Spoko as, no problem.
Pozdr. Tiga
Spoko as, no problem.
Pozdr. Tiga
Ja bym radził kupic stalowe felgi 14 i do tego oponki 185/65.
Szersza opona słabiej wgryza sie w śnieg, z doświadczenia wiem, że weższa opona ma lepsza przyczepnosc zima.
Moim zdaniem do twojej alfinki oponki na zimę to minimum 175 a maximum 185, bo raczej chodzi o bezpieczeństwo a nie o wygląd.
ja na zimę do IMOLI posiadam 175/65/14 Sava Eskimos S3 a do P4 również ten sam model opon tylko ze 185/60/14
IMOLA wyśmigała na nich już dwa sezony zimowe i opony spokojnie wytrzymają jeszcze jeden sezon zaś do p4 świeżo kupiłem nówki cena za komplet to 720zł
P.S. Szkoda felg aluminiowych w razie jakiegoś poślizgu i uderzenia felga. Stalowa dużo tańsza jest od aluska.
popieram w 100procentach.zakladanie 195 to raczej absurd.185 to absolutne maximum.Napisał Strzala_1
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Jasne,ze lepiej mieć stalówki na zime. Sam tak zrobie. Ale kolega wykluczył możliwość kupna stalówek,zimowe buty chce założyć na alu. I wtedy musi być 195 ,bo przy 185 w razie uderzenia w krawężnik od razu sie zniszczy fela. To dopiero będzie jazda bez trzymanki.
Ja w 164 mam 185 i jest superDD
Na szerszych gorzej
Po przeczytaniu Waszych postów chyba jeszcze raz rozważę zakup felg stalowych na zimę. Gdybym się zdecydował - jaki rozmiar musiałaby mieć felga? Na pewno 14" średnica, szerokość 6" czy jeszcze mniej? No powiedzmy 6x14. Czy na feldze stalowej musiałbym szukać również w oznaczeniu symbolu "J" oraz "H2" tak jak jest to widoczne na feldze aluminiowej? Najwięcej moich wątpliwości budzi wymiar związany z asymetrią koła tzw. "ET" Ile musiałby on wynosić przy feldze o szerokości 6"? Czy szerokość felgi ma wpływ na jego wartość? Rozstw osi otworów mocujących koło to 98 mm. Na średnicy tej znajdują się 4 otwory pod śruby. Jeśli źle myślę to mnie poprawcie. Reasumując - jakie zatem oznaczenie powinna mieć felga do mojej NIUNI? Być może ktoś z forumowiczów ma do sprzedania stalowe felgi w miarę dobrym stanie i po przystępnej cenie? Z góry dzięki za pomoc - POZDRAWIAM![]()
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Poszukaj po Allegro. Można wyrwać komplet stalówek oryginalnych ze 145 za 200 pare zeta.Napisał as
Ja też jeżdże na stalówkach w zimie. Oponki o rozmiarze 175/65/14.
Zakładając, że kupię jednak stalowe felgi 6,0x14" oraz opony o rozmiarze 175/65R14 lub 185/60R14 chciałbym zapytać:
1. Na jaki zakres wartości wymiaru "ET" mogę sobie pozwolić? (+/- 10-20 mm?) Z tego co się zorientowałem 35 mm to nominalna wartość. Lepiej dobrać więcej czy mniej niż 35 mm?
2. Czy wymiar "ET" może mieć inną wartość na przedniej osi (np.: 32 mm)i inną na tylniej (np.: 48 mm)?
Z góry dziękuję za pomoc - POZDRAWIAM![]()
Czy mogę założyć do swojej NIUNI felgi stalowe o wartości ET48 na przód i ET32 tył? Nominał to chyba ET35. Eksperymentował ktoś już może? Z góry dzięki za odpowiedź - POZDRAWIAM![]()
czyli do 14 felg 185/60 bedize w sam raz najlepsze?![]()