kurcze ale to forum jest wypasione no i czuje sie tu jak w jednej wielkiej rodzinie.
sprawdze wszystkie wskazowki dziex panowie odezwe sie jak cos odkryje
kurcze ale to forum jest wypasione no i czuje sie tu jak w jednej wielkiej rodzinie.
sprawdze wszystkie wskazowki dziex panowie odezwe sie jak cos odkryje
onie tylko nie serwisyyy prosze.
nie dam jej tknac brudnymi lapskami
Wg. opinii z forum to masz uszkodzone:
1. czujnik halla
2. czujnik położenia wału korbowego
3. ECU, centralka wtrysku
Za ECU przemawia to że jest to auto z 1999 roku oraz że uszkodzenie objawia się po przejechaniu kilku kilometrów, jak ECU się nagrzeje to odmawia współpracy, ostygnie i znowu gna do przodu.
Albo ogólnie brak jest połaczeń co jest jednak mało prawdopodobne.
Czekam co powiedzą specjaliści.
witam ponownie mierzylem rezystancje czujnika halla brazowa wtyczka-jego wartosc to 10.05 ohma
myslalem ze hall i czujnik walu to jedno i t o samo?
Z czujnikiem położenia wału dzieje się podobnie. :mrgreen:Napisał bubu321
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Stary, pisałem przecież, że czujnik wału to brązowa wtyczka, jezeli masz na tym czujniku około 10 omów, to raczej na pewno czujnik jest uszkodzony - mam tylko nadzieję, że mierzyłeś rezystancję czujnika, a nie instalacji samochodu do niego dochodzącej.
A czujnik Halla to wtyczka niebieska i nie da się go zdiagnozować za pomoca omomierza.
easy chlopie .wiec czyjnik do wymiany. ile zaplace i gdzie mozna kupic
Ale najpierw radzę podpiąć samochód do testera diagnostycznego. Czujnik kupisz w każdym sklepie z częściami do Alfy- dobrze jest najpierw zadzwonić czy mają go w sklepie. Nie radzę kupować z niepewnych źródeł. Koszt czujnika to ok. 200-300 zł. Pamiętaj tylko, żeby był do tego samochodu, bo czujniki są podobno różne w zależności od modelu silnika, najlepiej znać numer nadwozia i wtedy można sprawdzić w odpowiednim katalogu, jaki to czujnik.
tak zrobie.
mam jeszcze pytanko o halla-z tego co zauwazylem sam go chyba nie wymienie poniewaz jak sadze trzeba by zdiac kolo od walka rozrzadu.czy mam racje?