Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Nie działa klimatyzacja-pomocy

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jeżeli faktycznie jest tak jak pisałeś, kompresor przez chwilę chodzi, wentylator nie kontaktuje aż w końcu się włącza kompresor to bankowo wentylator albo kabelki do niego. Jeżeli sam nie potrafisz sprawdzać obwodòw elektrycznych (albo nie chce Ci się) to tylko serwis.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar areyoufine
    Mieszka w
    Kalisz/Ostrów WLKP
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

ja jak miałem taki problem w Focusie, to serwis klimatyzacji wysłał mnie do elektryka...

Robsonix
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Jeżeli faktycznie jest tak jak pisałeś, kompresor przez chwilę chodzi, wentylator nie kontaktuje aż w końcu się włącza kompresor to bankowo wentylator albo kabelki do niego. Jeżeli sam nie potrafisz sprawdzać obwodòw elektrycznych (albo nie chce Ci się) to tylko serwis.

Wentylator chodzi na I i II biegu. sprawdzałem programem fiatECUSCAN. załacza się również przy temp silnika95st.C, więc chyba kabelki są ok. zresztą ja sam jestem elektrykiem i już ten temat przerabiałem. natomiast interesuje mnie to czy wentylator powinien załączyć się od razu po załączeniu klimy czy za jakiś czas?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 23-06-2010 o 21:36

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Moim zdaniem nie musi i nie powinien od razu się włączać. Dlaczego? Bo wentylator nie kręci się dla bajeru tylko żeby przyspieszyć wymianę ciepła. Klima zaraz po odpaleniu nigdy nie wymaga tak drastycznego odbioru ciepła. trwa to przynajmniej kilkadziesiąt sekund.
    u mnie nawet sporo ponad minutę. Gdy czynnik robi się za gorący to wzrasta ciśnienie w wyniku czego presostat nakazuje załączenie wentylatora aby obniżył temperaturę na wymienniku w skutek czego ciśnienie wróci do normy. Są ludzie którzy twierdzą, że załącza się od razu i tak ma być. Gdyby tak było to oznacza że wentylator nie jest sterowany tylko włączany równolegle włącznikiem i kręci się ciągle. O ile w starych autach to by było może wytłumaczalne to we współczesnych instalacjach jakoś mi to się nie widzi. Niech ktoś sprawdzi w swojej 147.
    Skoro u kolegi wiadomo że wentylator sprawny, a klima odpala, a po chwili wyłącza się to problem może leżeć po stronie sterowania wentylatorem. Aczkolwiek dziwne że klima startuje, a po chwili gaśnie bez reakcji wentylatora. Gdyby z jakiegokolwiek powodu wzrastało ciśnienie w układzie (nie drożny) to wentylator chociaż by próbował ostudzić wymiennik. A jakikolwiek inny powód (błąd, zły odczyt czujników czy awaria) wogóle by nie pozwolił na start kompresora...
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 23-06-2010 o 21:37

Użytkownik Ogier Avatar xander83
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001

Domyślnie

ja mam klime automatyczna i u mnie wentylator sie załacza po jakiejs 1 moze nawet wiecej. wczoraj napełniałem klime i własnie gadałem z kolesiem o tym czy powinnien sie właczac wentylator odrazu. Powiedział mi, ze w klimach automatycznych nie, a w manualach odrazu. Wobec tego, kolego, to nie przez wentylator ci klima nie chodzi. problem tkwi w czyms innym. tylko w w czym.....????
    najlepiej podjedz do jakiegos fachmana to powie ci odrazu w czym rzecz po to im sie płaci heheh
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 23-06-2010 o 22:08

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To kiepski fachowiec bo ja mam manualną i mi się nie włącza od razu. Może chodziło mu o stare auta (np pocztek tat '90

Robsonix
    Gość

Domyślnie

Wiecie co Panowie,powoli dochodzę do wniosku, że może jednak nie ma czynnika w układzie?
    ten koleś który mi napełniał zadzwonił do mnie wczoraj bardzo "rozświetlony" i powiedział, że może jednak nie nabił klimy, bo to był jego czwarty samochód w tym dniu i podobno, że mu szybkozłączki zamarzły,możliwe to?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 25-06-2010 o 20:57

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie ważne jaki wymyślił powód, sam fakt że zrobił paru klientów w bambuko nie wiedząc co się dzieje z jego sprzętem dyskwalifikuje go jako fachowca.
    W takim układzie sprężarka nie mogła Ci nawet przez chwilę pracować.
    Już wielokrotnie pomagałem czy doradzałem przy klimatyzacji i zawsze staram się to robić możliwie jak najlepiej mogę na odległość. Dlatego zawsze nalegam aby sprawdzić czynnik na 100% (powtórnie u innego typa) i dobrze się przyjrzeć sprężarce. Już nie jednokrotnie po kilkunastu postach usilnej pomocy mojej i forumowiczów okazywało się że najzwyklej jest coś nie tak z czynnikiem (nie ma go, za mało) albo ludzie nie potrafią rozróżnić pracującej od niepracującej sprężarki. A przecież od tego trzeba zacząć. Także kolego Robsonix nie przejmuj się ponieważ jesteś jednym z wielu którzy trafili na partoli a nie fachowców. Po prostu w dzisiejszych czasach "henio" targa jakiegoś trupa do klimy z niemiec, otwiera "serwis" w garażu i okrzykuje się fachowcem od klimatyzacji. A potem takie brednie powstają albo człowiek po serwisach się rozbija szukając dziury w całym.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 25-06-2010 o 21:59

Robsonix
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie. dzisiaj byłem u niego drugi raz. dobił czynnika no i klima tak jakby zaczęła działać i wentylator się załączał przy 16 barach, a przy 11 wyłączał.
    przyjechałem do domu i lipa. rurki ciepłe obydwie. Dzwoniłem do niego i on się też kogoś radzi telefonicznie i tym razem to rzekomo ten zawór w sprężarce,że się niby przycina....
    Jakie powinno być ciśnienie w układzie? Sprężarka bije do 16 bar i wentylator szybko schładza,no jakiś postęp jest. chyba podjadę do innego fachowca. ten u którego byłem to nomen omen rodzina

Kochani,klimatyzacja działa jak nigdy dotąd. po prostu brak czynnika w układzie. ten koleś to nabijał ale chyba mnie.
    Człowiekowi który się na tym zna zajęło to 15 minut i po problemie. czyli jak to pisał kolega marek230482. najczęstszym problemem jest brak czynnika.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 27-06-2010 o 07:32

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Wróciłem po weekendzie i widzę że już problem się rozwiązał
    Pajaców nie brakuje. A pseudo serwisantem dzisiaj każdy może zostać (tak jak pisałem wyżej).
    Ja mogę polecić tylko serwis klimy we Wrocławiu a gdzie indziej tu inni forumowicze muszą pomóc.

Pozdrawiam i życzę dużo chłodu