Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Świeci kontrolka wtrysków

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Wg autodaty halla można sprawdzić też diodą LED - przy podłączeniu diody między piny nr 2 i 3 i kręceniu rozrusznikiem dioda powinna migać.
    Napięcie mierzymy między stykami 1 i 3 - powinno być ok. 5 V.
    Napięcie mierzyłem, między pinami 1 i 3 jest 5V.
    Sprawdzę jeszcze sterowanie LED-em.
    A jakim nr.pin odpowiadają te trzy przewody od halla przy ECU, bo sprawdziłbym czy nie ma gdzieś przerwy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Dla tego modelu autodata podaje różne schematy w zależności od kodu silnika.
    Ale jeśli masz 1 sondę lambda to powinno być tak:
    - od pinu nr 1 - brązowy przewód na masę
    - od pinu nr 2 - biały przewód na pin ECU nr 23b
    - od pinu nr 3- niebieski przewód na pin ECU nr 29b (uwaga wg. schematu ten przewód jest po drodze połaczony z niebieskim przewodem idącym od silnika krokowego z jego pinu nr 3)

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Dla tego modelu autodata podaje różne schematy w zależności od kodu silnika.
    Ale jeśli masz 1 sondę lambda to powinno być tak:
    - od pinu nr 1 - brązowy przewód na masę
    - od pinu nr 2 - biały przewód na pin ECU nr 23b
    - od pinu nr 3- niebieski przewód na pin ECU nr 29b (uwaga wg. schematu ten przewód jest po drodze połaczony z niebieskim przewodem idącym od silnika krokowego z jego pinu nr 3)
    Sprawdzałem woltomierzem napięcie między pinem 2 i 3 przy pracującym silniku. Coś tam przyrząd pokazywał, wskazówka przyrządu pulsowała. Czyli jakiś impuls jest podawany do ECU ale czy o wymaganej wartości tego nie mogę stwierdzić, potrzebny byłby oscyloskop. No nic jestem umówiony na piątek u następnego elektryka. Ale coś mi się wydaje że wtopię następne cztery dychy i nic nie będę bliżej rozwiązania tej usterki. Każdy olewa problem i prawi dyrdymały byle kasę wziąć.
    Ale tak naprawdę zastanawia mnie jedno, gdyby rozrząd był przestawiony to jakim cudem może świecić ta kontrolka przy nie pracującym silniku. Komputer zapamiętuje tą usterkę?
    Udało mi się ściągnąć program autodata i jestem teraz trochę bliżej poznania tego auta.
    Ostatnio edytowane przez alfawm ; 15-09-2010 o 20:46

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No dobrze, ale czy masz błąd PO340?
    Jeśli jest taki błąd to Hall raczej do wymiany.
    A czy próbowałeś włączyć diodę LED między piny 2 i 3 jak pisałem. Woltomierz to nie jest dobry pomysł.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- jakie błędy pokazuje komputer, czyli program alfadiag.
    - jesli nie masz interfejsu i programu, to podaj tę informację, cały czas czekamy na to , a ty w kółko swoje.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - jakie błędy pokazuje komputer, czyli program alfadiag.
    - jesli nie masz interfejsu i programu, to podaj tę informację, cały czas czekamy na to , a ty w kółko swoje.
    U jednego elektryka wyszło - uszkodzenie czujnika wałka rozrządu. Nic mi nie mówił jaki to kod, po prostu tak wyświetlił komputer. Sam to widziałem.
    U mechanika który podłączył do komputera wyszło - awaria sterowania silnika.
    Zasugerował że jest zwarcie lub przerwa na przewodach i żeby sprawdził to elektryk.
    Na piątek jestem umówiony z następnym elektrykiem, zobaczę co on powie.
    To jutro napiszę co wyszło.
    A z tą diodą napisz dokładnie co i jak. Jak to podłączyć,wiem że pin 2 i 3.
    Ale jak, wypiąć wtyczkę i podłączyć, czy odizolować przewody i wpiąć diodę przy normalnym połączeniu?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Trzeba się "wkłuć" w przewody. Do tego są specjalne zaciski igiełkowe, ewentualnie można użyć do tego cienkich igieł do szycia. Pamiętaj o zachowaniu biegunowości diody. Wtyczka czujnika ma być wpięta do instalacji samochodu.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 16-09-2010 o 19:04

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- i nie mierz czujnika Halla omomierzem, to łatwa droga do jego uszkodzenia.
    - nie wazne czy omomierz ma 3, 6, 9 V zasilania.
    - ważne jest jaki daje prąd podczas zwarcia zacisków.
    - mam jeden omomierz chinskiej produkcji i daje prąd zwarcia 100 mA, drugi omomierz daje około 5 mA.
    - podejrzewam że ten pierwszy podczas spawdzania czujnika Halla uszkodzi diodę wejściową, zabezpieczającą przed elektrycznością statyczną.
    - i po takim spawdzaniu mechanik stwierdza: a mówiłem Hall uszkodzony"
    - kupujemy nowy i naturalnie spawdzamy czy kupiliśmy dobry tym samym omomierzem, instalujemy .........
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - i nie mierz czujnika Halla omomierzem, to łatwa droga do jego uszkodzenia.
    - nie wazne czy omomierz ma 3, 6, 9 V zasilania.
    - ważne jest jaki daje prąd podczas zwarcia zacisków.
    - mam jeden omomierz chinskiej produkcji i daje prąd zwarcia 100 mA, drugi omomierz daje około 5 mA.
    - podejrzewam że ten pierwszy podczas spawdzania czujnika Halla uszkodzi diodę wejściową, zabezpieczającą przed elektrycznością statyczną.
    - i po takim spawdzaniu mechanik stwierdza: a mówiłem Hall uszkodzony"
    - kupujemy nowy i naturalnie spawdzamy czy kupiliśmy dobry tym samym omomierzem, instalujemy .........
    Zgodnie z tym co pisałem wyżej byłem u elektryka, diagnoza taka sama jak poprzednia, czyli uszkodzony czujnik wałka rozrządu. Z tym że nie wykluczył przestawienia rozrządu. Jak mu powiedziałem kto mi ustawiał rozrząd to tylko się uśmiechnął i podał mi adres mechanika który ustawia rozrząd na blokadach, poprzednie ustawianie podejrzewam było robione na znaki. Jestem umówiony z nim na poniedziałek.
    Jak zrobię to dam znać co z tego wyszło.

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfawm Zobacz post
    Zgodnie z tym co pisałem wyżej byłem u elektryka, diagnoza taka sama jak poprzednia, czyli uszkodzony czujnik wałka rozrządu. Z tym że nie wykluczył przestawienia rozrządu. Jak mu powiedziałem kto mi ustawiał rozrząd to tylko się uśmiechnął i podał mi adres mechanika który ustawia rozrząd na blokadach, poprzednie ustawianie podejrzewam było robione na znaki. Jestem umówiony z nim na poniedziałek.
    Jak zrobię to dam znać co z tego wyszło.
    Auto zrobione. Był przestawiony rozrząd o jeden ząbek. A nie żaden czujnik wałka rozrządu. Czujnik wałka rozrządu jest do sprzedania jak by ktoś chciał, tanio. Jakim cudem, od tego szarpnięcia. Widocznie kiepsko było po dokręcane.
    Wymieniłem dzisiaj jeszcze sobie termostat, sam. Jest OK. Stary jak popatrzyłem to jest otwarty cały czas.