Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: pasek klinowy wielorowkowy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Swego czasu radziłem oddać do warsztatu bo wiem, że z tym elementem można sobie biedy narobić samemu ale wolałeś robić sam... W tej chwili ciężko Ci będzie nowe koło reklamować a te drgania są zapewne spowodowane minimalną różnicą w dociągnięciu śrub, które na odległość ciężko ocenić.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Swego czasu radziłem oddać do warsztatu bo wiem, że z tym elementem można sobie biedy narobić samemu ale wolałeś robić sam... W tej chwili ciężko Ci będzie nowe koło reklamować a te drgania są zapewne spowodowane minimalną różnicą w dociągnięciu śrub, które na odległość ciężko ocenić.
    A ja myślę że się mylisz. Skoro zakładałem 2 razy nowe koło i raz stare i to jeszcze wg wskazań producenta z dokręcaniem śrub kluczem dynamometrycznym, i praca starego koła nie zmieniła się a nowe chodziło gorzej, to jedyne co mi się nasuwa to wada nowego koła.
    Jeśli dokręciłbym źle stare koło to prawdopodobnie wyleciałoby z autka po rozruchu, a ono chodzi jak wcześniej.
    Jest jeszcze jedna sprawa którą zauważyłem przy zakładaniu koła pasowego nowego i starego. Na wale, tam gdzie przychodzi środek koła pasowego jest taka mała wypustka, do której środek koła wchodzi.
    Przy zakładaniu starego czułem wyraźny delikatny opór przy dokręcaniu i widać było jak koło wpasowuje się do wału. Nowe znowu zachowało się tak jakby doszło "na luźno", bo przy odkręcaniu po prostu "odpadało" od wału, a stare trzeba było pomęczyć zanim zeszło.
    To oznaczałoby że średnica nie taka?? Albo koło źle zrobione. Jeśli faktycznie średnica inna to nie ma żadnych szans na poprawne wyważenie przy zakładaniu.
    Żadnym momentem poprawnie tego nie dokręcisz.

Ps. Co do reklamacji to powiem Ci że od razu dzwoniłem do sklepu, reklamuję go w poniedziałek. Jest taka możliwość, przynajmniej tam gdzie go kupiłem
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 04-06-2010 o 21:57

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Teraz pytasz czy ktoś miał taki przypadek a jak wcześniej pisałem o problemach przy montażu tego elementu to jakoś ciężko Ci było uwierzyć i stawiając na swoim doszedłeś do punktu wyjścia... Ja wiem czym pachnie zmiana koła pasowego i dlatego chciałem Ci doradzić zmianę tego elementu w dobrym warsztacie. Były też osoby o odmiennym zdaniu i ciekawe co Ci oni teraz poradzą?
    Sklep Ci reklamację może przyjąć ale to nie oni ją rozpatrują tylko producent lub (jak zapewne w tym przypadku) dystrybutor. Zazwyczaj sklepy mają dobre układy z przedstawicielami i załatwiają takie coś od ręki ale w przypadku, gdy towar nie nosi znamion wadliwego musisz Ty ponieść koszty ekspertyzy (jest to nowelizacja prawa handlowego) lub mogą odmówić wymiany.
    Z jakiej firmy było to koło i ile kosztowało?

wilk
    Gość

Domyślnie

Zawsze możesz sprawdzić suwmiarką średnice otworu. jeśli nie jest dokładnie spasowana nie ma możliwości aby dokręcić koło tak aby nie biło.
    W takim przypadku nie ma najmniejszego znaczenia czy koło zostało przykręcone z odpowiednią siłą czy nie i tak będzie biło i tak.
    Otwór w kole musi ciasno pasować na wał , jeśli tak nie jest koło jest wadliwe.
    pozdrawiam

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wilk Zobacz post
    Zawsze możesz sprawdzić suwmiarką średnice otworu. jeśli nie jest dokładnie spasowana nie ma możliwości aby dokręcić koło tak aby nie biło.
    W takim przypadku nie ma najmniejszego znaczenia czy koło zostało przykręcone z odpowiednią siłą czy nie i tak będzie biło i tak.
    Otwór w kole musi ciasno pasować na wał , jeśli tak nie jest koło jest wadliwe.
    pozdrawiam
    Jest dokładnie tak jak piszesz. Koło nadaje się jedynie do wymiany. Przy składaniu reklamacji odnotowane zostanie info o średnicy koła.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kurly
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

Witam też się podepnę, coby nie zakładać nowego tematu na wolnych obrotach coś mi piszczy z okolic paska napędów pomocniczych. Pisk ustaje już na wyższych obrotach moje pytanko jest takie czy to może pasek czy łożysko alternatora wykluczam rolkę napinacza, gdyż sądzę, że wtedy piszczało by także podczas jazdy. Jeszce jedno pytanko czy możliwe że pasek się poluzował i ewentualnie czy układ jest samonapinający czy trzeba go ręcznie napinać (coś mi się gdzieś wyczytało, że w alfie rolka napinająca pasek jest na sprężynce i sama go naciąga)