Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Czujnik temperatury

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Jesteś pewien Kolego, że zamieszczony na moim zdjęciu czujnik podaje sygnał na umieszczony w kabinie wskaźnik temperatury? Przyznam, że po tym, jak go wyczyściłem i nie stwierdziłem poprawy tj. żadnej reakcji wskaźnika na desce rozdzielczej mam wątpliwości, czy oby na pewno to ten czujnik? Tak, jak pisałem - sam czujnik reaguje prawidłowo na zmianę temperatury (sprawdzałem miernikiem), zegary są OK, bo podłączałem drugie i jest to samo. Jeśli masz rację i to na pewno ten czujnik to wszystko wskazuje na to, że nie ma prawidłowego połączenia elektrycznego między samym czujnikiem a zegarami :/
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Stolica(nie mylić z wsią Warszawa)
    Auto
    146 1996r 1,4 BOXER + LPG

Domyślnie

Tak jak napisałem 100%.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Kontynuując temat - orientujecie się może, którędy poprowadzony jest przewód biegnący od czujnika temperatury (tego na głowicy) podającego sygnał na wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej? Pytam, bo tak, jak wcześniej już wspominałem mam problem ze wskazaniami temperatury. Przewód o którym mówię jest koloru czerwonego i umieszczony jest w czarnej koszulce (dodatkowej izolacji). Biegnie w kierunku rozrusznika łącząc się wcześniej koszulką innego przewodu (z samego rozrusznika) po czym oba znikają gdzieś pod rozrusznikiem. Trudno jest mi wymacać co się z nimi dalej dzieje jednak podejrzewam, że przewód ten pojawia się w wiązce biegnącej do zaznaczonej na zdjęciu złączki elektrycznej. Czy ktoś z Was jest mi w stanie powiedzieć coś więcej?

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Mieliście racje Koledzy, otóż czujnik, którego zdjęcie zamieściłem kilka postów wcześniej to czujnik podający sygnał do wskaźnika temperatury na desce rozdzielczej. Problem udało mi się rozwiązać - przyczyną niedziałającego wskaźnika było uszkodzenie przewodu w miejscu łączenia z wsuwką. Wsuwka w tym przypadku powinna obejmować przewód w dwóch miejscach - na izolacji oraz na miedzianym rdzeniu przewodu. W moim przypadku wsuwka trzymała się jedynie na izolacji co nie ukrywam stanowiło niezłą zmyłkę, bo pozornie wszystko wyglądało OK :/

Przy okazji drążenia tematu poszperałem trochę w WORKSHOP MANUAL i udało mi się ustalić funkcje większości przewodów na złączce, której zdjęcie zamieściłem w poprzednim poście:
    - przewód w czerwonej izolacji podaje sygnał na wskaźnik temperatury;
    - przewód w zielonej izolacji podaje sygnał na kontrolkę ładowania akumulatora;
    - przewód w pomarańczowo-czarnej izolacji podaje sygnał na kontrolkę informującą o przegrzaniu silnika;
    - przewód w szaro-czarnej izolacji podaje sygnał na kontrolkę niskiego ciśnienia oleju;
    - przewód w czerwono czarnej izolacji podaje najprawdopodobniej prąd na cewkę bendixa;
    Przeznaczenia pozostałych dwóch przewodów (w białej i niebieskiej izolacji) niestety nie udało mi się określić - niemniej mam nadzieję, że informacje okażą się przydatne. Mnie dzięki temu udało się zdiagnozować przyczynę i miejsce usterki układu wskaźnika temperatury
    Ostatnio edytowane przez as ; 30-07-2010 o 23:49

folky
    Gość

Domyślnie

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj.

Mam problem ze wskazywaniem temperatury w 146 Boxer, albo z termostatem.
    Co jakiś czas podczas jazdy pojawia się marchewa, po chwili gaśnie, po chwili znów się zapala i tak w kółko. Zapala się w różnych odstępach. Czasami podczas całej trasy w ogóle się nie zapali. W ASO Examiner pokazał błąd: "Czujnik temperatury wody" o charakterze przerywanym ( co by się zgadzało, bo marchewa zapala się co jakiś czas). Przy okazji wymazano mi błędy z centralki, ale problem po kilku kilometrach powrócił...

Zauważyłem też, że silnik strasznie słabo się nagrzewa. Ma problem z osiągnięciem temperatury nawet 70 stopni... I teraz nie wiem co jest przyczyną. Czy uwalony termostat, czy czujnik. I tutaj pytanie dla Was. Czy termostat ma swój własny czujnik, który określa moment jego otwarcia i zamknięcia, czy informacje te są pobierane z jakiegoś innego czujnika z auta?
    Poza tym, nawet jeśli problemem jest termostat chciałbym pozbyć się tej marchewy. Jeśli dobrze kombinuję przydała by się wymiana czujnika temperatury wody. Tylko gdzie go znajdę i ile kosztuje taka zabawa?

Pozdrawiam i liczę na Wasze fachowe porady :-)

folky
    Gość

Domyślnie

Bardzo proszę o pomoc. Nikt nie miał podobnego problemu ze swoja 146/145 (najlepiej w Boxerze)?

piterek83x
    Gość

Domyślnie

dopiero co udało mi się rozwiązać problem z czujnikiem wody. Zapłaciłem 36 zł. Potrzebna jest nasadka 19 ale taka dłuższa, jak kupisz czujnik to będziesz wiedział o co chodzi. Dostęp jest kiepski, więc trzeba odkręcić obudowę filtra powietrza. Może da się łatwiej ale nie mam kanału i robiłem to na parkingu. Czujnik znajduję się z lewej strony (od przodu), między blokiem silnika a kolektorem z tyłu bliżej grodzi. Jest trochę schowany ale jak odkręcisz filtr to na pewno znajdziesz.

---------- Post added at 23:29 ---------- Previous post was at 23:26 ----------

A z temperaturą też tak miałem i wymiana termostatu pomogła. Do tego zakryłem chłodnice tak w 2/3 i jest o niebo lepiej.

folky
    Gość

Domyślnie

Też co jakiś czas pojawiała Ci się marchewa? Możesz podesłać link do czego czujnika?

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

jak potrzeba Ci termostatu i czujnika odezwij sie do mnei na priv mam wsio w sklepie załatwi się tanio. czujnik ost kosztował 25 zł do 1.4 zalezy od firmy termostat tez nie byl drogi za wskazanai na zegarze odpowiada osobny czujnik. kwestia czy w korkach auto Ci sie dogrzewa do tych 90 stopni? bo to mzoe byc drugi czujnik
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

piterek83x
    Gość