Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Temat: Czy w 156 1.6 jest wariator??

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał SCHNNAZZI Zobacz post
    No za robociznę wziął dużo. Czyli nasze silniki mają wariator, to kurdę jak on mógł tego wariata nie zobaczyć a co ile się wymienia tą część i czy można wymienić w jakiś sposób już po wymianie rozrządu??
    Jeśli wyjmował skrzynię biegów to nie wziął dużo.
    Żeby wymienić wariata, trzeba rozebrać rozrząd.
    Wariator wymienia się profilaktycznie przy każdej wymianie rozrządu. No chyba, że ktoś ryzykuje, albo umie to robić sam to wtedy jak zacznie rechotać.
    Może nie widział wariata bo się nie zna. Ciekawe, czy on umie tak naprawdę ustawić rozrząd jak trzeba - z uzyciem blokad i czujnika zegarowego - na pływajacych kołach.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Ale w takim razie dlaczego zostawiłeś (mechanik zostawił) stary docisk i tarczę.
    Kurdę a tego to nie wiem może stwierdził że w dobrym stanie jest i tego nie ruszał. Poza tym powiedział że za jakiś czas żebym przyjechał to wymieni mi to co napisałem wyżej bo mówił że nie chce mnie na raz skasować na ponad 2000zł. Nie wiem czy żal mu się zrobiło że tyle kasy zostawiam czy co. Ale pewnie pod kiec miesiąca się wybiorę z tą sprawą jak nie do niego to do tego drugiego mechanika. Najgorzej że nie wiem co z tym wariatorem teraz zrobić. Chciałem spać spokojnie wiedząc że wszystko gra i kompletny rozrząd jej wymieniłem, ale teraz to niemożliwe

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał SCHNNAZZI Zobacz post
    Sorry że tak dużo pytań zadaje. Ale przy odbiorze Alfy powiedział że trzeba będzie za jakiś czas wymienić pasek i właśnie chyba mu o ten wielorowkowy chodziło i łożysko alternatora do wymiany bo już szumi. Powiedział że za to wszystko ok 300zł weźmie. Czy to dużo??
    Pasek kosztuje ok 100 zł, więc za wyjęcie i zrobienie alternatora 200 zł to rozsądna cena.

roman
    Gość

Domyślnie

ja zaplacilem w serwisie fiata za wymiane rozrzadu(kompletnie) ,wariatora , pompy wody ,termostatu 700 zl za usluge i autko bylo w pare godzin gotowe z gwaracja na wlozone czesci wiec drogi twoj mechanik.

pozdro

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Ciekawe, czy on umie tak naprawdę ustawić rozrząd jak trzeba - z uzyciem blokad i czujnika zegarowego - na pływajacych kołach.
    Powiedział że ma blokady i dla niego taki rozrząd to łatwizna. Że miał gimnastykę ale z rozrządem w 166. Ku*wa to teraz jestem w dołku wszystko wymienione prócz tego wariata. A jeszcze mu mówiłem że trzeba wymienić wariator i zapisywał na kartce i kuźwa to olał. Wrrrr! Czemu tu u mnie nie ma mechanika pasjonata Alfy co nie traktuje belli jak zwykłego wieśwagena do "roboty". "Wszystko na odwal". Nie wiem co dalej ale będę myślał co z tym fantem zrobić. Na razie jest super silnik cicho chodzi tylko czasami ten pasek zapiszczy. Poza tym naprawdę ładnie brzmi z końcówką firmy Laser.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał roman Zobacz post
    ja zaplacilem w serwisie fiata za wymiane rozrzadu(kompletnie) ,wariatora , pompy wody ,termostatu 700 zl za usluge i autko bylo w pare godzin gotowe z gwaracja na wlozone czesci wiec drogi twoj mechanik.

pozdro
    to chyba za samą robotę, bo sam wariator kosztuje ok 400 zł.

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał roman Zobacz post

pozdro
    Roman to tylko Ci pozazdrościć. U mnie do Alf jest tylu znachorów co i prezydentów w Polsce. Ten akurat ma tzw. renomę. Mogłem ją oddać do chłopaka co ma Alfę ale ma 22 lata i nie wiem nawet czy robił Alfę kiedyś więc się bałem ją oddawać. Za to jest u mnie w okolicy mechanik co ma 166 - naprawdę piękna sztuka. Powiedział że na jesień może mi ją sprzedać za 21 tys. , rok 2001. Pytałem o rozrząd to powiedział że wymieni. Później popytałem ludzi o tego mechanika to mi go odradzali. No i kurdę sam się już pogubiłem ,a rozrząd już musiałem robić bo się odzywał. I wybrałem właśnie tego pana "drogiego". Może i dałem ciała bo patrząc na jego 166 widać że DBA i mogę napisać to nawet dużymi literami.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

co do fotki silnika - po prostu stara pokrywa ( na początku takie były jak się nie mylę )
    czyli nadal nie wiemy co siedzi u ciebie
    może odczytasz nr silnika ?
    wariator - pozycja 13 na rysunku

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Question

Panowie a jak poznać że rozrząd jest do wymiany? jak sprawdzić>??? bo producent AR podaje że w TS przy 125 tys. km należy wymienić na moim jest 112 tyś , należy wcześniej wymieniać czy poczekać na jakies oznaki: i wariata też trzeba wymieniać prawda? Czy można ryzykować?jak stwierdzić czy jest ok?
    Jak by był ktoś obeznany w temacie to proszę o info .Pozdrawiam

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Panowie a jak poznać że rozrząd jest do wymiany? jak sprawdzić>??? bo producent AR podaje że w TS przy 125 tys. km należy wymienić na moim jest 112 tyś , należy wcześniej wymieniać czy poczekać na jakies oznaki: i wariata też trzeba wymieniać prawda? Czy można ryzykować?jak stwierdzić czy jest ok?
    Jak by był ktoś obeznany w temacie to proszę o info .Pozdrawiam
    Jeśli ten rozrząd nie był jeszcze robiony to masz dużo szczęścia.
    Radzę pilnie zrobić wymianę.
    Zwykle paski padają przy 70 -80 tys. km i nie da się tego poznać - po prostu wymieniamy okresowo co 60 tys. km lub 5 latach.