Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: 10 przykazań dla diesla

masaqqra
    Gość

Domyślnie

mialem na mysli calkowite zdjecie z gazu!

ale dokladnie tak jak napisales dyskusja moze byc dluzsza bo ...
    jesli jedziemy rowna pusta droga ktorej -dajmy na to nie widac konca to jaknajbardziej wrzucamy looz i cieszymy sie z zaoszczedzonych miligramow paliwa, ale ALE to sa dwie

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

taaaa
    a po wytraceniu prędkości ponownie rozpędzamy auto i płaczemy za roztrwonionym paliwkiem

masaqqra
    Gość

Domyślnie

...chyba ze predkosc samochodu jest dobrze dobrana do odcinka drogi i na koncu drogi tak czy inaczej czeka nas STOP

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kaczorrek
    Mieszka w
    Łagiewniki
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

Przy jezdzie z gorki puszczamy gaz i nie zbijamy auta z biegu poniewaz auto wtedy nie pobiera paliwa prawie wcale. to sie nazywa oszczedna jazda.... mozna to sprawdzic w autach np z komputerem ktory pokazuje spalanie w danej chwili

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał kaczorrek Zobacz post
    Przy jezdzie z gorki puszczamy gaz i nie zbijamy auta z biegu poniewaz auto wtedy nie pobiera paliwa prawie wcale. to sie nazywa oszczedna jazda.... mozna to sprawdzic w autach np z komputerem ktory pokazuje spalanie w danej chwili
    U mnie komputer nigdy nie pokazuje 0. Czy jade na luzie czy na biegu waha się między 2-3 litry.
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

W dieslach do ciężarówek jest takie mądre urządzonko które nazywa się hamulcem długotrwałego działania. Taki system Jacobsa używany w Renault, Mackach, Detroitach, Cumminsach i Caterpillarach który otwiera tylko zawory wydechowe, zamykając dolotowe i unosząc dźwigienkę wtryskiwacza żeby paliwo nie było pompowane do cylindrów. Skutek? 10% spadek przy 34 tonach i stała prędkośc 25 km/h bez używania hamulców zasadniczych. Oczywiście poniżej 1100 obr hamulec jest wyłączany. Cóż 1000 Nm momentu hamującego brzmi bardzo obiecująco

W osobówce nie ma to sensu- zastosowanie tego ustrojstwa jest drogie, masa własna osobówki jest niska, a i tak mało kto umiałby się tym posługiwac.

masaqqra
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KamilP Zobacz post
    U mnie komputer nigdy nie pokazuje 0. Czy jade na luzie czy na biegu waha się między 2-3 litry.
    i nigdy nie pokaze ZERO bo silnik jest odpalony a do tego jest potrzebne paliwo

Darek`
    Gość

Domyślnie

Nie wiem na 100% jak jest w praktyce, jednak komputer pokładowy w IVECO 2010` (inna beczka, ale zasada ta sama) jadąc z górki na "luzie" spalanie wynosi 8l. natomiast wrzucając nawet 5 bieg, spalanie wynosi 2l.
    Co w sumie jest nawet logiczne i osobiście obstaje za tym.

Pzdr!

plancior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KamilP Zobacz post
    Kiedyś jak miałem puga 206 2.0HDi to komp przy puszczonym pedale gazu, na biegu z górki pokazywał 0.
    W 159 pokazuje 2.

Kiedyś czytałem opinie, że samochód nie spala paliwa wcale jadąc z górki. Nie dam sobie jednak ręki uciąć czy tak rzeczywiście jest.

masaqqra
    Gość

Domyślnie

jesli postawisz 2 auta, jedno odpalone a drugie nie to z tego odpalonego bedzie ubywac paliwa chociaz nie bedziesz dawal gazu! a to co komp pokazuje to jest dalekie od prawdy