Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Chłodzenie a właściwie jego brak

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Nie wiem , ale jak dla to TERMOSTAT .
    jest to element mechaniczny i albo się otwiera albo zamyka i o czujnikowanie go jest tylko potrzebne do klimy i do pompy.
    jak jest gorąc się otwiera , jak jest zimno się nie otwiera - chłodnia zimna to się menda nie otworzyła i albo się zawiesił albo padł .
    Co do pompy - jak by mu pompa padła to by już dawno miał silnik zatarty czasami jeden kanał się zaslepi i silnik idzie w rozsypkę więc co by było jakby cały blok nie miał chłodzenia oj strach pomyśleć .
    Ścięty Klin - to jak dla mnie odpada bo ja nie wiem co to by musiała być za siła żeby ścięło klin

wsadź mendę do wrzątku i będziesz wiedział

A takie pytanie do jakiej temp. dochodzi Ci ciecz chłodząca ? bo może jednak panikujesz?
    Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 03-06-2010 o 11:35

azer
    Gość

Domyślnie

Dziaru termostat nawet ten stary był sprawny i chłodzenie nagle przestało istniec,a został wymieniony na nowy bo tamten już swoje lata miał i się pocił,tak samo czujnik wkręcany w niego,dla pewności,czujnik wkręcany w chłodnice również,chociaż podejrzewam że stary był ok,tylko że skoro chłodnica jest chłodna a jak sama nazwa wskazuje: czujnik temperatury,to logiczne że nie będzie spełniał swojej funkcji.Co do zatarcia silnika to nie jest to tak łatwe jak ci się wydaje,bo skoro jest i olej i płyn chłodniczy,chociaż może temperatura niezbyt odpowiednia.A silnik też potrzebuje trochę czasu żeby osiągnąć temperaturę.A co do tego czy panikuje? Nie wydaje mi się zgasiłem silnik gdy temperatura doszła do 100 stopni.Patrząc po wcześniejszych postach,postaram się wymienić pompe wody w tym tygodniu i dam znać.

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Sprawdź to, o czym pisałem.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Ale przecież obiegi ( mały , duzy ) otwierane są mechanicznie . Czyli jak masz 100 stopni a chłodnica zimna to termostat się nie otworzył .

Kolejna sprawa temp. 100 stopni to jest normalna temp. pracy silnika .
    A takie pytanie w jakim czasie Ci się on nagrzał ? i czy na wolnych ? żyłowaniu go ?

A takie pytanie na boku , pompa wody w TS ma może plastikowy wirnik ? bo wiem ze ona czasami lubią zjechać tzn tylko jeden przypadek taki słyszałem . A więc faktycznie mogę się mylić Ale żeby sprawdzić czy pompa pracuje to widać w zbiorniczku od płynu chłodzącego jak jest czysty to widać strumień wody z wężyka .
    Sprawdź jeszcze może gdzieś przewód masz zagnieciony albo coś .
    pozdrawiam

azer
    Gość

Domyślnie

Witam! Sorki że odgrzewam stary temat,ale chciałem podziękować wszystkim za zaangażowanie i wyjaśnić sprawe.A więc pomimo iż wymieniłem to o czym pisałem wcześniej tzn. termostat,czujnik na termostacie,czujnik w chłodnicy i pompę wody niestety efektów brak.Odpowiedz brzmi:uszczelka pod głowicą Niestety trochę pojeździłem i bella znów marudzi tzn.faluje na niskich obrotach,chodzi jak czołg i że tak powiem śmierdzi jej z tyłka (rury wydechowej) ,przy wyższych obrotach jest ok. Macie jakieś pomysły? Sonda Lambda?