Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Przygody z rozrządem pompą wody, głowicą i zaworami

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Tego pewnie się nie dowiesz nigdy.
    Są dwie możliwości:
    - albo spartaczyli robotę i doszło do kolizji
    - albo nic nie robili z głowicą, tylko chcą wyciągnąć pieniądze za fikcyjną robotę.
    A krzywe zawory to mają w każdym warsztacie. Trzeba by je dobrze pooglądać, bo może nie są wcale od tego silnika.

Oczywiście zawsze możesz podjechać do innego warsztatu i kazać ściągnąć głowicę - wtedy wyjdzie, czy były wymieniane zawory i które. No, ale za taką prawdę trzeba by zapłacić min 500 zł. No chyba, że dysponujesz jakimś medycznym wziernikiem z mini kamerą to wtedy wystarczy odkręcić świece i można by to od ręki sprawdzić.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 27-08-2010 o 15:13

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Holmes Zobacz post
    Czyli rozumiem to tak.
    Powinni zastosować blokady wałków rozrządu przez odpaleniem silnika i sprawdzeniem czy z wszystko jest ok ?
    ....
    Bez blokad nie jest możliwe prawidłowe ustawienie rozrządu z pływającym kołem a taki masz w 1,6TS - nieprawidłowo ustawiony rozrząd=kolizja po uruchomieniu (zresztą mądry mechanik to by spróbował najpierw ręką zakręcić silnik z wykręconymi świecami)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Holmes
    Gość

Domyślnie

Jak było naprawdę, tak jak pisał SG0240, nigdy się nie dowiem.
    Samochód odebrałem.
    Wersja mechanika jest taka, że awaria pompy wody spowodowała przeskok paska rozrządu i dalej skrzywienie dwóch zaworów.
    O blokadach sami mi dzisiaj wspominali, że ściągali z serwisu (pytanie tylko, czy dopiero po pierwszej nieudanej próbie).
    W książce serwisowej, prowadzonej przez poprzedniego właściciela jest info o wymianie, ogólnie - rozrządu (60 000 km) Wymiana robiona w ASO Bielsko-Biała. Aktualnie robiący mi a z autem mechanik stwierdził, że pompa nie była jeszcze wymieniana.
    Jeśli faktycznie tak było, że wymienili rozrząd, niewymianiając pompy to szkoda gadać.
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
    Przenoszę się teraz na inny wątek: wymiana, przednich, górnych wachaczy
    A, i ostatnie pytanie: czy wymieniając rozrząd, od razu można się było zorientować, że uszkodzona pompa spowodowała przeskok paska ?
    Ostatnio edytowane przez Holmes ; 27-08-2010 o 20:36

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Szkoda, że nie byłeś obecny przy rozbieraniu silnika i jego oględzinach - teraz to tylko można gdybać.
    Z twojego opisu wynika, że nastąpił wyciek płynu spod pompy. To się zdarza i raczej nic specjalnego nie powinno się dziać z rozrządem. Taki wyciek nie jest równoznaczny z uszkodzeniem łożyska pompy, więc nie powinno dojść do jego zablokowania i ścięcia zębów paska lub jego przeskoczenia bez ścięcia zębów.
    Teoretycznie istnieje też prawdopodobieństwo, w przypadku dużego wycieku, przeskoczenia mokrego od płynu paska. Takiej sytuacji nie można wykluczyć, tym bardziej, że nie nie masz żadnej wiedzy na temat stanu rozrządu, a szczególnie prawidłowości napięcia napinacza przed awarią.
    W każdym razie przy niekorzystnym zbiegu okoliczności mogło wystąpić takie zjawisko.
    Dlatego tak ważne jest, aby właściciel mógł być obecny podczas diagnozy.
    Niestety, większość warsztatów nie wyraża na to zgody.
    A dlaczego to chyba wszyscy wiedzą.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Bez blokad nie jest możliwe prawidłowe ustawienie rozrządu z pływającym kołem a taki masz w 1,6TS - nieprawidłowo ustawiony rozrząd=kolizja po uruchomieniu (zresztą mądry mechanik to by spróbował najpierw ręką zakręcić silnik z wykręconymi świecami) __________________
    to jest najprawdopodobniejsza przyczyna .Niestety koszty poniosłeś Ty.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

blokady powinni mieć już przy wymianie rozrządu niestety nie każdy mechanik takowe posiada. przeważnie nie mają, a samo ściąganie z servisu byłoby mało opłacalne i czasochłonne więc chwytają się czego mogą proponuje jechać do servisu i popytać co mogło byc przyczyną tych skrzywień jakie były objawy zatarcia pompy wody? stanęła w miejscu ? co do kosztów rozrządu to w ar gt 1.9JTD właśnie robiłem- częśii- 690pln w tym pompa wody skf, 2 rolki skf i pasek gates. robocizna w aso- 310zł. razem 1000zł.
    Ostatnio edytowane przez 100P ; 27-08-2010 o 22:36

Holmes
    Gość

Domyślnie

Nieszczęśliwych zbiegów okoliczności było wiele. Nie ja prowadziłem kiedy zaczęło dymić się z silnika. Jechała narzeczona, przy włączonej muzyce nic nie słyszała, dopiero po zapaleniu się kontrolki "jakiejś" kontrolki zatrzymała samochód, pod którym po chwili zrobiła się spora kałuża, a nawet po 20 minutach wydobywały się resztki dymu (pary?).
    Po holowaniu do warsztatu, opisałem co się stało i pierwsza reakcja z ich strony była taka, że to nic groźnego.
    Pracuje, więc w warsztacie nie miałem okazji być na każdym etapie ich roboty.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

ciężko powiedzieć. może faktycznie mają rację i jest tak jak mówią. skoro się zapaliła jakaś kontrolka to raczej nie bez powodu w Twoim przypadku fakt jest faktem- płyn wyleciał bo coś nawaliło. to ile w sumie Cię wyniosła ta naprawa? co do rozrządu to jestem tego zdania, że lepiej go wymienić 10tyś wcześniej niż jest zalecane, i tak też staram się robić. teraz wymienie po 60 tyś. (zalecane mam co 80tyś.) pzdr

Użytkownik Alfa i Omega Avatar areyoufine
    Mieszka w
    Kalisz/Ostrów WLKP
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

mój mechanik nie miał blokad, co prawda specjalizuje się w dieslach, więc mu to wybaczyłem. 3 tygodnie pożyczał i w końcu mu się udało Rozrząd kompletny zrobiony prawidłowo

Holmes
    Gość

Domyślnie

Cały koszt naprawy 1500 zł.