    Regulator stałej prędkości (cruise control) sterowany jest elektronicznie.
    Umożliwia kierowcy samochodu jazdę żądaną prędkością, bez naciskania pedału przyspieszenia. Ponadto zmniejsza zmęczenie kierowcy podczas jazdy, szczególnie przy długiej jeździe na autostradzie, ponieważ zaprogramowana prędność jest utrzymywana automatycznie.

UWAGA
    Urządzenie można włączyć tylko gdzy prędkość samochodu przekroczy 30km/h.

Urządzenie można włączyć tylko na 4,5 lub 6 biegu. w przypadku jazdy po spadku drogi przy włączonym urządzeniu, prędkość samochodumoże zwiększyć się nieznacznie w stosunku do zaprogramowanej z powodu zmiany obciążenia silnika.

Urządzenie wyłącza się automatycznie w następujących przypadkach:
    - gdy naciśnięty zostanie pedał hamulca;
    - gdy naciśnięty zostanie pedał sprzęgła;
    - w przypadku interwencji systemu VDC, ASR;
    - gdy zostanie zmieniony bieg, w skrzyni biegów Selespeed lub Q-system;
    - w przypadku, gdy prędkość samochodu zmiejszy się poniżej zaprogramowanej;"

Pozdrawiam

Mieszka w
    Toruń
    Auto

Domyślnie

zatem co, pozostaje rzeźba z podpinaniem przewodow pod poszczegolne piny ECU ? po co w takim razie ta wtyczka dynda pod kierownica skoro to nie działa?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ZoLtaR_ Zobacz post
    czy na wlaczonym zaplonie przy wylaczonym silniku, zapiecie manetki na ON powoduje zapalenie kontrolki na wyswietlaczu?
    TAK

Co do tego podpinania pod ECU to już ktoś opisywał w innych postach jak to robic ja muszę sprawdzić to na schemacie, a może gdzieś jest rozpięta kostka lub przerwane przewody ?

Przepraszam, ale nie pytałem jaką masz wersję swojej alfy, tzn. przed FL czy po ? I czy napewno masz przepustnicę regulowaną elektronicznie czy na lince od pedału gazu ?

---------- Post dodany o godzinie 22:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:49 ----------

Nie sprawdzałem, ale już ktoś przerabiał podpinanie pod ECU zobacz posty na drugiej stronie forum o 156ce
    cyt.
    "Cytat:
    Napisał Keeperek
    Ja u siebie nie miałem kostki, pociągnełem kabelki 4 szt do ecu wg. schematu, kupiłem manetke, trzeba tylko dorobić zasilanie i bezpiecznik, dociąć dolną obudowę kierownicy i śmiga.
    Upewnij się że masz:
    1. Kontrolkę tempomatu (lampka)
    2. Przełącznik nad pedałem sprzęgła
    3. Przełącznik nad pedałem hamulca.

2 i 3 mam na pewno bo to EDC15C-7
    kontrolkę muszę sprawdzić
    Z tego co podaje eTech i eLearn dla 1,9JTD 8V 115KM w ECU:
    pin 53 - ON
    pin 56 - (-)
    pin 57 - (+)
    pin 55 - RESET
    pin 23 – masa dla lampki

W DTE nie ma schematu do 8V ale schemat manetki tempomatu taki sam jak eLearn "
    itd.

Mieszka w
    Toruń
    Auto

Domyślnie

alfa po lifcie (11.2003), 2.4 JTD 20V, linki brak. Kurde juz mnie to denerwuje, wg wszystkich opisow na forum, spełniam wszystkie warunki zeby ten tempomat byl bolt-on a ten nie działa. :/

w learnie znalazlem cos takiego

zatem jezeli instalacja jest ze tak powiem kompletna, na podanych pinach w komputerze powinny byc jakies przewody, ktore teoretycznie powinny konczyc sie w bialej wtyczce pod kierownica?

w czym jeszcze moze byc błąd?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

No dobra to jeszcze raz co wiemy.
    1. Czy sprawdziłeś miernikiem samą manetkę i to przejście między pinami 1 i 3 po przełączeniu na "ON" ?
    2. Czy na pinie 3 w kostce pod kierownicą masz + 12V po przełączeniu kluczyka w stacyjce ?
    3. Czy spinałeś piny nr 1 i 3 na krótko w kostce pod kierownicą przy przełączonym kluczyku ?

---------- Post dodany o godzinie 23:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:16 ----------

No dobra to jeszcze raz co wiemy.
    1. Czy sprawdziłeś miernikiem samą manetkę i to przejście między pinami 1 i 3 po przełączeniu na "ON" ?
    2. Czy na pinie 3 w kostce pod kierownicą masz + 12V po przełączeniu kluczyka w stacyjce ?
    3. Czy spinałeś piny nr 1 i 3 na krótko w kostce pod kierownicą przy przełączonym kluczyku ?

michi 156
    Gość

Domyślnie

witam ma ktoś może dostęp do''''' ALFA ROMEO 156 OBUDOWA KOLUMNY KIEROWNICZEJ'''' zamówiłem właśnie manetke z tempomatem bo mam tą białą wtyczke tylko nie mam tej osłony a na allegro nie umie znaleźć....

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał michi 156 Zobacz post
    witam ma ktoś może dostęp do''''' ALFA ROMEO 156 OBUDOWA KOLUMNY KIEROWNICZEJ'''' zamówiłem właśnie manetke z tempomatem bo mam tą białą wtyczke tylko nie mam tej osłony a na allegro nie umie znaleźć....
    jak masz trochę zdolności manualnych to sam możesz zrobić to wycięcie w dolnej obudowie.ja tak właśnie zrobiłem,to żadna filozofia.ważne jest żeby wszystko dokładnie pomierzyć przed wycinaniem.krawędzie ładnie obrobiłem drobnym pilniczkiem.

moja druga ulubienica...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ZoLtaR_ Zobacz post
    Topik w dziale zrob to sam jest zablokowany wiec nie moge do niego nic dopisac.

Zatem, znalazlem u mnie pod kierownica biala wtyczke tak jak w opisie. Po podlaczeniu auta do Fiatecuscan, proba aktywacji cruise control sie powiodla, i z poziomu fiatecuscana bylem w stanie wlaczyc tempomat co potwierdzila zapalajaca sie kontrolka na desce rozdzielczej. Uradowany zamowilem sobie manetke tempomatu wraz z dolna oslona kierownicy, dzis wszystko zamontowalem i .... pstryk, zadnych efektow. Po podpieciu manetki i wlaczeniu nie zapala sie kontrolka, tempomat sie nie aktywuje.

Da sie jeszcze cos z tym zrobic czy jestem trzy stowki w plecy?
    A u mnie też była biała wtyczka, identyczna jak do tempomatu ale nie działał po podłączeniu manetki. Były na niej jakieś dziwne napięcia. Okazało się że nie mam wiązki przewodów do tempomatu. Musiałem poprowadzić nowe przewody.