Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Temat: stukanie silnik 2,4 jtd 20v

sebmol
    Gość

Domyślnie

witam.
    Nagrałem dzisiaj dźwięk silnika jeden jest jak samochód chodzi na wolnych obrotach a drugi jechałem na dwójce a obroty od 1000 do 2000 bo wtedy jest dobrze słyszalne tylko nie wiem jak mam go tutaj umieścić bo pliki mają powyżej 200kb

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

wrzuta / youtube, naprawdę, obojętne gdzie wrzucisz
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

sebmol
    Gość

Domyślnie

zaraz będzie

---------- Post dodany o godzinie 15:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:59 ----------

na wolnych obrotach po zagrzaniu dźwięk nagrany zaraz przy lewym kole
    http://www.youtube.com/watch?v=KkPx1pfdiP0

---------- Post dodany o godzinie 15:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:01 ----------

a ten w czasie jazdy http://www.youtube.com/watch?v=cMVUzmElrIg

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

U siebie zanim wymieniłem sprzęgło to bardzo podobny dźwięk miałem. Ale u mnie bardziej metaliczny był dźwięk, u Ciebie taki przytłumiony.
    Chociaż i tak stawiam na sprzęgło bo jednak odwzorowanie dźwięku nie jest idealne, z drugiej strony jak tak się bardziej przysłuchać, to w głębi słychać taki bardziej metaliczny podźwięk.
    Jakbyś "mógł' wycisnąć sprzęgło to byśmy znali odpowiedź a tak chciałeś automat, to masz

Panewki trochę inaczej brzmią. Zresztą od czasu kiedy byś zaczął słyszeć stuki, po kilku km byś miał masakrę pod maską i dla ucha, dlatego wykluczam panewki. Dużo km już zrobiłeś samochodem w takim stanie? Bo jak więcej niż 10, wtedy to nie jest to.

Zacząłbym od sprzęgła. I tak dla świętego spokoju, to zbytnio może nie jeździj autkiem
    Lepiej dmuchać... wiesz sam...
    Jak to nie będzie to, wówczas trzeba zdjąć przynajmniej pokrywę silnika i zlokalizować skąd dochodzi dźwięk i ewentualnie rozbierać.

Niestety kolego to tyle co mogę tak na odległość pomóc.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

sebmol
    Gość

Domyślnie

odkąd go kupiłem i to usłyszałem( bo w końcu otworzyłem okno) przejechałem 300km i nadal tak samo słychać więc już nie wiem co to może być. Mam pytanie czy można w czasie pracy silnika odpiąć jakiś wtrysk(chodzi mi tylko o wtyczkę) może to coś pokaże

Użytkownik Ogier Avatar Marysn
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    166 2.4JTD, 146ti 2.0 16V, Monterey 3.1TD

Domyślnie

Faktycznie jak panewki. Mam problem panewek w silniku benzynowym 1.8 16V u mnie dzwięk jest podobny na wolnych obrotach słychać tylko takie delikatne pukanie, jak dodaje gazu do troszkę się nasila ale najbardziej słychać przy zmianie biegu gdy wcisne sprzęgło. Jeżdże moją Bellą sporadycznie obroty silnika do 2 tyś bo na razie na naprawę kasy brak a i wartość auta niska i chyba na części sprzedam. A czy ciśnienie oleju spada i czy kręcisz auto powyżej 2 tyś. I dobrze posłuchaj na postoju panewki to tak słychać bardziej z dołu silnika

155 1.8 TS 16V - kręci wysoko
    166 2.4 JTD 10V - moc turbo, 146ti 2.0 TS 16Vhttp://www.youtube.com/watch?v=gjSVk...feature=relmfu

sebmol
    Gość

Domyślnie

jak gazuje go na postoju to to tego tak nie słychać jak diesel, jeżdżąc kręcę go do 4000obrotów i tego już nie słychać najbardziej słychać jak obroty są niskie(1000 do 2000) czyli po dodaniu gazu dźwięk się nie nasila można powiedzieć że jest o takim samym natężeniu

---------- Post dodany o godzinie 09:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:43 ----------

dodam jeszcze że kontrolka ciśnienia po odpaleniu zaraz gaśnie i się nie zapala

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

ja uważam, że to nie panewka (chyba, że silnik miał wcześniej "zerwany" pasek) - wówczas jest taka możliwość

przy panewkach rzeczywiście wzrasta częstotliwość stukania, wraz ze wzrostem obrotów, ale ten stuk staje się co raz bardziej niemiłosierny...

co do sprzęgła, o którym wspomniałem, to rzeczywiście miałem tak jak sebmol opisuje: przy większych obrotach stukanie zanikało
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

bartolomir
    Gość

Domyślnie

ja miałem podobny dzwiek własnie na wolnych od pompy oleju.. jak juz gdzies ktos pisał moze to tez u Ciebie jest własnie

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Witam,
    jeśli na całkiem zimnym silniku (po nocnym postoju) jest cicho lub prawie cicho i zaczyna pojawiać się po rozgrzaniu to 100% winien łańcuszek napędu pompy oleju (temat opisywany szereg razy na forum 166, 156).
    W innych przypadkach to podjechać do "kumatego" mechanika niech osłucha silnik i da werdykt.