Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Pomoc w interpretacji próby przelewowej wtrysków :)

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

No chyba musze poszukać kogoś innego, bo diagnosta z niego żaden
    Co to turbiny... miałem regenerowaną jakieś pół roku temu.
    Pomiar robiłem na szybko przy zimnym silniku, nie czekałem, aż nagrzeje mi się do konkretnej temperatury. Kontrolka check engine mi się nie wyswietla...

andrijew
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_n5 Zobacz post
    ręce opadają na tego twojego mechanika.Wymieni wtryski i będzie to samo.Nie wiem jakie jest dokładne max ciśnienie doładowania w twoim silniku(bo mam 1.9 16v) ale powinno być ponad 2 ,a u ciebie jest max 1100.Usterka- nie działa turbina.Do sprawdzenia zmienna geometria turbiny,zawór overboost oraz szczelność przewodów podciśnieniowych,czujnik ciśnienia doładowania.Co do wtrysków nie jest idealnie ale mieszczą się w tolerancji(na zimnym silniku robiłeś pomiary czy na ciepłym)
    Dla pewności weź samochód na jazdę próbną i zrób wykres boost pressure/engine speed
    Nic o tym nie pisałeś ale powinna się świecić kontrolka awarii silnika
    kolego rafal_n5 podpowiesz jak odczytac wykresy Inj. Correction Cyl. 1, 2 itd dla silnika 1.9 16V?
    Dla mnie to dziwnie wygląda (myslałem ze maja byc mniejwiecej podobne dla każdego Cyl. juz nie mówiąc o wartościach ujemnych)

pozdrawiam
    Andrzej

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał andrijew Zobacz post
    kolego rafal_n5 podpowiesz jak odczytac wykresy Inj. Correction Cyl. 1, 2 itd dla silnika 1.9 16V?
    Dla mnie to dziwnie wygląda (myslałem ze maja byc mniejwiecej podobne dla każdego Cyl. juz nie mówiąc o wartościach ujemnych)

pozdrawiam
    Andrzej
    Rozmawiałem kiedyś z dobrym elektrykiem,który powiedział że korekcja do -4 jest ok .Ostatnio kolega z forum cinek_ potwierdził że jak mieszczą się w widełkach -4/+4 to jest ok,jeżeli poza zakresem to złom.Wydaje mi się że wartości powinny być mniej więcej wszystkie równe.Sprawdzałem kiedyś fiata ducato 2.3jtd 266tyś km przebiegu,stan silnika super,oprócz czyszczenia siłownika przepustnicy nic nie robione przy silniku od nowości,nawet turbina niewymieniana i w nim korekcja wtrysku wahała się zależnie od cylindrów od ok-0.3 do 0.3 na wolnych obrotach.U mnie natomiast w alfie na 3 cylindrach jest podobnie jak w ducacie,natomiast na jednym ok +1.7mm3/l czyli uznaje że ten wtryskiwacz nie jest idealny,ale mieści się w tolerancji.Ja myślę że korekcja może nie tylko określać stan wtryskiwacza ,ale też poszczególnego cylindra,bo działa to na zasadzie że sterownik silnika za pomocą czujnika obrotów widzi który cylinder niedomaga i ECU dodaje bądź ujmuje dawkę paliwa na wtryskiwaczu żeby zniwelować różnicę pomiędzy cylindrami.Np gdy jeden cylinder ma słabą kompresję to sterownik może ujmować dawkę paliwa,co bedziemy widzieć w korekcji wtrysków,a nie będzie to oznaczało uszkodzonego wtryskiwacza.Ale to są tylko moje przemyślenia i nie wiem czy dobrze myślę.Za 3 tygodnie będę miał nowego z salonu fiata doblo 1.9 i tam sprawdzę jak to wygląda.

Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Hmm... zabrałem się za to co mi napisałeś rafał_n5. No i faktycznie przy "gruszce" wężyk był luźny i spylało pewnie tam troszku powietrza.
    Jeszcze wszystkiego nie złożyłem do kupy, bo wystapił "mały" problem... przeczyściłem overboosta i nie przypatrzyłem się dokładnie jak go wpiąć... W overboost są dwa kanaliki VAC i OUT. Który ma iśc do gruchy??

