Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Alfa Romeo 156 1.9JTD czy 2.4JTD?

mrutyś
    Gość

Domyślnie

ja osobiście mam 1,9 JTD ten 105 KM wybrałem go ze wzglądów ekonomicznych, Powiem tak:
    jeździ sie super, spalanie ma bardzo małe a co za tym idzie jest ekonomiczny, poza tym OC płacisz od mniejszej pojemności, tak wiec prosta rada jeśli chcesz jeździć samochodem z większą prędkością i większą mocą to kup 2,4 ale jak chcesz jeździc nieco ekonomiczniej to kup 1,9.
    podsumowując do każdej ilości KM sie można przyzwyczaić czy kupisz 1,9 czy 2,4 to po pewnym czasie będzie Ci się wydawało nieco mało

Użytkownik Świeżak Avatar arturo
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał mrutyna
    ja osobiście mam 1,9 JTD ten 105 KM wybrałem go ze wzglądów ekonomicznych, Powiem tak:
    jeździ sie super, spalanie ma bardzo małe a co za tym idzie jest ekonomiczny, poza tym OC płacisz od mniejszej pojemności, tak wiec prosta rada jeśli chcesz jeździć samochodem z większą prędkością i większą mocą to kup 2,4 ale jak chcesz jeździc nieco ekonomiczniej to kup 1,9.
    podsumowując do każdej ilości KM sie można przyzwyczaić czy kupisz 1,9 czy 2,4 to po pewnym czasie będzie Ci się wydawało nieco mało
    co do względów ekonomicznych to bym trochę dyskutował,przy różnicy w spalaniu 0,5l/100km.
    Za pakiet OC,AC,NW płacę za cały rok 1237zł za Alfę 2001 o wartości 26tys.zł
    Doznania z jazdy przy 5 garach i 168KM(po chipie) są niezłe i powiem,że to mi wystarcza .
    Zdecydowanie polecam ten motor !!

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał arturo
    co do względów ekonomicznych to bym trochę dyskutował,przy różnicy w spalaniu 0,5l/100km.
    Za pakiet OC,AC,NW płacę za cały rok 1237zł za Alfę 2001 o wartości 26tys.zł
    Doznania z jazdy przy 5 garach i 168KM(po chipie) są niezłe i powiem,że to mi wystarcza .
    Zdecydowanie polecam ten motor !!
    no zależy czy to jest różnica 0,5l bo na trasie jest taka szansa ale w mieście to chyba jednak nieco inaczej
    a poza tym to jak kto lubi ja nie napisałem że 2,4 jest nieekonomiczny napisałem tylko że 1,9 jest nieco bardziej...[/quote]

voivod
    Gość

Domyślnie

Tez powoli zaczynam mieć taki dylemat. Jak na razie dla mnie bardziej przemawia 1.9 140 KM.
    Lżejszy silnik, po czipowaniu KM aż nadto, mniejsza pojemność mniejsze opłaty szybsze nagrzewanie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Cytat Napisał voivod
    Tez powoli zaczynam mieć taki dylemat. Jak na razie dla mnie bardziej przemawia 1.9 140 KM.
    Lżejszy silnik, po czipowaniu KM aż nadto, mniejsza pojemność mniejsze opłaty szybsze nagrzewanie.
    Pierwsze wersje bardzo awayjne, pada koło dwumasowe i rozrząd chociaż tyle z tego dobrego, że podobno nie kolizyjnie czyli nie krzywi tych zaworów. Nie pisze o M-Jet 1.9 bo to inna bajka tak samo zreszta jak 2,4 M-Jet np. 200 KM, brak konkurencji w tej klasie silnikowej. Audi próbuje bo dopiero z 3.0 uzyskuje 204 KM ha ha

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Panowie piszecie o tej "ciężkości" 2,4 jakby wazyła z 300 kilo wiecej od 1,9. Powiem tak, miałem w swoim podobno jeszcze krótkim życiu kilka różnych marek samochodów. Japońskie francuskie, angielskie i włoskie. Jezeli chodzi o właściwości jezdne tego samochodu to lepiej sie go czuje niz nie jedno "niby" sportowe auto (nie mówię o jakichś ferrari,lambo, chevrolet czy aston) a jeżeli chodzi o poprzednie to porównywalnie jeździło mi sie Honda Civic. Mój kolega ma 156 z 2001r. 1.9 na chipie i ja swoją na chipie. Jezeli chodzi o przyspieszenia no to go troszke odjeżdżam , natomiast jeżeli chodzi o właściwosci jezdne to jeżdżąc obiema w każdy zakręt jestem w stanie wjechac obiema z taka samą predkością, przy czym na nierównosciach w zakręcie odnosiłem wrażenie że jego delikatnie podskakuje i "wyjeżdza" przez to przodem z zakrętu, (być moze jest twardsza i lżejsza) a moja też podskakuje, ale jakby szybciej sie doklejała. Dodam że obie są w idealnym stanie, jego może nawet w perfekcyjnym zawieszeniowo, obie obnizone. Być może w 2,4 jest lepsze czucie po obniżeniu i utwardzeniu zawieszenia, ja naprawdę jestem bardzo zadowolony, teraz na mokrym wpadając w zakręcike w lekki poslizg(kontrolowany) musze powiedzieć że zachowuje sie bardzo neutralnie, prawie jak 4x4, myslę, że ciężko będzie znaleźć konkurenta w FWD.

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

ja wybrałem 1,9 jtd 81kW 2001r. - porównywałem do 2,4 99r. i nie było znaczącej różnicy !!!

Doman
    Gość

Domyślnie

polecam 2,4

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

jednak w dalszym ciągu szukam 156

cyborg
    Gość

Domyślnie

Sam jeżdżę 1,9 16V (140KM), ale przy kolejnym zakupie będzie to 2,4 z trzech przyczyn:
    1. Im większe stado tym lepiej
    2. 2,4 ma nieco lepszy przebieg momentu obrotowego
    3. no i chyba najważniejsze , ten silnik dużo lepiej brzmi jak posłuchać z zewnątrz.

Powodzenia w wyborze!