Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Falowanie obrotów - opinia ASO.

niggard
    Gość

Domyślnie

Witam
    terz tak miałem z tymi obrotami,
    zrobiłem tak pojechałem na examiner sprawdziłem: był błąd sądy lambda ale przerywany czyli nie występujący cały czas.
    Wykasowałem błędy i parametry samonastawcze ( te które centralka wtrysku sama zapamiętyje )
    dodatkowo nowy wiltr powietrza czyszczenie przepustnicy i ......
    Chodzi jak marzenie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Pewnie powiedział tak, bo na samą myśl o stawieniu czoła temu problemowi odechciało mu się Twojego przeglądu

Gino
    Gość

Domyślnie

[QUOTE=cysio;35038]Dziś rozmawiałem z gościem w ASO w Bielsku i dowiedziałem się ciekawą rzecz. Moja 156 spisuje się bez zarzutu, czasem jednak zdarza się lekkie jednokrotne falowanie obrotów. Dojeżdżam do świateł, wysprzęglam, obroty spadają do około 800, później idą w górę do około 1100 i spadają ponownie. To "falnięcie" jest jednokrotne, a następnie już obroty są stabilne.
    Co jest dla mnie najciekawsze to to, że gość z ASO w BIelsku potwierdził i powiedział, że tak ma być i jest to jak najbardziej prawidłowe.

A powiedział chociaż dlaczego tak ma być? Mam taki sam objaw jak Ty ,,falnięcie" prz wciśniętym sprzęgle z większej predkośći w tym samym zakresie obrotów i spokój 850-900, stoi jak struna. Nie wydaje mi się żeby tak miało być ale śledząc inne posty na ten temat to wydaje się, że to walka z wiatrakami

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cysio Zobacz post
    ...Co jest dla mnie najciekawsze to to, że gość z ASO w BIelsku potwierdził i powiedział, że tak ma być i jest to jak najbardziej prawidłowe. ......
    Taką samą odpowiedź uzyskałem od elektronika w rzeszowie w ASO, miał całkiem poważną minę i....pewnie był na tym samym szkoleniu w Fiacie.
    A swoją drogą, to nie jest aż tak bardzo upierdliwe, to wahnięcie to faktycznie 800-1100. Ciekawa rzecz jak dojeżdżam do skrzyżowania jak "taksówkarz" na tzw. luzie to faluje...jak troszkę po "sportowemu" zbijając biegi i hamując silnikiem....nie faluje. Zaczynam mieć to......gdzieś i faktycznie wygląda to jak walka z wiatrakami.

Gino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał JFC Zobacz post
    Taką samą odpowiedź uzyskałem od elektronika w rzeszowie w ASO, miał całkiem poważną minę i....pewnie był na tym samym szkoleniu w Fiacie.
    A swoją drogą, to nie jest aż tak bardzo upierdliwe, to wahnięcie to faktycznie 800-1100. Ciekawa rzecz jak dojeżdżam do skrzyżowania jak "taksówkarz" na tzw. luzie to faluje...jak troszkę po "sportowemu" zbijając biegi i hamując silnikiem....nie faluje. Zaczynam mieć to......gdzieś i faktycznie wygląda to jak walka z wiatrakami.
    No dobrze ale nadal nie ma odpowiedzi dlaczego ma tak być bo...czym to tłumaczą? Pytanie samo się ciśnie na usta słysząc taką odpowiedź ze strony fachowca ja przynajmniej bym go dręczył... Pewnie by zamilkł i powiedział w stylu ,,...dobra ma na wystawę nie idzie...", ,,...chodzi, jeździ to lej Pan i w drogę...", ,,...strzelać z tego nie będą..." itp. A pewnie My Alfisti to jesteśmy dziwni ciągle coś nam się nie podoba i wymyślamy!!!
    Ostatnio edytowane przez Gino ; 07-07-2009 o 08:22

