Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Słaby ręczny

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał selius Zobacz post
    Tylko ze jak ja wymienialem linki recznego to nic takiego nie robilem jak opisujesz... Wymienilem, wyregulowalem i reczny brzytwa.
    Adampoz odpwiedział tobie.Procedura jaką opisałem jest prawidłowa,znana od czasów Polskiego Fiata 125p.A czy ją zastosujesz i będziesz miał ręczny czy też nie to twoja sprawa.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    a tłoczki powinny się wkręcać lekko czy z siłą? bo jak pamiętam były z tym problemy.
    Tłoczki wkręca się dość ciężko bo trzeba pokonać opór pierścienia uszczelniającego.
    W Twoim przypadku trzeba znać odpowiedź na pytanie:
    - czy hamulec zasadniczy kół tylnych jest OK? Z tego, co piszesz to nie było z tym najlepiej, więc być może masz zapieczone tłoczki. Ale jeśli hamulec zasadniczy jest OK, a ręczny jest słaby i wszystko zostało prawidłowo założone, i wymienione linki to możesz mieć zapieczone sworznie w zaciskach.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Tłoczki wkręca się dość ciężko bo trzeba pokonać opór pierścienia uszczelniającego.
    W Twoim przypadku trzeba znać odpowiedź na pytanie:
    - czy hamulec zasadniczy kół tylnych jest OK? Z tego, co piszesz to nie było z tym najlepiej, więc być może masz zapieczone tłoczki. Ale jeśli hamulec zasadniczy jest OK, a ręczny jest słaby i wszystko zostało prawidłowo założone, i wymienione linki to możesz mieć zapieczone sworznie w zaciskach.
    cieżko stwierdzić czy zasadniczy jest ok, na przeglądzie niby ok, na teście wyszło coś ok. 1,5 a z przodu ponad 2 (nie wiem w jakich jednostkach to mierzone). Ręczny cieniutko grubo poniżej 1. Teraz po wyczyszczeniu tarcz i klocków jest lepiej, czuć że hamuje ale żeby zblokować koła (jeśli w ogóle się uda) to trzeba użyć bardzo dużej siły. Linki były wymieniane w ASO, robiony był też jeden z zacisków bo gumka była uszkodzona, sądzę że dobrze to poskładali. Od kiedy kupiłem ten samochód to ręczny był kiepski - może jakiś mechanizm w zacisku od ręcznego zardzewiał i ciężko chodzi? Ale z drugiej strony tarcze rdzewieją co by wskazywało na kiepski także hamulec zasadniczy... Przed wyczyszczeniem na tarczach był taki szary nalot jakby pył z klocków był wtarty w tarczę a po starciu tego pojawiły takie małe wżery korozji (powierzchnia jest można powiedzieć chropowata). Jakbym był pewien że to wina słabych tarcz/klocków to bym zmienił na jakieś markowe, a tak to szkoda byłoby mi utopić kasę w błocie.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Trudno coś tutaj radzić. Proponuję jednak dokładnie sprawdzić jeszcze raz siłę hamowania - 1,5 to wcale nie jest tak mało na tylne hamulce i dlatego dziwne jest dla mnie, że rdzewieją tarcze. A jak kilka razy mocniej zahamujesz to tarcze z tyłu są ciepłe, czy zimne?

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Trudno coś tutaj radzić. Proponuję jednak dokładnie sprawdzić jeszcze raz siłę hamowania - 1,5 to wcale nie jest tak mało na tylne hamulce i dlatego dziwne jest dla mnie, że rdzewieją tarcze. A jak kilka razy mocniej zahamujesz to tarcze z tyłu są ciepłe, czy zimne?
    tarcze są ciepłe, a jak poszaleję trochę z ręcznym to wręcz gorące. Zauważyłem też że po rozgrzaniu dużo lepiej trzymają. Na razie spróbuję je "dotrzeć" hamując ręcznym w czasie jazdy a potem zobaczę czy będą rdzewieć jak wcześniej. Nie zmienia to faktu że ręczny nie blokuje kół, chyba, że przycisnę jednocześnie mocniej nożnym to słychać abs.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to wygląda na to, że zasadniczy jest dobry. Masz tylko kłopot z ręcznym, więc albo linki, albo zapieczone sworznie. Niestety, wyjęcie sworznia wiąże się z rozebraniem całego zacisku. Póki co spróbuj może podregulować linki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Mam ten sam problem, reczny nie blokuje tylu i ogolnie slaby jest.

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Rozbierz raz jeszcze.Zacznij od rozłączenia linek od zacisków!wyjmij klocki,wkręć tłoczki,zamontuj.Nacisnij kilkakrotnie na pedał hamulca i dopiero podłącz linki.Ręczny brzytwa.
    W jaki sposob ta procedura pomaga ? Co sie dzieje po wkreceniu tloczka ze reczny zaczyna dzialac? Jak wkrecic tloczek? nie mozna go poprostu wcisnac?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Co do wkręcania to taki zestaw najprostszy wystarcza, kilka razy go używałem:
    http://allegro.pl/zestaw-do-wyciskan...738945774.html
    Wkręcać trzeba bo taka jest budowa, ale z odpinaniem linki to nie zagłębiałem się czemu - coś z tą samoregulacją, odpinałem i nie było później żadnych problemów z siłą ręcznego. Spotkałem się też z taką czy zbliżoną procedurą (poluzowanie linki, naciskanie pedału hamulca, naciągnięcie linki) gdzieś i miało to dawać efekt. Warto spróbować.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Czyli trzeba wkrecac czy wkrecac i wciskac? Tloczek ma gwint ?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Trzeba wkręcać, jednocześnie wciskając. Wewnątrz tłoczka jest mechanizm samoregulacji z gwintem, do którego jest wkręcony sworzeń. Sworzeń przekazuje siłę pochodzącą od napięcia linki na tłoczek.