Co do Castrola to była zmian receptury i teraz ma "magiczne " oznaczenie C3
Co do Castrola to była zmian receptury i teraz ma "magiczne " oznaczenie C3
Jesli chodzi o parametry jakie podaja producenci olejów to faktycznie dochodza głosy, że Motule czy Valvo nie sa jakieś super -hiper ale ja bym nie do końca opirał sie na takiej analizie. Motul nie jest rozlewany u nas a historii o tym co jest w opakowaniach mobila czy castrola i co Polak Potrafi jest w necie setki. Osoby posiadające mocno wysilone silniki polecaja zazwyczaj zarówno Valvo jak i Motula bo maja to po prostu przetestowane lub opieraja się na opinii ludzi mocno siedzacych w temacie. W mocnych silnikach tdi zalenych motulem po pałowaniu temperatura jest zazwyczaj duzo niższa niż w przypadku innych olejów. Sam zaobserwowałem po przejsciu na Motula w silniku 2.0 TS 16V 150 KM duzy spadek temperatury oleju. Stosowałem Motula i Valvo VR1 i wariator wytrzymał ponad 70 tyś. mojej eksploatacji i dalsze 30 tyś kolegi, któremu auto sprzedałem (i licznik stuka dalej). Razem ponad 100 tyś. to też o czymś świadczy.
A ja kupiłem Castrola na pewnym portalu na a..., który sprowadzany z Niemiec. Przejechałem 7 tysięcy i na razie jest w porządku.
Czego jak czego.. ale oleju na alle.. bym w życiu nie kupił.. Są pewne rzeczy na których oszczędzanie może być bardzo kosztowne..![]()
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
Osobiście uważam, że najlepszym wyznacznikiem jakości tego co kupujesz są opinie o sprzedającym. A jeżeli są same pozytywne to ja nie mam problemu z zakupem. System komentarzy dość dobrze oddaje to co sprzedawca sobą prezentuje.
No tylko pomysl co taki kupujący moze powiedziec o oleju.. Zamawia, tanio płaci, szybka wysyłka.. więc jest pozytyw.. a to co jest w bance w zaden sposób nie jest w stanie zweryfikować przeca.. także nie zgadzam się, że w tym przypadku komentarze mają jakiekolwiek znaczenie.. bo nie masz pojecia czy Twój Castrol nie jest jakims tanim olejem o zupełnie innych parametrach.. więc wystawiasz pozytywa jak wszyscy inni opierając swoją opinię WYŁĄCZNIE NA WIERZE.![]()
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
Wracając do tematu. Dużo się naczytałem i powodów czarnej rury może być sporo:
-zły olej (bez C1,C2,C3)
-źle działający/zapchany dpf
-brudny EGR
-Brudne wtryski
postanowiłem zakupić jakiś dodatek do paliwa czyszczący cały układ paliwowy i po długim szukaniu i czytaniu zdecydowałem się na ten środek a potem do każdego baku ten żeby tą czystość utrzymać. Dodatkowo kupiłem to do oleju żeby zabezpieczyć silnik i zminimalizować zbędne tarcia. Efekt jest taki że już po 200km zauważyłem sporą różnicę ( wymyłem rurę wydechową i robi się czarna dużo wolniej) a dopiero wlałem pierwszy i trzeci srodek. Jeszcze tylko muszę się zebrać i wyczyścić EGR ale szczerze nigdy tego nie robiłem i trochę się boję e coś spie***ę. uptade soon