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Gino Zobacz post
    No dobrze ale nadal nie ma odpowiedzi dlaczego ma tak być bo...czym to tłumaczą? Pytanie samo się ciśnie na usta słysząc taką odpowiedź ze strony fachowca ja przynajmniej bym go dręczył... Pewnie by zamilkł i powiedział w stylu ,,...dobra ma na wystawę nie idzie...", ,,...chodzi, jeździ to lej Pan i w drogę...", ,,...strzelać z tego nie będą..." itp. A pewnie My Alfisti to jesteśmy dziwni ciągle coś nam się nie podoba i wymyślamy!!!
    ....hmm, moje, podkreślam moje przemyślenia na ten temat to...wydaje mi się, że przyczyna tych niewielkich wahnięć może tkwić w szybkości działania silnika krokowego, czyli zbyt powolny/szybki ruch przepustnicy. Pomijam brudną przepustnicę, przepływomierz, sondę. Te trzy rzeczy sprawdzałem, wszystko o.k., więc stąd takie moje przemyślenia, że może ten silnik krokowy, gdzie wewnątrz jak oglądałem na zdjęciach jest ślimak i silniczek elektryczny. Może zbyt powolne, lub szybkie działanie/obracanie klapką przepustnicy jest powodem tego nieszczęsnego falowania. Druga sprawa, to oprogramowanie, które też może zbyt wolno, lub zbyt szybko domykać przepustnicę. Pewnie nic nowego nie odkryłem i wszyscy fachowcy o tym wiedzą, ale ja nie jestem mechanikiem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

temat dość stary, problem pozostał.
    - ale na tym szkoleniu wyjaśniali dlaczego tak jest , tylko pytanie czy to dotarło do słuchających.
    - mój mechanik, ( były ASO-wiec ) opowiadał ze to związane jest z odmą, a raczej jej błedną konstrukcją.
    - i nic na to nie pomoże.
    - jedyna droga to czyścić przepustnicę codziennie w ramach obsługi codziennej.
    - na tym forum czasami "ogłasza się" wrocławianin, że naprawia takie problemy, ciekawe czy komuś już ten problem naprawił.
    - zmiana oprogramowania likwiduje brak mocy na niskich obrotach tylko.
    - ciekawe jest to że akcja wymiany oprogramowania w ASO była pod hasłem likwidacji falowania.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 07-07-2009 o 12:24
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    ...- jedyna droga to czyścić przepustnicę co dziennie w ramach obsługi codziennej.
    Codziennie?
    A na poważnie, to niby o co chodzi, o oblepianie klapki i kanału przepustnicy? Jeżeli tak, to może jednak powoduje to hamowanie ruchu klapki przepustnicy, zauważyłem, że są takie "odolejacze" do kupienia. Ceny w sklepach tuningowych dość wysokie, tylko czy da się to jakoś wkomponować, bo małe to nie jest. Gdzieś tu na forum ktoś podawał link do takich wynalazków. Czytałem gdzieś o jakiś filterkach zakładanych na odmę, ale to przecież będzie śmierdzieć w środku samochodu. Wychodzi na to, że to problem raczej mechaniczny jak elektroniczny.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał cysio Zobacz post
    Oni nawet nic nie sprawdzali, to była tylko rozmowa przed jutrzejszym przeglądem. Ja tego gościa znam i wiem, że zna się na rzeczy.
    Cysio kogo tam znasz? bo też znam tam 2 mechaników, dlatego jeżdze tam az z siemiec - tylko bez nazwisk hehe podaj imiona, najwyzej na priv

---------- Post dodany o godzinie 14:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:50 ----------

- ciekawe jest to że akcja wymiany oprogramowania w ASO była pod hasłem likwidacji falowania.
    Bubu, a to coś daje? jak sprawdzić którą wersje softu się ma? bo ja cały czas nie mogę się przyzwyczaić do braku mocy na niskich obrotach i już nie wiem czy tak ma być czy może w nieco innym stopniu.
    Wymieniłem sondę, przepływkę, wariator, wyczyszczona przepustnica, itp i nie zauważyłem żadnej poprawy w tym aspekcie może ten soft mam stary

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Nasz TS tez faluje gdy podczas jazdy wciśnie się sprzęgło miedzy 700-1300obr.

Przepustnica wyczyszczona, trochę pomogło, nie faluje już gdy samochód się nie porusza, wtedy obroty stoją w miejscu na +-800obr.

W sumie mi to nie przeszkadza, poza tym nie zauważyłem żeby ktoś wiedział jak to falowanie pokonać.

Bubu321 Co poprawia zmiana oprogramowania? Czy pomoże ruszać z miejsca z wolnych obr. i czy poprawi moment obr. na niższych obr (poniżej 2500)?
    Jestem jedyna osoba której ten samochód jeszcze nie zgasł podczas ruszania
    mojej mamie gaśnie prawie za każdym razem, innymi samochodami którymi jeździłem rusza się dużo łatwiej, nie trzeba aż tak bardzo podkręcać obroty, w TS'ie jest ciężko ruszyć poniżej 1500obr.

Sry za wykopanie tematu

POZDRO
    Ostatnio edytowane przez Młody_Alfista ; 23-11-2010 o 16:07