Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: 1.8 ts olej!!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Pamiętaj przede wszystkim by trzymać max poziom oleju, często go kontrolować i często wymieniać, ja wymianę robię co 12.000km, książka przewiduje co 20.000km, ale to moim i nie tylko moim zdaniem chwyt marketingowy, a dla silnika i wariatora przegięcie.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Dla wariatora, dla silnika niekoniecznie. Z reszta mimo krytycznego nastawienia polskich gazet motoryzacyjnych do alf (nic dziwnego, wydaja je gruby Bauer i Auto-Bild) wlasnie silniki alfy oceniane sa (za wyjatkiem boxerow) jako wyjatkowo trwale i same w sobie malo awaryjne poza wymiana paska i poziomu oleju w TS. 2 kwestia to poziom oleju - Ja rowniez utrzymuje stosunkowo wysoki, ale jednak troche braskuje dot ej kreseczki max. Trzeba z tym poziomem max uwazac, bo mozna latwo swiece zaoleic. Aha i sam jak na razie jezdze na na Lotos 10W40 z thermalcontrol. Poprzednioo koles uzywal Castrola.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    Dla wariatora, dla silnika niekoniecznie. Z reszta mimo krytycznego nastawienia polskich gazet motoryzacyjnych do alf (nic dziwnego, wydaja je gruby Bauer i Auto-Bild) wlasnie silniki alfy oceniane sa (za wyjatkiem boxerow) jako wyjatkowo trwale i same w sobie malo awaryjne poza wymiana paska i poziomu oleju w TS. 2 kwestia to poziom oleju - Ja rowniez utrzymuje stosunkowo wysoki, ale jednak troche braskuje dot ej kreseczki max. Trzeba z tym poziomem max uwazac, bo mozna latwo swiece zaoleic. Aha i sam jak na razie jezdze na na Lotos 10W40 z thermalcontrol. Poprzednioo koles uzywal Castrola.
    Do AR nie odważył bym się wlewać Lotosa.Z mojego doświadczenia wiem że zostawia sporo osadu w silniku.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Do AR nie odważył bym się wlewać Lotosa.Z mojego doświadczenia wiem że zostawia sporo osadu w silniku.
    A skad takowa informacja ? W testach olejow przeprowadzanych na lamach roznych czasopism wcale olej ten jakos zle nie wypada, nie spotkalem sie rowniez o zadnej tego typu informacji ze gdziekolwiek osady zostawia ten wlasnie olej - no chyba, ze silniki alfy sa rzeczywiscie jakies "specalne" jak caly ten "specjalny" samochod. Na razie zrobilem 2 wymiany, nic niepokojacego nie zauwazylem przynajmniej u siebie.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

A skad takowa informacja ? W testach olejow przeprowadzanych na lamach roznych czasopism wcale olej ten jakos zle nie wypada, nie spotkalem sie rowniez o zadnej tego typu informacji ze gdziekolwiek osady zostawia ten wlasnie olej - no chyba, ze silniki alfy sa rzeczywiscie jakies "specalne" jak caly ten "specjalny" samochod. Na razie zrobilem 2 wymiany, nic niepokojacego nie zauwazylem przynajmniej u siebie.
    AR nie jest "specjalna" jest WYJĄTKOWA A informacje nie zaczerpnołem z czasopisma lecz z obserwacji silnika który był eksploatowany na tym że oleju.I nie była to AR.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    trzciana
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8

Domyślnie

ja kupilem swojego z 2001/2002 r z polskiego salonu od 1 wlasciciela i mial pootwierdzone 112 tys z hakiem - papiery, ksiazka + jeszcze odczyt z centralki w seriwise alfy romeo, wiec sie zdarzaja choc watpie czy sprowadzany z zagranicy z lat np 98-99 mial tyle.
    przebieg sprawdzony w serwisie alfy przeglady itp kupujac nie wierzylem w taki niski przebieg ale teraz powoli sklaniam sie ku temu ze cofany nie byl

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

moja poprzednia AR 156 miala 90tkm. sprowadzona z zagranicy. co do prawdziwosci przebiegu jestem na 100% pewien bo sam bylem po nia w Makaronii i kupilem od wlasciciela salonu oczywiscie Alfy. jezdzila nia jego zona i jak podjechalismy z salonu do niego do domu to jeszcze wyciagnal zony szpilki z bagaznika. niestety po crash-tescie zostalo mi tylko jej serducho ktory teraz puka w mojej obecnej belli.
    wiec uwierzcie mi ze "perelki" sie zdarzaja - aha oczywiscie 10 letnie passaty/audi diesle sprowadzone z Niemiec z przebiegiem 120tkm radze omijac z daleka bo taki przebieg to przynajmniej na 1 os pojazdu trzeba liczyc

aha nie wspomne juz o wszystkim co ma bezowy kolor no chyba ze ktos chce byc Taxifahrer
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

rolex83
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ziomster Zobacz post
    gdzie taką promocję wylukałeś?
    Gdzies wyczytałem informację że od początku marca jest właśnie taka promocja. Nie wiem jak długo trwa ale mam nadzieje się załapać. To jest promocja producenta więc powinna obowiązywać wszędzie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kynium
    Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto
    Alfa 166 3.0 '02 AT + Toyota Corolla Verso '04 na ropa + jakiś tam kombiaczek (Focus 1.6TDCI '05)

Domyślnie

Ja ciekawostki mam dwie. Znajomy ma seelspeeda z 99 r. z przebiegiem 67 tys. od nowości. Ja kupiłem swoją (prawie identyczna poza manualem i kolorem skóry) z przebiegiem 133 tys (sprawdzone). zauważam jedną rzecz(oczywiscie nie reguła) - alfy szczególnie w benzynie mozna znaleźć z przebiegiem ok 15 tys/rok użytkowania. moim zdaniem te auta czesciej sa perełkami w rodzinie niż wolem roboczym robiacym późnedziesiat tys. km rocznie. Od tego są szmelcvageny