A kupiłeś Prawo Jazdy czy zdawałeś ? jak zdawałeś to powinieneś wiedzieć gdzie to jest.Napisał as
A kupiłeś Prawo Jazdy czy zdawałeś ? jak zdawałeś to powinieneś wiedzieć gdzie to jest.Napisał as
Była: 145 - 1,3 Boxer
Jest: 156 - 1,9 JTD SW
Gdybym był złośliwy posądziłbym Cię o brak umiejętności czytania textu ze zrozumieniemn (lub co gorsza analfabetyzm wtórny) - ALE TAKI NIE JESTEM! Napisałeś, że w sprzęgle znajduje się płyn hamulcowy DOT-4 - OK. Ale chodzi mi o to - czy zbiornik wyrównawczy płynu hamulcowego (tego od hamulców) zasila również ewentualne ubytki płynu znajdującego się w sprzęgle. POZDRAWIAM![]()
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Tak to ten sam zbiorniczek ale układ inny
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Witam!Napisał 75andrew155
Wielkie dzięki za krótką i konkretną odpowiedź na postawione pytania - właśnie o to mi chodziło.
POZDRAWIAM![]()
Do "as".
Sorry, nie miałem nic złego na myśli, zapomniałem mordkę wstawić. Tak jak kolega napisał to ten sam zbiorniczek. Płyn DOT-4 jest zarówno płynem hamulcowym jak i sprzęgłowym, w związku z tym montuje się jeden zbiorniczek który zasila oba te układy.
Mnie tego uczyli na kursie Prawa Jazdy, ale nie przejmuj się, forum jest od tego by zadawać pytania, nie wszystkie szkoły jazdy uczą tak samo i nie wszyscy odpowiadają na pytania tak samo. Przyzwyczaisz się.
Pozdrawiam.
Do "Lopezius"
Masz rację - jestem nowy na forum i potraktowałem to chyba zbyt poważnie - ta uśmiechnięta mordka zapewne zmieniłaby moje podejście do Twojego stwierdzenia. Przyznam, że z początku trochę mnie zabolało, bo nigdy nikomu nie dałem i nie mam zamiaru wręczyć tzw. "koperty".
Co do zbiorniczka z płynem hamulcowum nigdy nie miałem wątpliwości gdzie się znajduje. Chodziło mi tylko o to - czy z tego zbiorniczka zasilane są również ewentualne ubytki płynu w sprzegle.
Kolejne pytanie. Czytałem niedawno gdzieś w internecie, że jedynie 25% samochodów posiada w swoich układach hamulcowych zdatny do dalszej eksploatacji (tzn. nie zawilgocony, nie starszy niż dwa lata itp.) płyn. Nie wiem co jest u mnie. Choć na razie nie narzekam na hamulce, nie mam też powodów do radości - żylety nie maW jaki sposób najprościej dokonać wymiany płynu lub skutecznie go odpowietrzyć w warunkach amatorskich? Dodam, że moja NIUNIA nie posiada ABS-u więc sprawa powinna byc prostrza. Czy wystarczy poluzować odpowietrznik i na włączonym silniku (czy też wyłączonym?) przepompować go trochę pedłaem hamulca dolewając do zbiorniczka wyrównawczego nowego płynu? Czy jest jakaś kolejność? Z tego co słyszałem zaczyna się od koła znajdującegosię najdalej od pompy hamulcowej . Z tego co przeczytałem na tym forum - odpowietrznik zakręca się przy wciśniętym hamulcu. Z ciekawości zapytam jeszcze jak jest różnica przy odpowietrzaniu układu tradycyjnego i układu z ABS-em? Prosze o precyzyjne informacje - najlepiej punkt po punkcie. Na co jeszcze należy zwrócić szczególną uwagę przy odpowietrzaniu lub wymianie płynu. Z góry dziekuję za pomoc - POZDRAWIAM
![]()
Napisałeś jak przepompować płyn hamulcowy wiec do dzieła
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Przypuszczalnie "żylety" nigdy nie będzie, masz ten sam model co ja, poruszałem już temat twardości hamulca bo też myślałem że coś jest nie tak.Napisał as
Poczytaj ten temat http://www.forum.alfaholicy.org/topi...byc-vt4753.htm może okaże się że wszystko w porządku z Twoimi hamulcami.
Pozdrawiam
Krzysiek
Witam - jak wymienić płyn hamulcowy już wiem, pozostaje tylko jeszcze jedno pytanie - czy ma być to robione przy włączonym, czy wyłączonym silniku?
Zbliża sie zima - pomyślałem, że warto byłoby wymienić płyn chłodniczy w silniku. Sprawdzałem wprawdzie niedawno - powinien wytrzymać do minus 30 st. Nie przekonuje mnie to jednak do końca ponieważ nie bardzo wiem co tam kiedyś (no właśnie kiedy?) ktoś zalał. Z tego co wiem co 2 lata powinno się wymieniać. Czy jest mi w stanie ktoś powiedzieć jak się do tego zabrać w warunkach amatorskich? Domyślam się, że spuszczenie płynu ze zbiornika wyrównawczego i chłodnicy to nie wyszystko. Jak spuścić płyn chłodzący z silnika? Poza tym zastanawiam się dodatkowo nad przepłukaniem całego układu jakimś płynem do czyszczenia chłodnic itp. Z góry dziekuję za wszelkie wskazówki - POZDRAWIAM![]()
Uważaj żeby nie załatwić chłodnicy i uszczelekNapisał as
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996