P.S. Czytam właśnie na forum o jakimś resecie parametrów adaptacyjnych. Ale wszystko opisuje bubu, a on ma benzyniaka. Czy w dieslu też jest taka opcja/mozliwość?
    Ostatnio edytowane przez Magik ; 25-04-2010 o 23:53

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Hmm... zabrałem się za to co mi napisałeś rafał_n5. No i faktycznie przy "gruszce" wężyk był luźny i spylało pewnie tam troszku powietrza.
    Jeszcze wszystkiego nie złożyłem do kupy, bo wystapił "mały" problem... przeczyściłem overboosta i nie przypatrzyłem się dokładnie jak go wpiąć... W overboost są dwa kanaliki VAC i OUT. Który ma iśc do gruchy??

P.S. Czytam właśnie na forum o jakimś resecie parametrów adaptacyjnych. Ale wszystko opisuje bubu, a on ma benzyniaka. Czy w dieslu też jest taka opcja/mozliwość?
    out-do gruchy,parametry adaptacyjne to w TS a nie w jtd.
    -Czy sprawdzałeś wcześniej czy działa ten zaworek?
    -jak ściągłeś przewód z gruchy to było słychać uciekające podciśnienie?

Mieszka w
    Skawina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_n5 Zobacz post
    out-do gruchy,parametry adaptacyjne to w TS a nie w jtd.
    -Czy sprawdzałeś wcześniej czy działa ten zaworek?
    -jak ściągłeś przewód z gruchy to było słychać uciekające podciśnienie?
    Zaworek sprawdzałem. Przy dodawaniu gazu i zwiększaniu się obrotów silnika płynnie rusza się ten bolec. To było wczoraj, ale jak jechałem do pracy to turbina zaczęła mi "świrować". Głośniej chodzić, przerywało przyspieszenie. Przyjechałem do domu i sprawdziłem połączenie do zaworu i gumowy przewód zszedł bez najmniejszego oporu. Czy było słychać uciekające podciśnienie... nie wiem, nie zwróciłem na to uwagi. Ale wcześniej przed ściągnięciem przewodu z gruchy odczepiłem przewody z overboosta... no i zapomniałem jak to ma się podłączyć...

Mieszka w
    Skawina
    Auto

Domyślnie

Dupa. Wszystko poskręcalem do kupy.
    Jak dymiło tak dymi. I jeszcze spalanie wzrosło i jak rozgrzał mi się silnik do 90 st. C to zaczęły obroty falować - na sekundę takie przydławienie. Masakra...

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Dupa. Wszystko poskręcalem do kupy.
    Jak dymiło tak dymi. I jeszcze spalanie wzrosło i jak rozgrzał mi się silnik do 90 st. C to zaczęły obroty falować - na sekundę takie przydławienie. Masakra...
    zrób wykresy programem podczas jazdy(!)i jeżeli są jakieś błędy to też wrzuć

Mieszka w
    Skawina
    Auto

Domyślnie

Będzie problem z tym :/
    Prawdopodobnie zaczął stukać wtryskiwacz. To falowanie obrotów to wtedy, gdy silnik zaczyna chodzić na 4 cylindrach. Co jeszcze ciekawego zauważyłem - gdy wyłącze silnik słyszalny jest taki podmuch powietrza, który przechodzi przez układ dolotpwy powietrza, lub też przez rurę turbo-IC (trudno to na słuch zdiagnozować). Wydaje mi się, że ma na to wpływ overboost, bo zaczęło się to od momentu jego "przeczyszczenia". Kiedy odłączę na overboost weżyk od VAC (słychać wtedy ujście powietrza) i zapale silnik a potem go zgaszę, wyżej wymienionego zjawiska brak. Ehhh...

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

to co słyszysz to może być nie domknięta przepustnica którą steruje siłownik uruchamiany też podciśnieniem.Niedomaganie tych rzeczy skutkuje drganiem silnika przy gaszeniu silnika oraz charakterystycznym odgłosem.Z twoich wykresów widać że wtryskiwacze są w normie.
    W Fiatecuscan możesz sprawdzić działanie większości urządzeń wykonawczych takich jak właśnie siłownik przepustnicy,zawór overboost,egr czy zmienną geometrię turbiny