Sprawdź filtr. Warto przy okazji sprawdzić czy kanał odpływowy jest drożny - może woda ci gdzieś stoi.
Sprawdź filtr. Warto przy okazji sprawdzić czy kanał odpływowy jest drożny - może woda ci gdzieś stoi.
mam taki sam problem jak ty już w drugiej alfie.Zapach(jak siki) pojawia się za każdym razem po uruchomieniu klimatyzacji,a później zanika.W pierwszej alfie pomogło odgrzybianie układu.Teraz ten zapach pojawił się w mojej 147 i też będę musiał coś z tym zrobić.Spróbuje kupić środek do odgrzybiania klimatyzacji i sam we własnym zakresie usunąć nieprzyjemny zapach
odgrzyb klimę i zmień filtr
A sprawdziłeś chociaż ten filtr przeciwpyłkowy i czy Ci woda nie stoi na podszybiu?? U mnie liście pozapychały odpływ i po deszczu stała a nawet wlała się do środka. Sprawdź to, wystarczy odkręcić lewą część podszybia ( cztery śrubki i cztery zatrzaski).
Uff...
Gdzie jest filtr pyłkowy?
No i przede wszystkim- gdzie jest podszybie?Oczywiście nazwa sugeruje... Chodzi o taki "zbieracz" maska/szyba przednia?
Widzę, że masz model z 2002 roku, więc w podszybiu nie znajdziesz filtra kabinowego.
Umiejscowiony jest on jak w modelu 147, czyli przed pasażerem:
http://www.filtron.pl/katalog/instrukcje/1105ak-2x.pdf
Instrukcja uniwersalna dla 147/156 ze strony Filtrona.
Jesli masz po lifcie to i tak sytuacja wygląda podobnie do modelu przed liftem, tu masz link:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...iftingiem.html
Miałem podobny zapaszek. Pojawiał się zwłaszcza po wilgotnych dniach albo porankach rzadziej gdy odpalałem auto jak postało już w słońcu no i w zimie lubiały zaparować szyby od środka i zamarznąć. U mnie zapach było czuć przy nawiewie bez włączonej klimy. Wczoraj wymieniłem filtr przeciwpyłkowy i jest spokój nic nie zalatuje. Kupiłem wkład firmy Mistral 34 zł co w porównaniu z Filtronem jest 1/3 ceny. zobaczymy tylko ile wytrzyma chociaż przed zimą zamierzam zmienić na nowy. Poprzedni wkład był już konkretnie zasyfiony do tego listki i wszystko to tam się kisiło pewno
Swoja drogą pogratulować konstruktorom debilnego rozmiaru śrubek które trzymają wkład. 5mm za mały a 6mm klucz za duży. Nie wiem co to za wymiar 5,5mm?? Umęczyłem się z 3 śrubkami za pomocą kombinerek.
Potwierdzam - wymiana filtra (też wsadziłem z Mistrala) powinna pomóc w jakimś stopniu.
Odgrzybić zawsze warto co jakiś czas - wpuścić samemu środek do obiegu
(widziałem gdzieś ostatnio jakiś z nano-cząsteczkami srebra - powinno być ok).
U mnie efekt był taki, że po wyłączeniu klimy do środka wpadało wilgotne,
ciężkie powietrze ale jakoś specjalnie to nie śmierdziało.
Po prostu jakbym się znalazł w szklarni w gorący dzień
Słyszałem też, że przy klimie to norma - wilgoć zawsze się gdzieś zbiera
i potem po wyłączeniu chłodzenia (i osuszania przy okazji) wali do środka.
Uprzedzam, tylko zasłyszałem taką teorię
Pozdrawiam!